Bajky z farmy zvířat - recenze

Bajky z farmy zvířat - recenze - titulní obrázek

Od beletrie pro dospělé pro jednou zamíříme do oddělení dětské literatury. Naše redaktorka Jitka se rozhodla podívat na zoubek bajkám - a my se právě teď můžeme dozvědět, jaký na ni udělaly dojem.

Nakladatelství Grada pod značkou Bambook vydalo Michalu Vaněčkovi dětskou knihu – Bajky z farmy zvířat. Poučná kniha, díky níž se děti poučí, jak by se měly v životě správně zachovat, aby naslouchaly svému srdci, řídily se zároveň rozumem a neublížily ostatním. Naopak, aby uměly podat tonoucímu pomocnou ruku v nouzi. Kniha plná poučení, ale i zábavy. Ostatně posuďte sami!

 

Na této farmě pracoval farmář Metoděj. S ním zde žili jeho žena a syn a spousta zvířátek, s nimiž se žilo ve shodě, i když někdy se přátelé nepohodli, jak už to tak v životě bývá. A právě na příhodách, které se obyvatelům farmy přihodily, ukazuje autor různé způsoby chování a řešení situací. 

Moderní bajky o zvířatech

V knize autor mimo jiné poukazuje také na to, že nemáme dávat na první dojem. Ono nemusí být vše tak, jak na první pohled vypadá. A vůbec bychom neměli hodnotit lidi ani zvířata podle toho, jak vypadají, nebo co mají na sobě za oblečení. „Někdy ten, kdo se tváří navenek jako přítel, je horší než ten, koho bychom za nepřítele nikdy nepovažovali.“

Kniha rovněž vypovídá o tom, že opravdoví přátelé si oplácejí dobro dobrem. Ponaučení plyne i z toho, že soupeře, který je oslaben či nemocen, musíme mít vždy v úctě. Do ležícího soupeře se nikdy nekope.

Bajka je krátké veršované nebo prozaické vyprávění jednoduchého jinotajného příběhu, které míří k vyjádření nějakého poučení jedince nebo společnosti. Má výchovný charakter. Zvířata, případně rostliny v ní jednají a hovoří jako lidé. Charakterizují jednotlivé lidské typy a charaktery (lev = síla)… Většinou v závěru je mravní ponaučení.

Tato kniha bajek je napsána na motivy bajek Ezopa, Krylova a La Fontaina. Vaněčkovy bajky vypráví především o zvířatech, jak nám napovídá už sám název knihy. Avšak hlavním protagonistou je farmář Metoděj, kterého v knize zachrání lev Felix. Jedna bajka patří i Metodějovu synovi Toníkovi a jeho kamarádovi Frantíkovi. Text bajky je krátký, avšak poučný. Každá bajka má v závěru nějaké poučení či přímo přísloví, abychom se nad daným příběhem zamysleli.

Tyto moderní bajky o zvířátkách jsou určené dětem od sedmi let, což mi přijde vyhovující. Mladší děti by nemusely textu porozumět. Děti se zároveň krom krásného poučného příběhu nad bajkami mohou zamyslet. Jde sice o bajky o zvířatech, ale spousta věcí je podobná i mezi lidmi, například vzájemné vztahy, přátelství či podání pomocné ruky. Tu někdy neumějí podat ani dospělí lidé.

Kniha by mohla poučit i dospělé publikum. Svým opravdovým přátelům mohou pomoci, ale k ostatním lidem jsme někdy lhostejní. Přijde mi, že každý bojuje sice sám za sebe, ale nikdy není ostudné pomoci druhým. Nikdy totiž nevíme, kdy budeme potřebovat pomocnou ruku právě my. 

Rodiče by měli dětem na bajkách ukázat, jak se správně chovat k ostatním lidem, jak být dobrým člověkem, na něhož bychom byli jednou pyšní a nemuseli se za nic stydět. Chybu může udělat v životě každý, ale poučit se z ní dokáží jen někteří. A jak se říká: „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš.“

Tato kniha by, dle mého, měla patřit do knihovny každého školáka, ačkoliv i já, dospělák, jsem si v ní našla to své a příjemně si u ní odpočinula.

Mohlo by vás zajímat

Bajky - Ezop,Václav Hollar Nedostupné

4.4 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Ezop je považován za zakladatele řecké bajky a patří dodnes k nejznámějším bajkařům.Podle pověsti byl Ezop křivě obžalován ze...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články