RECENZE: Cesta na sever

RECENZE: Cesta na sever - titulní obrázek

Naše redaktorka Dáša se tentokrát rozepsala o knize s krásnou obálkou a příznačným názvem „Cesta na sever". A jaké je její hodnocení? Jedná se o jednoduchý plytký románek nebo příběh skýtá i mnoho zajímavých myšlenek? To se dočtete v následující recenzi.

Ztroskotaná existence, pubertální drama queen a oběť šikany. Už na první pohled je jasné, že tyto tři bytosti k sobě přitahují průšvihy. Anna, matka samoživitelka dře od rána do večera v restauraci, aby dokázala pokrýt náklady na domácnost a splácet dluhy. Její sedmnáctiletá dcera Chloé je sice premiantka, ale v poslední době se změnila k nepoznání. Na pokraji ztráty sebe sama a k uspokojení touhy být milována se schází s pochybnými chlapci a dává jim to, po čem touží. Jedenáctiletá Lilly, Annina druhá dcera, čelí šikaně. Sama si to ale příliš neuvědomuje, a tak jí přehnaná péče třídní učitelky i vlastní mámy leze pěkně na nervy.

 

 

„No co, tak mají jedna druhou, určitě to nějak zvládnou,“ říkáte si? To jste ale na omylu. Tyhle tři osoby vedle sebe sice nějak koexistují, ale o vřelých rodinných vztazích by se dalo polemizovat. Anně dochází síly a nezvládá ještě po příchodu z práce trávit čas s dcerami. Chloé své mámě nikdy neodpustila, že musí vyrůstat bez otce. Navíc se nemůže zbavit pocitu, že jí jako jedináčkovi bylo mnohem lépe. A Lilly? Ta má sice z celé rodiny věci nejvíc „na háku“, ale k otci, po kterém si Chloé tak stýská, chová zášť.

Aby těch starostí nebylo málo, oznámí Anně její šéf nemilou zprávu: hodlá ji propustit, aby mohl místo ní zaměstnat svou milenku. Jelikož se rodina potýká s finanční nouzí, nehodlá se tahle matka dvou dcer jen tak vzdát. Tvrdě si jde za svým a k dobrovolnému ztrátě zaměstnání se rozhodně nemá. Přestože začne jít do tuhého, nakonec se jim podaří najít kompromis. Zaměstnavatel poskytne Anně potřebný finanční obnos na splacení dluhů, Anna na oplátku v poklidu odejde.

Zpočátku se vše jeví jako skvělá šance na nový život – zaplatit dluhy a najít si novou práci Jenomže co z toho? Rodinné vztahy jsou na bodě mrazu. Změní se snad něco, pokud se zbaví finančních pohledávek? Po dlouhém zvažování se Anna nakonec rozhodne, že dluhy počkají a vyrazí se svými dcerami, na několika týdenní výlet obytným přívěsem až na daleký sever. Nebude to ale procházka růžovým sadem. Holky si po pár dnech usmyslí, že chtějí zpátky domů a začnou máme dělat naschvály. Mají vůbec šanci stát se normální rodinou, když si pořád házejí klacky pod nohy?

Cesta na sever poskytuje vhled do rodinných vztahů zábavnou, poutavou, přesto důstojnou formou. Příběh střídavě vypráví Anna, Chloé i Lilly – každá ze svého unikátního úhlu pohledu. Díky tomu snáze pochopíme jejich chování i myšlenkové pohledy. Já si nejvíc užila Lillyiny deníkové zápisky, protože tahle holka se narodila s duší komika.

Milý Marceli, máš se fajn? U mě dobrý, až na to, že jsem snědla sobí salám v domnění, že je to salám pro snoby. Mohla za to lživá reklama. Když jsem objevila tu růžovou štangli, málem jsem vrhla šavli.

Celkově se kniha četla velmi dobře také díky krátkým kapitolám. Měla spád, humor i hezkou myšlenku. Po celou dobu jsem si zároveň kladla otázku: „Co se stalo s Anniným manželem, otcem Chloé a Lilly?” a přibližně ve třetí třetině knihy jsem na ni dostala odpověď, kterou jsem popravdě nečekala.

Cesta na sever také velmi dobře naznačuje, jak nás potřeba být milován činí zranitelnými, jak se vzdáváme svých snů pro druhé a jak složité je dospívání a sesterské vztahy. Je to milé odpočinkové čtení, po kterém budete googlit většinu míst, na která se postavy ve svém putování na sever dostaly a při nejmenším v hloubi duše si budete přát takový výlet absolvovat.

I když jsem to od této knihy neočekávala, nabídla mnoho moudrých myšlenek, které jsem si musela zapsat a donutila mě dokonce přemýšlet o spoustě věcech – o vztazích, o vlastních snech a o tom, jestli se ubírám správnou cestou nebo jen stagnuji ve stanici Pohodlí.

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Cesta na sever - Virginie Grimaldiová Nedostupné

5.0 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Sedmatřicetiletá Anna, matka dvou dospívajících dcer, se hroutí pod tíhou práce a nesplacených dluhů. S dcerami se potkává jen při...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články