Philippe Sands

Philippe Sands*Londýn, Velká Británie, 1960

Philippe Sands je britsko-francouzský právník se specializací na mezinárodní právo a také spisovatel. Pohybuje se v žánrech faktické a naučné literatury, především z doby nacistů a poválečných časů. Stvořil více než 17 knih ve svém oboru, mezi nimi například Svět bez práva (2005) o Americe a vzniku i zániku globálních pravidel. Jeho kniha East West Street (2016) o prohřešcích vůči humanitě získala řadu ocenění a byla přeložena do více než dvaceti jazyků. Stala se inspirací pro dokument z roku 2015 nazvaný My Nazi Legacy: What Our Fathers Did, kde si zahrál také Sands.

Narodil se v Londýně do židovské rodiny. Studoval University College School v Hampsteadu v Londýně a následně zvolil obor práva na Corpus Christi College v Cambridge. Po dokončení postgraduál hostoval jako vědec na právnické fakultě v Harvardu. Dále působil na řadě univerzit, například v New Yorku, Melbourne, Torontu i na pařížské Sorbonně.

Je profesorem práva na University College London a advokátem v komoře Matrix Chambers. Podílel se na řadě důležitých případů jako Konga, Iráku nebo Jugoslávie. Pravidelně přispívá do časopisů Financial Times, Guardian či Vanity Fair. Vystupuje v rozhlase i televizi a od roku 2018 je členem představenstva anglické organizace PEN a Hay Festivalu. Spolupracoval na vzniku Centra pro mezinárodní právo životního prostředí roku 1989.

To, co nás pronásleduje, nejsou mrtví, ale mezery, které v nás zanechala tajemství ostatních.

 Získal několik čestných doktorátů a řadu ocenění – například Literatura faktu roku 2017 od British Book Awards.

Nyní žije se svou ženou a třemi dětmi v severním Londýně.

Mezi jeho další práce patří Černobyl – právo a komunikace (1988), Antarktida a životní prostředí (1992), Mučivý tým (2008) nebo Příručka mezinárodních soudů (2010). V roce 2019 zveřejnil úvod ke slavnému Procesu od pražského Němce Franze Kafky.

Jeho zbrusu nová kniha na pomezí romance, thrilleru a detektivky s názvem Krysí stezka (česky 2021) opět míří do doby druhé světové války. Je to vyprávění o nacistických životech, masových vraždách, špionáži, lásce i záhadné smrti. Strhující příběh někdejšího rakouského právníka, důstojníka a vysoce postaveného barona Otta von Wächter, který byl obžalován za masové vraždy jako válečný zločinec, vás dozajista šokuje.

Autor vychází z deníkových záznamů, kazet, archivů i vyprávění Wächterových potomků. Tento důstojník 4 roky prchal před spravedlností, přes Vatikán i Argentinu, vydal se na „krysí cestu“ úprkem k nové identitě a novému životu. Tento útěk přerušila tajemná smrt v Římě, která dodnes není objasněna…

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení