Helena Vondráčková*Praha, 1947

Česká zpěvačka a herečka Helena Vondráčková už patří bez nadsázky k českému folklóru. Písně, které interpretuje, nás doprovází již několik desítek let. Základna jejích fanoušků, která se začala formovat už v roce 1964, kdy v pražské Lucerně vyhrála písní Summertime pěveckou soutěž Hledáme nové talenty, nijak nepolevuje. Nezapomenutelné písně Červená řeka nebo Pátá jí ve stejné době také vysloužily prvního Zlatého slavíka.

V divadle Rokoko poté s neméně slavnými Martou Kubišovou a Václavem Neckářem založila úspěšnou skupinu Golden Kids. Ta se pak v sedmdesátých letech, po zákazu činnosti Marty Kubišové, rozpadla. Helena Vondráčková se vydala na sólovou dráhu a stala se nejprodávanější českou zpěvačkou té doby.

Velkého úspěchu dosáhla i v zahraničí, Japonsko, Kanadu, Brazílii, Kubu a Turecko nevyjímaje. Po příchodu muzikálů se Helena Vondráčková dobře uplatnila i tam, přičemž Bídníci byli jako první.

Opravdu nebylo mým snem být zpěvačkou. Hudba mě bavila, hrála jsem i na klavír či kytaru. Původně jsem chtěla dělat filologii, protože jsem studovala jazyky. Pak přišel rok 1964 a táta mě přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty.

Písní Heleny Vondráčkové bylo na gramofonových deskách a hudebních nosičích vydáno nepřeberné množství. Počet jejích vydaných alb dosáhl v roce 2020 jubilejního čísla čtyřicet, přičemž poslední z nich má název Tvrdohlavá. Samotná píseň tohoto jména je v tomto albu bonusem, stejně jako píseň Ve dvou, která je Heleninou oslavou soužití s manželem Martinem Michalem a vyjádřením štěstí.

Když něčeho nemůžu dosáhnout, říkám si, dokážu to příště. Když se to nepovede, svět se nezboří.

 Jako herečka zazářila Helena Vondráčková rolí princezny Helenky ve filmu z roku 1968 Šíleně smutná princezna. V roce 1997 se nechala přemluvit k napsání knihy Helena o sobě (a slavní o Heleně). Popisuje v ní svou pěveckou kariéru od úplných počátků až dodnes, včetně vzpomínek na zajímavé osobnosti, se kterými se setkala, doplněné o humorné historky. Vypráví ale také o svém dětství a raném mládí, které ve Slatiňanech, kde žila s rodiči a sourozenci.

Helena Vondráčková obdržela v roce 2017 státní vyznamenání Medaile Za zásluhy. Je sestrou herce a zpěváka Jiřího Vondráčka a tetou zpěvačky a herečky Lucie Vondráčkové. Žije u Prahy v obci Řitka. V poslední době často vystupuje v Polsku a v Německu a chystá české turné s názvem Vzhůru k výškám.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení