Sobotní rozjímání: Vánoce - svátky klidu a míru?

Sobotní rozjímání: Vánoce - svátky klidu a míru? - titulní obrázek

Vánoce jsou obdobím, kdy se k sobě lidé chovají jinak. Někteří v sobě probudí něžnou dušičku a obdarovávají sociálně slabší, chodí pomáhat do útulků nebo se jen více usmívají. A pak jsou tu jedinci, kterým tak nějak „přeskočí“...

NÁKUPY - ADRENALINOVÝ SPORT

Do Štědrého dne zbývá pár západů slunce, což znamená, že obchodní centra praskají ve švech. Auta na sebe troubí, z řidičů se stávají nejsprostější dlaždiči, lidé do sebe vrážejí a předbíhají se v nekonečných frontách.

Mohu vám nějak pomoci?“ promluví k zákazníkovi prodavačka parfumerie. „Vy se svojí výškou metr padesát mi asi těžko pomůžete,” oboří se na ni protivný muž a zírá dál do horního regálu. „Heeej, co vám tak trvá? Nemám čas celej den!” zahučí otrávená paní ve frontě na poště, zatímco si nervózní žena za přepážkou otírá pot z čela. Mezitím v restauraci probíhá rozhovor manželského páru. On: „Hele, já pro tebe fakt nic nemam. Řekli jsme si, že se oba nemůžeme dočkat, až ty blbý Vánoce budou pryč, že jsou to stresový, finančně náročný svátky.” Ona: „Hele, já si koupila novou kabelku, boty a kabát, tak si dělej, co chceš.

Současně v obchodě s potravinami lidé horlivě nakupují jako by za rohem dřímala apokalypsa. Zákazníci do sebe narážejí nákupními vozíky, téměř si vytrhávají kuřecí řízky a máslo v akci z rukou, zatímco v sobě probouzejí zvířecí pudy a už jen zbývá, aby se jeden druhému zahryzl do krku.

Na opačné straně města si žena ve středním věku bere půjčku, aby mohla pod stromeček nadělit svému příteli super drahé hodinky a dětem koupit nejnovější model předraženého telefonu, jinak by se před spolužáky a sousedy neměli čím blýsknout.

DUCH VÁNOC SE ODSTĚHOVAL?

A já se ptám: kam se poděl opravdový duch Vánoc - schopnost užít si přítomnost jeden druhého, potěšit se maličkostí a vychutnat si jídlo u jednoho stolu? Opravdu jsme si z nejkrásnějšího období v roce udělali tu nejhektičtější, finančně ruinující a psychicky destruktivní sezónu?

Vnímám to i na sobě. Rok od roku je pro mě víc a víc těžké dostat se do vánoční nálady a rok co rok jsem před Vánoci čím dál unavenější a dostávám se na pokraj vlastních sil. Letos jsem si řekla, že to takhle dál nejde a naordinovala si jednoduchou medicínu:

Nedělej to, protože se to na Vánoce dělat má. Udělej to, protože chceš. A když něco udělat chceš, ale nemáš na to sílu, vykašli se na to a odpočiň si! Když se totiž přemůžeš, dost možná to s tebou sekne nebo to při nejmenším pokazíš. 

Naše tělo dostává ke konci roku pořádně zabrat. Může za to proměnlivost počasí, která vyústí ve všudypřítomné chřipky, rýmičky a virózy,  a samozřejmě ohromný stres, jež si často ani nepřipouštíme, ale pomalu nás hlodá zevnitř ukrytý v podvědomí.

STOP VÁNOČNÍMU STRESU

A co tedy s tím? Pojďme se radovat z toho, že jsme zdraví, žijeme ve svobodné zemi, můžeme si koupit, co nás napadne, a především se radujme z toho, že se máme rádi. Přestaňme se hnát za hmotnými dárky a vychutnávejme si společnost jeden druhého. Pojďme k sobě být hodní a ohleduplní, ať už jdeme nakupovat vánoční dárky nebo jen běžíme do večerky pro ingredience na vánočku. 

A nyní mě prosím omluvte. Chystám se udělat něco, na co se těším několik hektických týdnů - sednout si do houpacího křesla a číst si déle než 5 minut. A na jakou knihu se chystám? Divomor - pokračování skvělé pohádky pro děti. A kdo ví, možná se díky ní opět sektám s duchem Vánoc...

Přeji Vám šťastné a nevystresované Vánoce plné skvělého čtiva a odpočinku!

Mohlo by vás zajímat

Divomor - Jessica Townsendová Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

kniha

Morrigan sice zlomila svou smrtící kletbu a vykonala nebezpečné zkoušky, ale její cesta k Nikdyuši a všem jeho tajemstvím teprve začala....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 7 Sdílet

Podcasty