10 literárních postav, které skutečně existovaly

10 literárních postav, které skutečně existovaly - titulní obrázek

Některá literární díla jsou méně fiktivní, než bychom čekali. Možná vás překvapí, kolik vašich oblíbených hrdinů vzniklo podle skutečných bytostí z masa a kostí. Podívejme se na deset z nich.

Iron Man

Komiksový tvrďák Iron Man patří k jedné z nejslavnějších postav, které vznikly pod křídly Marvelu. Právě komiksy často čerpají náměty ze skutečného světa a přeměňují obyčejné lidi v superhrdiny. Stejně tak je tomu u „Železného muže“. Jeho předlohou byl excentrický bilionář, pilot a letecký konstruktér Howard Hughes. Ten vynikal na poli technologických vymožeností. Překonal světový rekord v rychlosti letu a zkonstruoval prvotřídní letouny. Jak je vidět, ani v reálu neměl k excelentním výkonům daleko.

Alenka 

Postava holčičky z Alenky v říši divů vznikla podle desetileté Alice Liddell. Setkání s ní zanechalo v Charlesi Lutwidgu Dodgsonovi (později známým pod pseudonymem Lewis Carroll) nesmazatelnou stopu. Autor sám podobnost popírá, ale důkazy jsou zřejmé. Pohádková i skutečná holčička slaví narozeniny ve stejný den a podoba ilustrované Alenky a Alice Liddell z dětských fotografií je očividná. Autor Alici navíc věnoval rukopis knihy. Ta ho v dospělosti prodala v dražbě, aby po smrti manžela splatila dluhy.

Moby Dick

Bílá velryba Bílá velryba

Herman Melville

279 s DPH

Nedostupné

Slavný román Bílá velryba Hermana Mellvila je často interpretovaný jako reálné svědectví o velrybářském průmyslu 19. století. To ale není všechno. Dokonce i záhadný tvor z příběhu, přerostlý Moby Dick, není žádným výmyslem. Skutečně totiž existovala velryba, která proslula enormní velikostí a agresivitou – říkalo se jí Mocha Dick. Právě jí se Melville inspiroval. Osud velryby zůstává opředený tajemstvím. Údajně ji zabili v roce 1838, ale někteří svědci tvrdí, že ji ve slaných vodách oceánu spatřili ještě o deset let později…

Sethe 

Srdcervoucí příběh románu Milovaná Toni Morrisonové ještě nabyde na síle, když si uvědomíte, že je založený na skutečné události. Autorku zasáhl čin zběhlé otrokářky Margaret Garner. Ta se pokusila uprchnout se svými ratolestmi ke svobodné tchyni. Útěk se jí ale nepodařil. V zoufalství zabila jedno ze svých dětí, aby ho ušetřila krutému osudu na plantážích. Nikdy nebyla souzená. Vrátila se zpět ke svým majitelům a její těžký život pod dohledem otrokářů pokračoval.

Severus Snape

Postavu nerudného profesora Snapa z Harryho Pottera vytvořila J. K. Rowlingová podle svého učitele Johna Nettleshipa. Když se o tom dozvěděl, byl šokovaný. Přiznal se ke své přísnosti, ale prý netušil, že to bylo až tak hrozné. John stejně jako Severus nosil tmavé delší vlasy, byl často nepříjemný a vyučoval chemii v ponuré laboratoři. To nezní moc dobře. Ale stát se předlohou jedné z psychologicky nejzajímavějších literárních postav není tak špatné, no ne?

Hazel Grace

Román Hvězdy nám nepřály Johna Greena dojme snad každého čtenáře. A to spousta z nich ani netuší, že smutný osud Hazel kopíruje skutečný život třináctileté Esther Earl. Autor si s touto výjimečně silnou a talentovanou dívkou dlouho dopisoval. Přestože onemocněla rakovinou, nepropadala zoufalství a snažila se vychutnat každý den svého života. Kniha Hvězdy nám nepřály zvěčnila její osud. Vyšla až po její smrti, v roce 2014.

Dean Moriarity

Na cestě Na cestě

Jack Kerouac

298 s DPH

Nedostupné

Beatnická bible Na cestě vypráví o Kerouacově příteli Nealu Cassadym, který v knize vystupuje pod pseudonymem Dean Moriarty. Ten autora inspiroval svým rozsáhlým čtyřicetistránkovým dopisem – jedinou nepřerušovanou větou. Kerouac po jeho vzoru dal románu zcela nevídanou formu. Vytvořil 30 metrů dlouhý rukopisný svitek, aniž by použil interpunkci. Nejde ale zdaleka o jedinou knihu, ve které Neal vystupuje. Kromě dalších Kerouacových děl se objevil i v tvorbě dalších autorů beat generation.

Pepek námořník

Nejslavnějšího jedlíka špenátu Pepka námořníka a jeho komiksová dobrodružství zná každé dítko. Autor Elzie Crisler Segar se při vymýšlení jeho postavy nechal ovlivnit hospodským štamgastem Frankem Rockym Fiegelem. Ten neustále kouřil fajfku, miloval špenát a samozřejmě – byl to neuvěřitelný silák. Popral se s každým, kdo se na něj jen trochu křivě podíval.

Dill Harris

Jedinečná knížka Harper Lee Jako zabít ptáčka, za kterou autorka získala Pulitzerovu cenu, má autobigorafické rysy. Vedou se spory o to, jestli samu sebe vtělila do postavy Scout, nebo Boo Readly. Jisté je však jedno – Dillem Harrisem je její přítel z dětství Truman Capote. Právě tento slavný spisovatel měl také zásluhu na tom, že se odhodlala román publikovat.

Mohlo by vás zajímat

Na cestě - Jack Kerouac Nedostupné

3.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Nový překlad románu z roku 1957, který autorovi přinesl obrovskou popularitu i uznání kritiky a učinil z něj legendu. Kerouac zde nachází...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty