Tomáš Třeštík*Praha, 1978

Tomáš Třeštík je český fotograf a kameraman, syn dokumentaristky Heleny Třeštíkové a architekta/publicisty Michaela Třeštíka. Právě s otcem spolupracovali na silném knižním příběhu narkomanky Katky (2020). Věnuje se zejména reklamní fotografii – například v souboru Osobností současné české reklamní a módní fotografie (2002). Proslavil se portréty ze svého balkonu. Jeho samostatným literárním debutem se stala vzpomínková kniha Po povrchu z roku 2021. Je dvorním fotografem osobností na titulku magazínu Reportér.

Narodil se v Praze. Vystudoval reálné gymnázium a poté katedru fotografie na pražské FAMU. Jeho sestra Hana je úspěšnou producentkou. Jeho manželkou je spisovatelka Radka Třeštíková, mají společně dvě děti Elu a Jonatana. Podle svých slov je materialista, rád sbírá hezké věci a „chlubí se s nimi“.

Jeho knižní prvotina Po povrchu se zaměřuje do nitra samotného autora, kde s určitým nadhledem vypráví o svém dětství, kariéře a všech významných lidech, kteří ho inspirovali či ovlivnili na jeho životní cestě. Neváhá se pustit do svých přátel pod drobnohledem. Rozhodně si nebere servítky a nešetří upřímností, tato memoárová práce čtenáře dozajista překvapí.

Má za sebou focení řady osobností, v rozhovoru nejraději vzpomíná na charismatického herce Karla Dobrého, jehož fotografie vznikaly na hercově chalupě v pustině s příznačnou až téměř hastrmanskou atmosférou. Nafotil kupříkladu Petra Čecha, nikoli v roli fotbalového krále, ale s jeho méně známým koníčkem u bicích. S hudebníkem Jankem Ledeckým strávil zase fotografickou „dovolenou“ na Lefkadě. Tyto a spoustu dalších celebrit odhalil na výstavě v Praze s názvem Bradu trošku níž.

Největší úspěch ale sklízí jeho „balkónovky“, mohutná série portrétů slavných na jeho vizuálně přitažlivém balkoně. Tak například zvěčnil legendární Ivu Janžurovou a další. Říká, že tato série bude mít skvělou výpovědní hodnotu o této době, o lidech, jejich módním vkusu a důležitých artefaktech, se kterými chtějí být zvěčněni.

Rád se ale pochlubí také svým soukromým, přestože je podle vlastních slov „plachý před velkým davem“ a každé veřejné vystoupení je pro něj výzva a „terapie“. A tak inspiruje tisíce fanoušků na sociálních sítích svým fotografickým deníkem.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení