Představujeme: Sherlock – deduktivní minihry od Mindoku

Představujeme: Sherlock – deduktivní minihry od Mindoku - titulní obrázek

Série deduktivních her na motivy slavné detektivní série o Sherlocku Holmesovi využívá tzv. Q SYSTEM. Hráči v nich nehrají proti sobě, ale společně proti hře samotné v roli vyšetřovatele. Pokud ve svém okolí nemáte nikoho, kdo by se rád pouštěl do řešení záhad, nemusíte smutnit, hru si totiž můžete zahrát i sami.

A jak to tedy probíhá?

Pomocí QR kódu z krabičky si pustíte ukázku, která vás seznámí s nastalou situací. Před sebe a ostatní hráče vyložíte kartu s číslem jedna a začnete. Pravidla jsou jednoduchá, každý hráč má v ruce vždy 2 až 6 karet (podle počtu hráčů), na kterých jsou stopy, znalecké posudky, svědecké výpovědi a jiné doklady a důkazy z místa činu. Vaším úkolem je posoudit důležitost svých karet a buď je vyložit a ukázat ostatním, případně vyloučit jako nepotřebné informace. Během hry musíte všichni dohromady vyloučit alespoň šest matoucích stop, jinak jste automaticky prohráli. Po vyložení všech karet přichází poslední diskuze a spekulace o tom, co a jak se stalo, sestavování myšlenkových map či schematizování důkazů.

 

 

Ve chvíli, kdy máte hotovou svou rekonstrukci případu, přichází rozhodující chvíle. Rozlepíte skrytou část pravidel a vyplníte test. Po rozložení návodu poté nahlédnete do správných odpovědí, spočítáte své body, odečtete body za nevyloučené slepé stopy a seznámíte se se svým výsledkem. Vyrovnali jste se v deduktivních schopnostech Sherlocku Holmesovi, Irene Adlerové nebo jen inspektoru Lestradovi? Navíc si také přečtete celou verzi příběhu oběti a vražedných motivů pachatele.

Jestli vám vytanulo na mysli, zda je hru možné hrát jen jednou, ano, máte pravdu. Podruhé se dá ovšem využít i tak, že ji dáte nové skupině přátel, jíž budete při hraní pozorovat. Občas zcestné a složitě komplikované úvahy i občasné trpitelské pohledy vaším směrem vás pobaví skoro stejně jako hra samotná.

 

 

Hry ze série jsou rozděleny do tří stupňů obtížnosti a my se nyní podíváme na tři balíčky karet. Ať si vyberete jakoukoli obtížnost, může se stát, že při první hře se svými přáteli pohoříte. S čistým svědomím mohu přislíbit, že se dobře pobavíte, i pokud případ sami nevyřešíte správně. Naštěstí neexistuje jen jedna hra a je jisté, že u dalších případů se vaše deduktivní schopnosti projeví ve své pravé síle.

 

 

Momentálně existují v češtině tři karetní sady:

POSLEDNÍ VÝZVA: Cestujícího letu TJ1309 potkala náhlá srdeční zástava, alespoň tak zní hlášení pilota letadla, které žádá o nouzové přistání. Jak to bylo doopravdy? Nebyl onen muž ve skutečnosti zavražděn? Proč? Zkuste vy sami, nebo společně s týmem vyšetřovatelů objasnit záhadu.

SMRT ZA ZVUKU OHŇOSTROJŮ: V lesíku u sídla významného rodu Rockvalleyů se našlo tělo mrtvého muže. Nikdo neví, kdo to byl, ani jak se na pozemku objevil. Čím si zasloužil smrt?

PROKLETÁ SOŠKA: Zprávami otřásla děsivá novinka. Edward Carter, slavný objevitel byl zavražděn. Co bylo důvodem tohoto odporného činu?

Jedna hra trvá zhruba 60 minut, hodně ovšem záleží na diskuzi probíhající ve skupině i vašich detektivních schopnostech, pokud budete hrát v plném počtu, tedy osmi osobách, celé vyšetřování se krapet protáhne. Může to tedy být 45 minut, ale také hodina a půl.

Hry jsou určené dětem od 8 let, ale zaručeně (a možná i víc) se u nich pobaví i skupina dospívajících či dospělých osob. Můžete je hrát s rodinou, přáteli, zabavit tím děti v družině nebo ve volnočasových organizacích, například ve skautu. Kromě zábavy se při hře učí spolupracovat a přemýšlet logicky a deduktivně, což není nikdy na škodu.

Mohlo by vás zajímat

4.7 z 5 hvězdiček

Hra

Pasažér Boeingu za podivných okolností zemřel během letu a policie vás žádá o pomoc s objasněním případu. Proč k úmrtí došlo? Kdo to...

142 Kč

Běžně 159 Kč

Na prodejně

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty