David Attenborough*Londýn, Velká Británie, 1926

David Attenborough, celým jménem Sir David Frederick Attenborough, je všeobecně znám především jako přírodovědec a moderátor populárních přírodovědných filmových a televizních dokumentů. Nejznámější je třináctidílná série Život na Zemi (1979) a její volná pokračování Živá planeta (1984) a Zázraky života (1990).

Tyto úžasné dokumenty byly vytvořeny za pomoci týmu vynikajících spolupracovníků a nových filmových i počítačových technik. David Attenborough zde vždy působí jako sympatický průvodce se zajímavými komentáři. Dokumenty se svými unikátními filmovými záběry a sofistikovaným přístupem staly vzorem pro celou generaci dalších dokumentaristů, a jsou oceňovány nejen veřejností, ale i odbornými kritiky.

David Attenborough patří podle ankety k nejváženějším Britům všech dob a za „zvláštní talent vyhledávat odborníky, spolupracovat s nimi a potom jejich výsledky přitažlivou formou nabídnout divákům“ se stal držitelem několik prestižních ocenění, mezi něž patří i Descartesova cena za popularizaci vědy, kterou si převzal v roce 2004 v Praze.

Není pochyb o tom, že změna klimatu se děje; jediný diskutabilní bod je, jakou roli lidé hrají v něm.

David Attenborough patří také k významným autorům písemných publikací, které mu v roce 2004 vynesly cenu British Book Awards za celoživotní dílo. Po populárně vědeckých knihách Život na Zemi (1986), Planeta žije (1990) a Soukromý život rostlin (1996) je David Attenborough navzdory svému věku stále aktivní a nyní se u nás představuje dalšími dvěma díly z roku 2017.

My lidé jsme na Zemi jediní, kdo má dostatečnou moc na to, aby tvořil světy. A aby je posléze ničil.

Druhé vydání knihy Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost vypráví s typickým humorem a šarmem příběh autorova začátku kariéry přírodovědce, dokumentaristy a popularizátora. Popis dobrodružných výprav do divočiny mezi exotická zvířata v neprobádané přírodě Guayany a Paraguaye jsou fascinujícím dobrodružstvím, a především příběhem statečného muže, od kterého se stále máme co učit.

Výpravy do divočiny je alarmujícím svědectvím o stavu naší planety. V autorově dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S vědomím o vymírání mnoha živočišných i rostlinných druhů přichází s vlastní vizí budoucnosti i se způsoby, jak to změnit.

Často mluvíme o záchraně planety, ale pravda je taková, že všechno tohle musíme udělat pro záchranu nás samotných. Divočina se vrátí, ať už s námi, nebo bez nás.

David Attenborough vystudoval geologii a zoologii na univerzitě v Cambridge a po jejím absolvování a službě v britském královském námořnictvu začal pracovat pro BBC. Později se však zaměřil především na své vlastní projekty.

Byl ženatý a má dvě děti. V současné době stále působí jako lektor na fakultě biologické antropologie Australské národní univerzity. Bratrem Davida Attenborougha je známý režisér, producent a herec Richard Attenborough. Kromě toho má dvě židovské sestry, které jeho rodiče jako transportované z Evropy adoptovali během druhé světové války.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení