Tim Burton

Tim Burton*Kalifornie, USA, 1958

Americký filmový režisér, spisovatel a designér známý svým nekonvenčním stylem, Tim Burton, se narodil v roce 1958 v Kalifornii jako Timothy William Burton. Do širokého povědomí se dostal v roce 1989 filmem Batman, k němuž později natočil i pokračování.

Mezi jeho další úspěšné filmy patřil Beetlejuice a Střihoruký Edward, kde poprvé spolupracoval s hercem Johnnym Deppem, se kterým ho pojí dlouholeté přátelství. Depp hrál i v dalších jeho úspěšných filmech jako Ed Wood, Ospalá díra, či Karlík a továrna na čokoládu. Namluvil také hlavní postavu animované Mrtvé nevěsty.

V roce 2003 režíroval Tim Burton příběh přátelství otce a syna, Velká ryba, a tento film byl označen za jeho nejosobnější a nejemocionálnější dílo. Po něm pak následoval film Planeta opic. Burtonovy filmy jsou známy a oblíbeny především pro jejich specifickou atmosféru a autorovu obrazotvornost. Za film Mrtvá nevěsta byl v roce 2006 nominován na Cenu Akademie.  

Partnerkou Tima Burtona byla herečka, známá zejména z filmů o Harrym Potterovi, Helena Bonham Carter, se kterou má dvě děti.

Kromě režie filmů se Tim Burton věnuje také ilustrování dětských knížek, například legendární knihy Můra noční, předvánoční, u nás známé spíše pod názvem Ukradené Vánoce. Další knihou s kresbami a krátkými melancholickými verši je Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy, kterou ocenil list New York Times za „vystižení bolesti dospívání“. Po dvaceti letech od prvního vydání vyšla tato kniha i u nás.

Fanoušci a fanynky tvorby Tima Burtona mohli konečně zajásat, když dlouho vyhlížené spojení tématu a tvůrce konečně spatřilo světlo světa v podobě seriálu Wednesday. Hlavní hrdinka je zde trochu jiná, než jak jí známe, její temné hlášky a jistá morbidnost však zůstává. Tim Burton v seriálu využívá i všech ostatních postav Addamsovy rodiny, jejichž svérázná poetika se k jeho stylu více než hodí. Vždyť vnější bizarnost je přece ve skutečnosti plná lásky a vzájemného respektu.

Wednesda je po pokusu o usmrcení spolužáka přeřazená do školy Nevermore, jejíž osazenstvo je složené z upírů, vlkodlaků, sirén a dalších nadpřirozených bytostí. Příběh o navazování vztahů a potřebě pochopit vlastní emoce se překvapivě odehrává na pozadí zamotaného detektivního příběhu. Wednesday vyšetřuje sérii záhadných vražd, a přitom postupně odhalí tajemství svých rodičů z minulosti. 

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení