Shelley Jacksonová*Filipíny, 1963

Vystudovaná bakalářka umění ze Stanfordské univerzity a magistra tvůrčího psaní z univerzity Brownovy, Shelley Jacksonová, se svým oborům nezpronevěřila. Je spisovatelka a umělkyně celou svou bytostí. V USA je známá svým potenciálem a tvůrčím rozsahem přes umělecké a literární žánry, povídkami (Melancholy of Anatomy) a knihami pro děti počínaje, a přes hypertextový román (Patchwork Girl) a projekt textů zachycených v tetování (Skin), pak první publikovanou knihou Half Life (2006) konče.

Smrt je dobrodružství. Gotický paranormální horor o prolínání světa živých a mrtvých.

V českém překladu se s dílem Shelley Jacksonové setkáváme poprvé. Její román Mizení Sybil Joinesové je ať už právem, anebo ne, nazýván Nejdivnější knihou roku 2021. Styl Shelley Jacksonové jistě není úplně standardní, v každém případě jej však do několika žánrů zařadit lze. Horor, duchařina, metafyzika, ale i tragikomedie až komedie, trochu detektivka, a možná i science fiction… a to už něco znamená!

„Shelley Jacksonová je tak neskutečně, nevysvětlitelně úžasnou autorkou, že kdykoli narazím na některé z jejích děl, ježí se mi z toho zátylek. Mizení Sybil Joinesové je naprosto osvěžující, provokativní, sarkastická kniha! Nutila jsem se ji číst pomalu, abych si ji mohla užívat, jak nejdéle to jenom půjde.“ (Kelly Linková, autorka)

 

Příběh jedenáctileté Jane, kterou její koktání přivede do Odborné školy pro duchomluvné a ústoslyšící děti, jejíž „Ředitelkou“ je průkopnice nekrofyziky Sybil Joinesová, vás zavede ze světa živých do světa mrtvých, a z minulosti do budoucnosti, se zastávkou v přítomnosti, a to hodně zvláštním způsobem. Zmizení jedné studentky přivolá policii, rodiče, ale také zřejmě ještě něco víc. A všechno se změní…

„Nikdy nevíte, s čím přijde Shelley Jacksonová příště – ovšem je vám jasné, že to bude něco dokonalého.“ (Tom McCarthy, autor)

 

Shelley Jacksonová v současnosti učí tvůrčí psaní na univerzitě The New School v New Yorku a se svým manželem, dcerou a psem žije v Brooklynu.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení