Tändzin Gedže Täthong

Tändzin Gedže Täthong působil přes 40 let jako osobní tajemník a tlumočník Jeho svatosti Dalajlamy, tibetského duchovního vůdce a nositele Nobelovy ceny za mír. V letech 1983-1985 zastával Täthong rovněž funkci člena tibetského kabinetu v exilu a zajišťoval komunikaci s médii. Navázal blízké vztahy s dalajlamou i jeho rodinou, především s jeho nejmladším bratrem Tändzinem Čhögjalem, se kterým společně vytvořili bohatý ilustrovaný životopis Jeho svatosti (2020).

Jde o biografii zachycující fascinující příběh chlapce z vesnice Tagccher, který byl už jako čtyřletý rozpoznán jako čtrnáctý dalajlama v pořadí. Ve svých 23 letech musel uprchnout z rodné země do exilu, který tvá přes 50 let, ale přesto se stal jedním z nejrespektovanějších vůdců na světě. Neujde vám rovněž osobní pohled člověka, který byl Jeho svatosti nejbližší a zůstal mu věrný, a s úctou společně po jeho boku bojuje ve prospěch Tibetu. Velmi atraktivní formou je nám předložen také kulturně-historický kontext za velmi propracované grafické úpravy, včetně mnoha dosud nepublikovaných fotografií.

Täthong mimo jiné doprovázel dalajlamu na několik oficiálních mezinárodních návštěv, včetně setkání s papežem Pavlem VI. ve Vatikánu v roce 1963, historicky první cesty do Ameriky 1979 a slavnostního odevzdání Nobelovy ceny v Oslu 1989.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení