Janelle Brownová

Janelle Brownová*San Francisco, USA

Janelle Brown je americká žurnalistka a spisovatelka, která se proslavila románem Naposledy se ohlédni (2018) s detektivní zápletkou. Román mapuje vztah matky s dcerou a zejména tragický dopad matčina zmizení beze stopy na její rodinu. Matka a manželka je považována za mrtvou, dokud se jednoho dne zase neobjeví živá a zdravá. Vyplouvají na povrch znepokojivé informace z minulosti a manžela i dceru to nutí k zamyšlení, s kým to vlastně žili. Můžeme opravdu dobře znát lidi, které milujeme?

Narodila se v americkém San Franciscu ve státě Kalifornie. Spisovatelkou chtěla být už odmalička, kdy vyráběla své malé knížečky a ve velkém četla ty opravdové od kolegů autorů. A její sen se stal skutečností. Vystudovala Kalifornskou univerzitu v Berkeley.

Začínala menšími žánry jako žurnalistka, psala například pro magazíny Wired nebo Salon. V 90. letech působila také jako redaktorka a spoluzakladatelka „neuctivého“ ženského popkulturního časopisu Maxi.

Posléze se dostala až k větším žánrům. Již 15 let pracuje na svých románech, na které se vyplatilo dřít.

Skutečný život je jen nekonečný řetězec kompromisů, které děláte, abyste přežili.

Své prvotiny Vždycky jsme chtěli všechno (All We Ever Wanted Was Everything, 2009) a Takhle žijeme (This is Where We Live, 2013) hodnotí jako velmi satirické. Zatím je nemáme dostupné v českém překladu. Následovaly závažnější a „více napínavé“ tituly Naposledy se ohlédni a Krásné věci, které slaví celosvětový úspěch.

Bestseller Naposledy se ohlédni bychom řadili mezi thrillery s obzvlášť hlubokým poselstvím. Bezpochyby nás přiměje dívat se na sebe i na ostatní jinak.

O dva roky později vydala rebelský román o mládeži, která má ráda Krásné věci (česky 2021). Tato práce vyznívá zčásti autobiograficky. Hlavní hrdinka Nina také touží po umělecké kariéře, ač v New Yorku. Na rozdíl od samotné autorky ovšem její sen nedojde naplnění a místo usilovné práce zvolí hrdinka snazší cestu k penězům. Okrádá zlatou mládež úplně stejně jako její matka podvodnice. Ovšem právě matčiny zdravotní potíže zásadně zamíchají kartami…

Základní linii jejího díla tvoří dysfunkční rodinné vztahy, které přinesou to pravé napětí pro čtenáře. Její romány se prodávají v řadě zemí světa a zcela po právu se staly bestsellery podle new York Times.

Největší síla nás lidí je možná také naší největší slabostí - potřeba milovat a být milován.

Krásné věci byly označeny knihou roku 2020 podle Amazonu a chystá se jejich filmová adaptace. Sklidily pochvalnou kritiku od autorských kolegyň jako Chandler Bakerové, Angie Kimové nebo Jessiky Knollové.

Brownová dodnes píše příležitostné eseje. Její texty najdete v řadě známých časopisů jako Vogue, Elle či New York Times. Žije v Los Angeles s manželem Gregem, dvěma dětmi a labradorem Gusterem.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení