Maria Montessori

Maria Montessori*Chiaravalle, Itálie, 1870

Významná italská lékařka, antropoložka a pedagožka Maria Montessoriová byla jednou z nejpozoruhodnějších žen první poloviny 20. století. Narodila se v roce 1870 ve městě Chiaravalle v Itálii. Po základní škole pokračovala ve svých studiích na Regio Instituto Tecnico Leonardo da Vinci, aby se stala inženýrkou, což bylo v té době pro ženy neobvyklé. Po maturitě se rozhodla nastoupit na lékařskou školu a stát se lékařkou. Nejprve se zapsala na univerzitu v Římě, aby studovala fyziku, matematiku a přírodní vědy. To ji později umožnilo začít studovat na fakultě medicíny a stát se tak první ženou, která v Itálii medicínu studovala. V roce 1896 se stala první ženou v Itálii s kvalifikací lékařky, čímž se také stala známou po celé zemi. V roce 1897 se dobrovolně připojila k výzkumnému programu na psychiatrické klinice univerzity v Římě, kde také poznala svého budoucího partnera Giusseppa Montesana, se kterým měla později syna Maria.

“Žádám své drahé a všemocné děti, nechť společně se mnou budují mír v člověku i ve světě.”

Maria Montessori se problémy výchovy a vzdělávání dětí začala zabývat ihned po studiu. Zjistila, že dítě se naučí chodit, mluvit, manipulovat s předměty díky své vlastní tvořivosti, a nikoli proto, že ho to dospělí učí. Při výchově malých dětí kladla důraz na propojení mezi domovem a školou, pěstování představivosti a cvičení praktického života, péči o sebe sama a o prostředí, rozvoj samostatnosti, společenských vztahů a tělesné zdatnosti. Na základě toho vypracovala Metodu Montessori, která pomocí speciálních učebních pomůcek a vytvořením vhodného prostředí podporuje přirozený zájem dítěte, pomáhá mu zafixovat si správné pracovní návyky i vytvářet svůj vlastní úsudek.

„Nevymyslela jsem způsob vzdělávání, prostě jsem jen dala několika malým dětem šanci žít.“

V roce 1909 vedla Maria Montessori o tomto svém přístupu první školení pro studenty. Poznámky z tohoto období se staly její první zveřejněnou knihou, která se pak objevila v překladu ve Spojených státech amerických a stala se tam druhým nejprodávanějším titulem americké populárně naučné literatury. Poté byla přeložena do 20 různých jazyků. Mezi následující významná díla Marie Montessori, přeložená do češtiny, patří Londýnské přednášky, Tajuplné dětství, Absorbující mysl, Objevování dítěte a Od dětství k dospívání.

Maria Montessori se během svého života dočkala mnoha uznání a ocenění. V roce 1949 obdržela první ze tří nominací na Nobelovu cenu míru. V roce 1952 Maria Montessori v Holandsku zemřela. Společnost ji v té chvíli dělal její syn Mario, který převzal její odkaz a v práci své matky nadále pokračoval.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení