Helena Třeštíková

Helena Třeštíková je jednou z nejznámějších režisérek dokumentů, a nejen u nás, zaměřených na mezilidské vztahy. Ve svých dokumentárních filmech, kterých natočila desítky, se zaměřuje také na sociální problematiku. Patří mezi ně zejména snímek Marcela, který získal cenu za nejlepší evropský dokument na mezinárodním festivalu v Seville a film René, který získal cenu Evropské filmové akademie Prix Arte 2008 v kategorii dokument. Dokument Forman vs. Forman byl pak roku 2020 nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší dokumentární film. Velké popularity získaly její snímky tvořené tzv. časosběrnou metodou, jako jsou Manželské etudy, Deset let v životě mladého muže, Řekni mi něco o sobě, Na přelomu tisíciletí a V pasti.

S dílem Heleny Třeštíkové se setkáváme i v knižní podobě. Je to například pohled do osudů manželských dvojic v časovém úseku několika let Manželské etudy , které jsou v knize navíc obohacené o sociologický a psychologický komentář. KnihaČasosběrný dokumentární film představuje ojedinělou tvůrčí metodu Heleny Třeštíkové a zajímavé rozhovory spisovatele Pavla Kosatíka s Helenou Třeštíkovou Sběrná kniha zas přinášejí ucelený pohled na její život od dětství až do současnosti. Další rozhovor v knižní podobě, tentokrát Heleny Třeštíkové spřekladatelkou a spisovatelkou Hedou Margoliovou Kovályovou ,Hitler, Stalin a já – Ústní historie dvacátého století, zachycuje její autentické vzpomínky. Proběhl během natáčení filmového dokumentu o ní.

Když člověk bydlí na Václaváku, nemůže si představovat, že unikne dějinám.

Helena Třeštíková vystudovala Střední odbornou školu výtvarnou v Praze a poté dokumentární tvorbu na FAMU. Pracovala zpočátku jako asistentka produkce v televizi a později jako dramaturgyně a režisérka v Krátkém filmu. Je spoluzakladatelkou nadace Film & Sociologie a nadace Člověk a čas. V roce 2007 byla krátce ministryní kultury České republiky. Helena Třeštíková je vdaná za českého prozaika, architekta, publicistu, vydavatele a dokumentaristu Michaela Třeštíka. Mají dceru Hanu, která je filmová producentka a syna Tomáš, jenž pracuje jako kameraman a fotograf.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení