Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

3.3 z 5 63 hodnocení čtenářů

22× 5 hvězdiček 14× 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 19× 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • 1 z 5 hvězdiček Mirek registrovaný uživatel

    skoro zbytečná kniha s nepochopitelně masivní marketingovou kampaní...

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 4 z 5 hvězdiček Eva Francová registrovaný uživatel

    Princ Harry poprvé vypráví svůj životní příběh. Od chvíle, kdy musel jako dvanáctiletý kráčet za rakví své matky, přes své roky v armádě, až po velkou lásku s Meghan, kterou však mnozí odsuzovali. Přiblíží nám svůj důvod, proč se rozhodl opustit královskou rodinu a otevřeně nám ukáže své soukromí. Jelikož ráda čtu knihy o královské rodině, nemohla jsem si nechat ujít ani tuto novinku. Navíc mám ráda životopisné knihy, a to Náhradník jednoznačně je a Princ Harry prostě má o čem vyprávět. Je to psáno poutavě, čtivě, zajímavě, od knížky jsem se nemohla odtrhnout, hlavně první dvě třetiny mě moc bavily. Díky tomu, že už jsem pár knížek přečetla, a i díky seriálu Koruna, jsem si mohla zasadit Harryho vyprávění do kontextu z jiných děl a dalo mi to tak celkový obrázek od různých vypravěčů. Podle ohlasů jsem se bála, že kniha bude bulvárem, pomluvami a praním špinavého prádla na veřejnosti. Ale nepřišlo mi to tak. Je to příběh člověka, který žije jinak, než běžný smrtelník a nemůže se s tím smířit. Nepředstavitelný život pod drobnohledem paparazzi, kteří Vás sledují na každém kroku. Vůbec se nedivím, že Harry udělal to, co udělal, já bych to pronásledování nevydržela ni den. Co mě ještě překvapilo, tak to, jak i v dnešní době se chovají lidé rasisticky, včetně médií. Poslední část s Meghan mě bavila asi nejméně, to už bylo trochu víc handrkování, každý zde má svou pravdu a nikdo není schopný se domluvit. Ale i takový je prostě život, obzvláště v náročném „královském“ prostředí. Knížku jsem dočítala během korunovace Karla III. Myslím, že lepší propojení jsem si nemohla přát. Celkově je to výborná kniha o nelehkém životě. Pokud jste fanoušci královské rodiny anebo pokud rádi čtete životopisy, rozhodně Vám ji můžu jen doporučit.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 1 z 5 hvězdiček Jana registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Koupila jsem ze zvědavosti,chtěla jsem "slyšet" druhou stranu. Je to tlustá kniha, celkem dost o ničem. Nadává v knize stále na paparazzi, a na novináře obecně a přitom se sam necha takto "upsat". Spíš jsem nabrala dojmu, že chce nejak vydělat peníze a přitom zchladit svoje uražené ego. Jeho dílo jsou vyhozené penize.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 1 z 5 hvězdiček Venetian registrovaný uživatel

    Naprosto zbytečná kniha.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 5 z 5 hvězdiček Tereza Hášová registrovaný uživatel

    Za mě velmi emotivní kniha, která stojí za přečtení...

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 5 z 5 hvězdiček Jarka Lánská registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Rozhodně stojí za přečtení!

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 4 z 5 hvězdiček Marek Pačes registrovaný uživatel

    Dobrá knížka.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 3 z 5 hvězdiček Věra Zwachová registrovaný uživatel

    Příběh citlivého chlapce, který se narodil do velmi zvláštní rodiny a aby toho nebylo málo, na prahu puberty přišel o milovanou matku. Dle všeho se mu v rodině velmi svázané pravidly nedostalo pomoci, kterou potřeboval a očividně se to s ním táhne dodnes. Harryho příběh začíná právě smrtí princezny Diany a to rozhodně nebylo lehké čtení. Dále pokračuje Harryho studiem a prací v armádě. Musím říct, že armádní část mě trochu nudila, ale na druhou stranu bylo také zajímavé dozvědět se, jak to v britské armádě chodí. Poslední část je věnována především Megan a "praní rodinného prádla". Nechám na každém, ať si udělá obrázek o tom, zda je Megan opravdu jeho spása a nebo naopak zkáza. Na knize se mi líbili popisy královských sídel a zahrad, stejně tak vidět některé události ze zákulisí. Pravdou ale je, že si Harry v knize několikrát protiřečil, vše je napsáno velmi subjektivně a mnoho až účelně. Každá rodina je nějaká a snad všude jsou nějaké problémy.. ale jen Harry řeší své mindráky celosvětově přes média, kterými tolik opovrhuje. Když několikrát ve svém královském životopise zmíní "nečtěte královské životopisy, je to zlo a samé lži" Tak je to spíše úsměvné. Kéž by ten malý zlomený chlapec v něm našel svůj vnitřní klid

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 4 z 5 hvězdiček Soňa Štérová registrovaný uživatel

    Právě mám rozečtenou knihu a zatim se mi líbí.Vypráví svůj život,který neměl lehký a sám se s sebou vnitřně bojoval a proto se ocitl na různých místech s různými lidmi a našel tak sám sebe.Má svoji rodinu po které,tak toužil.Rodinu,kterou měl ( dokud mu nezemřela maminka ) byl opravdu na druhém místě Náhradník.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 4 z 5 hvězdiček Lenka Beranovská registrovaný uživatel

    NÁHRADNÍK autor: Princ Harry 437 stran hodnocení ⭐⭐⭐⭐ O královské rodině jsem četla i slyšela již mnoho. Po téhle knize jsem sáhla, protože mě zajímal pohled i ze strany obecně ne příliš oblíbeného prince Harryho. Čtení to bylo místy hodně zajímavé, každý si však musí udělat svůj názor, kde je vlastně pravda. Za mě někde uprostřed. Kniha je rozdělena do 3. části, 1. část- Ze tmy, jež mne halí Harry popisuje období smrti a pohřbu své matky princezny Diany, dětství, studia na internátní škole. Jeho vřelé vztahy k babičce, otci i bratrovi, jeho první přešlapy a problémy s alkoholem. 2. část - Zkrvavený, ale s hlavou vztyčenou Je to náhled do doby, kdy působil v Britské armádě, výcvik, jeho nasazení v např. v Afghánistánu. Ale i alkoholové a drogové akce a rozvíjející se psychické problémy. Tuto část bych trochu zkrátila. Asi nejzajímavější pro mě byla 3.část- Své duše kapitán Tady se Harry seznamuje se svojí budoucí manželkou Megghan. Řeší stále více se gradující útoky bulváru a paparazzi. Kniha končí odstěhováním se z Británie a odstřižením Harryho od královské rodiny. Knihu doporučuji všem, kdo se o královskou rodinu zajímají.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 1 z 5 hvězdiček Tomáš Urban registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Přečetl jsem asi 60 stran a pak mě knížka děsila další dva měsíce na nočním stolku a nedokázal jsem se přinutit se k ní vrátit. Při vší úctě k tomu, jak hrozné musí být v dětském věku ztratit matku, tak těch 60 stran fňukání ve stylu "všichni jsou na mě zlí a já to nezvládám kvůli smrti matky" byl pro mě horor.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 1 z 5 hvězdiček Nicole Vraňáková registrovaný uživatel

    Bohužel, této knize se nedá dát více hvězd. I přes některé komentáře zde, které ujišťují, že se nejedná o žádné praní špinavého prádla veřejně, opak je pravdou. Stačí snad už jen fakt, že spoluautor “ghost writer” této knihy mluvil o tom, jak mu je trapně kolik lží bylo v této knize publikováno. Další fakt je ten, že mnoho lidí zmíněno v této knize, veřejně vystoupili a řekl onu pravdu, nikoliv Harryho (Meghaninu) fantasy - výmysl. Při této knize doporučuji poté si udělat trochu research, aby si člověk rozšířil obzory.

    Kniha, Bantam Books, 2023, 9780857504791

  • 3 z 5 hvězdiček Ivan D. Hladík registrovaný uživatel

    Už dlouhé roky nebylo očekávanější knihy, než jsou memoáry prince Harryho, výprava životem zlobivého člena britské královské rodiny, který vlastně už od puberty dokáže vyvolávat rozruch. Kniha Náhradník už dávno před vydáním působila jako časovaná bomba. Spory kolem ní vedla média i lidé z obou táborů – příznivců lovestory Harryho a Meghan a na opačné straně lidí uznávajících tradice a důstojnost monarchie. Šuškalo se, že titul bude spratkovské litování se, nacpané k prasknutí skandálními větami. Že půjde o vyřizování účtů. Že to bude bulvár nejhrubšího zrna. Ani omylem. Náhradník přináší pocitově upřímnou zpověď o triumfech i pádech, o snaze o svobodu, vzpomínky na nejbolestivější chvíle... Náhradník je Harryho pozvánkou do života, který by nejspíš nikdo z nás ve skutečnosti nechtěl žít. „Nikdo neměl žádnou odpověď pro kluka, který aktivně hledal vnější bolest, jež by se vyrovnala té vnitřní,“ sděluje Harry v knize, jejíž neformální, dokonce až přátelské věty si čtenáře brzy získají. Bojovat o něj ale musejí po celou dobu – chvílemi je drama až moc, jindy je text rozvleklý a zasloužil by zkrátit. Většina ale zůstává poutavá, čtivá, umně poskládaná, místy vtipná nebo výrazně dojemná. „Jak lze skutečně popsat světlo? S tím měl problém i Einstein,“ zní ve chvíli, kdy Harry vzpomíná na svoji matku, princeznu Dianu, a přirovnává ji k hvězdnému útvaru nazvanému Earendel (Jitřenka). Princ Harry předkládá čtenáři okolnosti svého vztahu s rodiči, zážitky ze studií na chlapecké Eton College u Windsoru i vstupu do společenského života v monarchii. Vypráví, jaké bylo dospívání ve stínu královského protokolu, pod drobnohledem veřejnosti, médií i zbytkem rodiny. Harry ale také sympaticky odhaluje vlastní slabosti a zejména velký životní stín způsobený smrtí jeho matky. Přibližuje své osudové okamžiky a samozřejmě setkání s Meghan Markleovou, svou současnou manželkou. To vše je přiznaně subjektivní, kniha nemá ambici tvářit se jako nezvratný důkaz v jakémkoli sporu. Podle zahraničních médií měl princ k ruce zkušeného autora, který mu s textem výrazně pomohl. Byl jím J. R. Moehringer, americký romanopisec, novinář a též takzvaný ghostwriter (osoba najatá k psaní literárních děl, nejčastěji životopisů, za jiné lidi). S jeho pomocí se podařilo vytvořit knihu, která sice obsahuje momenty s tóny řevnivosti a výčitek, ale není jimi přesycená, jak se čekalo. Rozhodně se povedlo přivést na svět titul, který nebudete chtít odložit a pravděpodobně z něj získáte pocit, že by bylo fajn jít s Harrym na pivo a pasáže rozebírat. „Tato kniha ani tak nezvedá oponu nad soukromým životem královské rodiny, jako spíš ji strhává a vyklepává její obsah,“ napsala Lucy Pavia, recenzentka irského serveru Independent. I tak se Náhradník nezdá být ničím, co by vytrhlo britskou monarchii i s kořeny z jejího významu. Zkrátka, Harry je mužem, který má co říct. A poslechnout si ho, přečíst, je nakonec vlastně fajn. Hodnocení: 70 %

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681

  • 5 z 5 hvězdiček Simona Kazdová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Doporučuji skvělej životopis pro ty kteří zajímá královská rodina a chtěji si udělat názor i z druhé strany nic lepšího jsem zatím nečetla a nechápu že to mělo ze začátku tak špatné hodnocení myslím si že je skvěle napsaný

    E-kniha, PRÁH, 2023,

  • 1 z 5 hvězdiček Alice registrovaný uživatel

    Nuda! Nuda! Za tolik peněz - Nuda!

    Audiokniha, PRÁH, 2023, 9788072529803

  • 3 z 5 hvězdiček Petr Lochman registrovaný uživatel

    Jsem zatím v první čtvrtině. Občas nudná, ale celkem zajímavé čtení.

    Kniha, PRÁH, 2023, 9788072529681