Anika Scott

Anika Scott*USA

Anika Scott je americká novinářka a spisovatelka, která debutovala svým historickým románem Dědictví války (česky 2021) z doby poválečného Německa, který se zanedlouho stal bestsellerem. Autorka poukazuje na to, jak bývá tato doba nespravedlivě opomíjena, a nabízí k nahlédnutí tematické články, fotky i videa na svém blogu nazvaném prostě Poválečné Německo.

Vyrostla na okraji Detroitu v Michiganu. Její rodina se zabývá automobilovým průmyslem. Vystudovala mezinárodní vztahy na Michiganské státní univerzitě a poté žurnalistiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Pracovala například v rádiu. Publikovala v denících Philadelphia Inquirer a Chicago Tribune.

V roce 2001 se přestěhovala do Německa a od té doby píše na volné noze pro americká i evropská média. Kromě toho také vyučovala žurnalistiku na Technické univerzitě v Chemnitzu. Nyní žije v německém Essenu s manželem a dvěma dcerami. Právě tam umístila také hlavní hrdinku své debutové knihy.

Píši o věcech, které mě samotnou nejvíc zajímají – o skrytých částech každého z nás, o našem místě ve světě, o síle i problémech v rodině, dětech vyděšených ze světa dospělých i o tom, jak nás historie může poučit.

 Podle vlastních slov je psaní jedna z věcí, které ji baví asi nejvíc na světě, zejména proto, že může čtenářům ukázat své sny a myšlenky. Doufá, že její texty čtenáře nejen pobaví, ale také přimějí se zamyslet nad jejich „posláním“ na světě i silným potenciálem, který nás provází. A samozřejmě také učí své čtenáře porozumět situaci v Německu krátce po druhé světové válce.

Hlavní hrdinka jejího debutu Clara Falkenbergová stála za druhé světové války v čele úspěšného rodinného podniku, ale v roce 1946 už je všechno jinak. Nemá kam jít a nic jí nezbylo, snad jen falešné doklady a nejasná rodinná historie. Rozhodne se ukrýt v rodném městě u své kamarádky Elisy a už jen samotná cesta tam je krajně nebezpečná. Namísto záchranného azylu ji ovšem čeká zničené město a šokující zpráva, že její kamarádka zmizela…

Autorka chtěla být původně agentkou CIA, a nakonec se jí to přece jen povedlo - svou nejnovější knihu The Blackmailer of Berlin (Berlínský vyděrač) situuje právě do špionážního prostředí v poválečném Německu. Vypráví příběh ústředních dvou sovětských sester, které zažívají vítězné poválečné opojení, milostné trable a k tomu ještě zcela nové formování světa. Na nový román se můžeme těšit v originále roku 2022, na překlad o něco později. Společně s právníkem Tomem Adlerem napsali v roce 2003 rovněž knihu Lost to the World, tragickou rodinnou ságu z nejtemnějších let Rakouska.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení