Elizabeth Acevedo

Elizabeth Acevedo*New York, USA

Elizabeth Acevedo je americká spisovatelka a básnířka, která pochází z Dominikánské republiky. Je tváří svých vlastních románů, takže ji na přebalu bezpečně poznáte. Zcela oprávněně se tyto publikace řadí mezi bestsellery. Debutovala titulem The Poet X, který si vysloužil ocenění National Book Award for Young People’s Literature za rok 2018. Aktuálně v češtině seženete lákavě vonící román žánru young adult Se špetkou skořice (2021), ten prostě musíte ochutnat!

Elizabeth se narodila v New Yorku. Je jedináček. Původně chtěla být rapperkou, ale naštěstí ji okouzlila poezie. Získala bakalářský titul v oboru Múzických umění na Univerzitě George Washingtona a dále magisterský titul oboru Kreativní psaní na univerzitě v Marylandu. Navštěvovala také kurzy angličtiny a sociologie.

Nějaký čas byla dokonce učitelkou angličtiny na základní škole, kde vybízela studenty, aby více četli. Tam zjistila, proč její studenti málo čtou – mají nedostatek knih, které by byly o nich samotných. Proto se také rozhodla více prosadit kulturu Latinské Ameriky.

Byla členkou básnického souboru Cave Canem, dále organizace Cantomundo oslavující poezii Latinské Ameriky a účastnila se také workshopů kreativního psaní Callaloo Writer’s Workshops, kde provázela začínající autory na jejich nové dobrodružné životní cestě. Elizabeth je kromě toho navíc ještě národní šampionka slam poetry. Vystupovala například v Lincolnově centru, Madison Square Garden či Kennedyho centru múzických umění. Žije s partnerem ve Washingtonu, DC.

Myslím na všechny ty věci, kterými bychom mohli být, kdyby nám nikdy nebylo řečeno, že naše těla pro ně nebyla stvořena.

 V tuto chvíli máme v českém znění pouze jediný pikantní román Se špetkou skořice. Hlavní představitelka Emoni je středoškolačka s nezvyklými starostmi. totiž malou dcerku, o kterou se musí s pomocí své babičky dobře starat. Na rozdíl od spousty žen ovšem nachází relax a zalíbení v kuchyni, kde vytváří hotové zázraky z každého jídla. Protože vaření je svým způsobem také umění. Emoni ve skrytu duše nejvíc touží po kariéře kuchařky. Proč by nakonec nemohla tento sen naplnit i přes jisté životní překážky? Jestliže bude vytrvalá, má stejnou šanci na splnění snů jako všichni ostatní!

Fascinující čtení přinese další neméně úspěšný veršovaný román Clap When You Land (Tleskejte při přistání), který zatím v českém překladu nemáme. Zásadním tématem této knihy je vztah mezi otcem a dcerou. Zjistíme, že nás v živote formují jak dobré věci, tak také ty nemilosrdné. Hrdinka Camino žije v Dominikánské republice, domovině samotné autorky. Camino má velmi blízký vztah se svým otcem, je to její největší hrdina a vzor a vždy se těší na léto, výjimečný čas, který mohou trávit společně. Dokud nezasáhne devastující rána osudu a úplně vše se od základu změní. Přijde letecké neštěstí. Podivně stejné události zasáhnou i dívku Yahairu, jež bydlí v New Yorku. Co se stane, jakmile se obě dívky setkají? Jak moc jsou si vlastně podobné a co to všechno znamená? Pojďme to zjistit sami, popřípadě s překladovým slovníkem.

Její strhující dílo doplňují také tituly Beastgirl & Other Origin Myths (2016), The Poet X (2018) a With the Fire on High (2019). Získala řadu ocenění jako Printz Award for Excellence v žánru young adult fikce, CILIP Carnegie Medal nebo Boston Globe-Hornbook Award. Navíc byla v roce 2019 obdarována cenou Pure Belpré Author Award za „oslavné a potvrzující“ zobrazení kultury i tradic Latinské Ameriky v literatuře.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení