Nico Walker*USA, 1985

Nicholas Walker má za sebou krutou zkušenost. Nebýt jí, nikdy by se však zřejmě nestal spisovatelem. Jako mladý devatenáctiletý idealista, narukoval do armády, aby se posléze jako zdravotník zúčastnil více než 250 misí v Iráku, za které jako hrdina obdržel sedm medailí.

Poslední mise si vybrala svou daň. Dostavil se posttraumatický stres a Nicovým řešením se staly drogy, na kterých se stal závislým. Odtud už byl jen krok k tomu, aby začal krást. Bankovní loupeže, kterých se dopustil, mu vynesly 7 let vězení.

Už jsme chtěli, aby to skončilo. Už na tom nebylo nic zajímavýho. Vůbec nic. Promrhali jsme spoustu času. Prohráli jsme. A lidé pořád umírali. Po jednom, po dvou. Žádní hrdinové, žádné bitvy. Nic. Byli jsme tam jenom na výpomoc, my velebení strašáci do polí, byli jsme tam, abychom vypadali zaneprázdněně, abychom jezdili po cestě sem a tam, tam a sem, drazí jako kráva, tupější než kráva.

Příběh Nica Walkera zaujal jistého nakladatele, a ten mu navrhnul, aby jej sepsal. Nico nabídku přijal a v roce 2018 spatřil světlo světa román Poprvé. Částečně autobiografické vyprávění o muži se zkušenostmi z bojové mise v Iráku a jeho posttraumatické stresové poruše byl nadšeně přijat jak u odborné kritiky, tak u čtenářů a v roce 2021 byl dokonce zfilmován. V roce 2019 se tato kniha o absurditě a zvrácenosti válek, dostala do užšího výběru na cenu Hemingway Foundation/PEN Award.

Nicholas Walker byl v mládí také členem psychedelické rockové kapely Safari, kde působil jako zpěvák a textař.

Nyní žije se svou manželkou, básnířkou Rachel Rabbit White v mississippském Oxfordu. Peníze z výnosů za svůj román si šetří, aby mohl splatit bankám to, co jim ukradl.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení