Harry Potter se vrací po devíti letech. Jaké je Prokleté dítě?

Harry Potter se vrací po devíti letech. Jaké je Prokleté dítě? - titulní obrázek

Stejně jako miliony dětí a dospělých po celém světě, jsem i já dočítala sedmý díl série o Harry Potterovi s těžkým srdcem. Patřím mezi ty čtenáře, kteří se jen horko těžko smiřovali s vědomím, že léta strávená v Bradavicích jsou definitivně u konce.

Mnohým se jistě nejednou zastesklo po úžasném světě magie, kde čarodějové hrají famfrpál, Zapovězeným lesem se prohánějí kentauři, Moudrý klobouk řadí nové studenty do jedné ze čtyř bradavických kolejí a temný lord Voldemort se pokouší nastolit věčnou hrůzovládu smrti. Všem takovým potterovským fanouškům jistě uděláme následující zprávou ohromnou radost. Chlapec, který přežil, je zpět!

Harry Potter a prokleté dítě Harry Potter a prokleté dítě

Joanne K. Rowlingová

447 s DPH

Nedostupné

J. K. Rowlingová spolu s Jackem Thornem a Johnem Tyffanym nedávno uvedli v londýnském West Ende Theatre premiéru divadelní hry s názvem Harry Potter a Prokleté dítě. Kniha se stejným názvem na sebe nedala dlouho čekat, a stala se tak bezpochyby největší knižní událostí letošního roku. Připravte se na napínavé dobrodružství! Brány Školy čar a kouzel v Bradavicích se opět otvírají...

 

Temnota přichází

Osmý Harry Potter navazuje přesně tam, kde jsme jej před dlouhými devíti lety opustili. Harry, nyní pracovník Ministerstva kouzel, čeká se svými syny Jamesem a Albusem Severusem na nástupišti 9 ¾ na Bradavický express. Mladší Albus Severus jde dnes poprvé do školy a obává se, aby nezklamal očekávání, která do něj jako do syna slavného Harryho Pottera všichni vkládají. Hlavou se mu honí tisíce různých obav. Co když jako jediný z rodiny neskončí v Nebelvíru, ale ostudně v nějaké jiné koleji? Jak mu půjdou kouzla? Najde si přátele?

Když ve vlaku náhodou potkává Scorpiuse Malfoye, potomka dávného nepřítele, jeho život skutečně nabere nečekané obrátky. Mimo to se nejhorší obavy malého Albuse pomalu naplňují, vztah s otcem došel do kritického stavu a temnota se nenápadně vynořuje z těch nejnečekanějších zákoutí. Harryho navíc poslední dobou pronásledují příšerné noční můry a jizva na čele urputně pálí. Vrátil se snad Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit? A kdo je Prokleté dítě?

Návrat do dětských let

Pokud jste s Harrym začínali v dětském věku podobně jako já, vrátí vás Prokleté dítě v čase do dob školní docházky. Všechna ta nostalgie a známé prostředí působí neuvěřitelně emotivně. Během četby jsem tak omládla alespoň o deset let. Přispěla k tomu i neopakovatelná atmosféra, jíž potterovské knihy vždy tak mocně oplývaly.

Kromě starých osvědčených prvků však nesmíme zapomenout i na spoustu nových věcí, které s sebou Prokleté dítě přináší. Dozvídáme se v něm odpovědi na otázky, které nám roky nedaly spát. Jakým směrem se ubírá Harry po vyhrané bitvě o Bradavice? Je lord Voldemort navždy pryč?

Nová je i forma, jakou je nám osmý Harry Potter vyprávěn. Že se autoři rozhodli pojmout Prokleté dítě jako skript k divadelní hře, mi v žádném případě nevadilo. Na kvalitě knihy tato radikální změna nic neubírá, zvyknete si na ni poměrně snadno a nemusíte se jí vůbec bát. Co se týče samotného příběhu, velkou roli v něm hraje skutečné přátelství, které svou silou vnáší světlo i do nejčernější tmy. Pojďme s Harrym znovu překonat temnotu.

Je vážně po všem?

Novinkový Harry Potter a prokleté dítě se mi náramně líbil. Prvotní strach ze scénáře k divadelní hře přešel a pozitivní dojmy zůstaly. V první řadě bych knihu pochopitelně doporučila obdivovatelům J. K. Rowlingové, kteří na osudech osiřelého čaroděje s jizvou ve tvaru blesku na čele, vyrůstali. Prokleté dítě dále rozhodně nesmí chybět v knihovničce všech opravdových milovníků fantastiky a kouzel.

Stejně jako kdysi u Relikvie smrti si zase s povzdechem říkám, že je po všem. Třeba se ale stane zázrak, vždyť osmého Harryho Pottera nečekal nikdo ani v těch nejdivočejších snech. Nezbývá tedy než tajně doufat a přitom si pořádně užívat opravdu povedené Prokleté dítě.

Mohlo by vás zajímat

Harry Potter a prokleté dítě - Joanne K. Rowlingová Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články