Oskar Fuchs*1982

Český autor fantasy literatury Oskar Fuchs, vlastním jménem František Petran, se narodil v Lanškrouně. Historie tohoto města a celého zdejšího kraje jej fascinovala už od malička. Když k tomu přidal ještě své další zájmy, jako je mytologie, kynologie, vojenství a pravěk, a své myšlenky dal pak na papír, začala vznikat první neotřelá díla v kombinaci žánrů sci-fi a fantasy. Postupně přidal něco navíc a jeho tvorba vyústila v první ryzí fantasy román Frost (2017).

„Nemít helmu, už je můj mozek na turistický obhlídce okolí. (Frost)“

Příběh válečného mága Zikmunda Frosta si získal oblibu mnoha čtenářů už jen tím, že se odehrává u nás v Čechách. Úspěch umocnily i další typické znaky Fuchsových románů - nápadité scény, akčnost a humor. Už jen Frostovy hlášky jsou nesmrtelné. Autor umí také skvěle využít své sečtělosti a historických reálií, kterých je v jeho knihách víc než dost.

„Nemůžeš mezi lidi chodit s mečem, tě seberou, než řekneš vzteklina. (Hitokiri)“

Hned o rok později spatřil světlo světa druhý Fuchsův román Hitokiri. S tématem, prostředím a žánrem nešel daleko – de facto vyměnil jen hlavního hrdinu a tím je tentokrát Michael Lindner. Hitokiri je meč, se kterým bude bojovat s čaroději.

„Pokud jsou v tříčlenné skupině dva debilové, nikdy nesmí dojít k hlasování. (Hitokiri)“

Pekelný pastýř (2021), jak už sám název napovídá, se odehrává v Pekle. Zdejší feudální systém zjevně moc nefunguje, ale pokus řídit jej jako firmu také není asi ten nejlepší nápad a následky na sebe nenechají dlouho čekat.

„Nejhorší je smrt vyděšením. (Hitokiri)“

Říká se, že Oskar Fuchs jako autor zraje. Pekelný pastýř by mohlo tedy být doposud to nejlepší, co napsal. Jinak to ovšem nezjistíte než tak, že si knihu přečtete. Koneckonců, lákavá je už obálka a ilustrace Jakuba Cenkla, který se zde ve spojitosti s Oskarem Fuchsem představuje poprvé.

„Měl bych míň přemýšlet a víc střílet. (Frost)“

Ať už si však od Oskara Fuchse přečtete cokoliv, zažijete skutečnou zábavu plnou akce, napětí a ozbrojených extravagantních hrdinů, s tou správnou dávkou nadsázky a humoru.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení