Natasha Lester*1973

Australská autorka Natasha Lester se toužila stát spisovatelkou už od malička, ale nevěděla jak to má udělat. Začala psát až mnohem později, když už měla tři děti. Tvůrčí psaní ale stihla na univerzitě vystudovat, a hned za svou prvotinu What is Left over, After získala v roce 2010 australskou cenu Toma Hungerforda. Poté se Natasha Lester postupně vyhranila na beletrii historickou, jejíž cílovými čtenáři jsou ženy.

„Nemám ráda plýtvání a současnou kulturu rychlého konzumu, ve které žijeme. Přála bych si, aby oblečení nebylo vyráběno tak, aby vydrželo jen jednu sezónu, a neschvaluji hrozné podmínky, ve kterých musí někteří dělníci pracovat. Byla bych ráda, kdyby se tento aspekt módního průmyslu změnil a aby si zákazníci i výrobci více uvědomovali dopady na životní prostředí, které nastanou, pokud všichni budeme setrvávat v přístupu tzv. „fast fashion“.“

V českém překladu jsme se mohli seznámit prozatím se dvěma jejími knihami.

Pařížská švadlena (2018) je čtivý román, ve kterém se prolínají dva osudy – babičky Estelly a vnučky Fabienne. Jejich prohlubující se vztah a složitá rodinná historie, se odehrávají ve světě módy za druhé světové války, ale i v přítomnosti. Romantická linka z prostředí Londýna, Paříže i New Yorku jen dokresluje celkově emotivní příběh dvou výjimečných žen ve světě mužů.

„Miluji módu, stejně jako Fabienne – a také spolu s ní sdílím lásku k Tiffanyho šperkům! A k dalším podobnostem – i Fabienne si je trochu nejistá sama sebou a svým talentem, a je pravděpodobně méně sebevědomá než Estella, druhá hlavní postava knihy. Pochybnosti Fabienne mi jsou blízké, vzhledem k tomu, že se s nimi často také potýkám, především když píšu.“

Skříň plná Diora (2020) odkrývá osudy tří žen, které spojuje druhá světová válka a v ní ztracené jedno velké tajemství. Zůstalo schované až do současnosti ve skříni plné šatů od Diora, dokud je jedna z žen neobjevila. Láska, vášeň, trýzeň i zrada, to vše lze v této knize najít, a jak je u Natashy Lester už zvykem, najde se tu ještě mnohem víc.

Natasha Lester žije v západoaustralském Perthu, kde se věnuje psaní, ale i své milované historii a módě, a odkud vyráží na své časté průzkumné cesty.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení