Marieke Lucas Rijneveld*Nizozemsko, 1991

Marieke Lucas Rijneveld je holandská básnířka a prozaička. Ke psaní jí prý přivedla kniha J. K. Rowlingové Harry Potter a Kámen mudrců, kterou si půjčila v knihovně. Protože však její rodiče, farmáři a ortodoxní protestanti, se kterými žila v nizozemském Severním Brabantsku, jakákoliv kouzla neuznávali, okopírovala si celou knihu do počítače, vrátila zpět do knihovny a četla ji pak tajně. Ačkoliv chtěla být původně učitelkou, stala se nakonec spisovatelkou.

Jako první byla v roce 2015 publikovaná její sbírka básní Kalfsvlies. Ohlasy byly velkolepé, a ještě tentýž rok byla Marieke Lucas Rijneveld jmenována “nejslibnějším novým holandským spisovatelem”. Druhá knížka poezie Fantoommerrie následovala v roce 2019.

Pokud jde o románovou tvorbu Marieke Lucas Rijneveld, hned její debut, napsaný v angličtině společně s překladatelkou Michele Hutchinson, S večerem přichází tíseň, jí jako první nizozemské autorce vynesl v roce 2020 prestižní mezinárodní cenu International Booker Prize. Tuto cenu obdržela rovněž Michele Hutchinson za vynikající překlad. Autorky pracovaly na tomto démonickém příběhu, inspirovaném smrtí Rijneveldové bratra a vyprávějícím o následcích neřešeného traumatu nedospělé dívky, dlouhých šest let. Odměnou jim pak bylo vysoké ocenění kritiky a obrovská čtenářská odezva.

Marieke Lucas Rijneveld se sama identifikuje jako dívka i chlapec. V devatenácti letech si ke svému „boyisch“ stylu přidala jméno Lucas. V roce 2020 jí vychází druhý román, prozatím v rodném jazyce, s názvem Mijn lieve gunsteling.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení