Dojemný příběh o přátelství se Smrťákem, to je Smrt a jiné vrcholy mého života

Dojemný příběh o přátelství se Smrťákem, to je Smrt a jiné vrcholy mého života - titulní obrázek

Jen těžko byste hledali dva na chlup stejné jedince. Každý z nás je originál a se všemi svými klady i zápory se od sebe můžeme lišit tolika způsoby, že by z toho jednoho rozbolela hlava. Něco však máme přeci jen společného - všichni se více či méně bojíme smrti.

Představte si teď, že se obávaná Smrt stala najednou vaším nejlepším přítelem. Věřte nebo ne, ale Martin, hlavní protagonista žhavé novinky Smrt a jiné vrcholy mého života z pera německého spisovatele Sebastiana Niedlicha, ví o přátelství s nevyzpytatelnou Smrtí své. V dětství se mu totiž přihodila velice neobvyklá věc…

Seznamte se, já jsem Smrt

Sedmiletý Martin sedí u postele své vážně nemocné babičky a něžně ji hladí po ruce. Rodiče odešli s doktorem probrat zdravotní stav nebohé stařenky a malý chlapec zůstává v pokoji na několik minut úplně sám. V tom se v místnosti vedle hocha nečekaně objeví vysoký mladík zahalený v černé kápi. Jednou rukou se opírá o rám nemocniční postele, druhou o dlouhou hůl se síťkou na motýly. Své pronikavé oči upírá na babičku a chlapec netuší, co si o podivném návštěvníkovi myslet. Když se klučík tajemné postavy zeptá, co je zač, mladý muž s překvapením odvětí, že je Smrt.

Tehdy se Martin poprvé setkává se záhadnou Smrtí, která v něm vidí spřízněnou duši a stává se nedílnou součástí jeho života. Věčně osamělá Smrt si našeho hrdinu natolik oblíbí, že se mu chystá brzy předat své řemeslo. Martin velké plány svého zvláštního přítele ovšem nesdílí a jeho nabídku opakovaně odmítá. Se svou budoucností hodlá naložit úplně jinak – chce se smrtí bojovat všemi dostupnými prostředky.

Naprosto dokonalá kniha

Jen chvilinku jsem přemýšlela o tom, co se mi na novinkovém bestselleru Smrt a jiné vrcholy mého života líbilo ze všeho nejvíce. Rychle docházím k závěru, že prvotina spisovatele Sebastiana Niedlicha nemá nejmenší chybičku a já upřímně netuším, nad čím se mám rozplývat nejdřív. Originální příběh o netradičním přátelství člověka se Smrtí mě opravdu vzal za srdce a ještě několik dnů po jeho přečtení nad knihou často přemýšlím. Při její četbě jsem se místy neskutečně nasmála, a při smutnějších pasážích jsem naopak celkem neúspěšně bojovala s přívalem slz. Autor zkrátka ví, jak napsat ve všech ohledech čtivý a neuvěřitelně emotivní román.

Tato hořká i laskavá komedie oplývá nadsázkou a notnou dávkou černého humoru, zároveň však nutí čtenáře k zamyšlení a pokládání si tisíce různých otázek. Existuje osud? Jaký má život smysl, když stejně nakonec zemřeme? Co nás vlastně čeká, až odejdeme? Některá tajemství bohužel nezná ani samotná Smrt. Když už zmiňuji Thanata, věřím, že si propracovanou postavu staromódního a poněkud umíněného Smrťáka oblíbíte stejně, jako si zamilujete neméně paličatého Martina či úžasně rozdováděnou Bibi. Ať už se zaměříte na děj, autorův styl vyprávění, emoce či originalitu, vždy dostanete perfektní a stoprocentní čtenářský zážitek.

Mistrovský kus Sebastiana Niedlicha

Jak jsem již naznačila, do novinky Smrt a jiné vrcholy mého života, jsem se beznadějně zamilovala. Pokud bych si na dovolenou měla vzít pouze jedinou knihu, bez váhání bych sáhla po Sebastianu Niedlichovi. Knihu doporučuji všem čtenářům, kteří hledají originální, emotivní a především hluboký příběh s netypickými hlavními hrdiny. Až se mi pomalu dere na jazyk, že by si Smrt a jiné vrcholy mého života měl přečíst opravdu každý. Sebastian Niedlich od dnešního dne patří mezi mé oblíbené spisovatele a nezbývá, než se těšit na další romány z jeho dílny. Vzhledem k informacím zahraničních internetovým serverů už předem vím, že o německém autorovi neslyšíme naposledy a jeho popularita mezi čtenáři dále značně poroste.

Mohlo by vás zajímat

Smrt a jiné vrcholy mého života - Niedlich Sebastian Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články