Miloš Zeman*Kolín, 1944

Prezident České republiky, ekonom, prognostik a polemická osobnost Miloš Zeman se do naší historie zapsal už definitivně. Jeho bohatá politická kariéra se započala už před rokem 1989, kdy byl zaměstnancem tehdejšího Prognostického ústavu, a trvá dodnes. Působil jako poslanec, premiér, předseda ČSSD, od které se později odvrátil, a jako historicky první prezident, který byl zvolen v přímé volbě. Tuto funkci v roce 2018 znovu obhájil na dalších pět let.

Miloš Zeman je rovněž významným autorem. Jeho vědecké a prognostické publikace z období před rokem 1989 byly sofistikované a na tehdejší dobu poměrně odvážné. Ač jsou jeho názory, postoje a odborné analýzy mnohdy považovány za kontroverzní, snaží se je veřejnosti co nejlépe přibližovat po celý svůj život.

Čtěte papírové knihy, protože kniha je ta nejkrásnější věc na světě. A pokud ji napsal moudrý člověk, je to potom, jako byste si s ním povídali.

 

V knize Jak jsem se mýlil v politice (2005) bez skrupulí a sebekriticky vzpomíná na své chyby a omyly během politické dráhy krátce po revoluci. Netají se problematickými a nesprávnými rozhodnutími, která učinil, ale ani činy svých kolegů a oponentů, které nijak nešetří. Vysvětluje zde také svou motivaci k odchodu z tehdejší politické scény.

Jsou lidé, kteří vlastní a lidé, kteří žijí.

 

Vzestup a pád české sociální demokracie (2006) je dílo, ve kterém se Miloš Zeman nevyhýbá kritice některých jevů v politice, jako jsou korupce, klientelismus, touha po moci, osobní zájmy, ale i lidská selhání a hloupost, a navrhuje své vlastní řešení.

Tuto knihu věnuji svému starému psacímu stroji, na němž jsem napsal převážnou většinu svých dosavadních textů a který mi nedávno ukradli.

 

Kniha, resp. rozhovor s Petrem Žantovským, Zpověď informovaného optimisty (2012), byla publikována těsně před kandidaturou Miloše Zemana na prezidenta v přímé volbě. Ukazuje se zde z té lepší stránky – upřímně hodnotí posledních deset let svého života a umožňuje čtenáři nahlédnout do vlastního soukromí. Otevřeně pojmenovává své slabosti, ale také se citlivě vyznává svým dvěma dětem.

Dělat si legraci z druhých je možné pouze tehdy, když si ji děláte sami ze sebe.

 

V roce 2016 vyšla (pro Miloše Zemana neobvyklá) publikace Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana. Svými překvapivě poetickými glosami a postřehy doplňuje sérii působivých uměleckých fotografií z Vysočiny, jejichž autory jsou fotografové Bohumil Eichler a Karel Beneš.

Miloš Zeman je ženatý a má dvě děti – syna Davida z prvního manželství a dceru Kristýnu se současnou manželkou Ivanou.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení