Schválně, jestli Víš, kdo se dívá?

Schválně, jestli Víš, kdo se dívá? - titulní obrázek

Tentokrát se mi do rukou dostal irský (to je poprvé) thriller s názvem Víš, kdo se dívá? Už obálka nám slibuje příběh hvězdy internetu, která tragicky zemřela. Abychom odhalili vraha, budeme se muset postupně vrátit na začátek.

Autorkou knihy je Catherine Ryan Howardová, mladá irská spisovatelka. Víš, kdo se dívá? je jejím prvním českým překladem. Její předchozí knihy byly bestsellery, jedna z nich byla dokonce nominována na cenu Edgar (ano, podle Edgara Allana Poe) Award for Best Novel za rok 2018.

 

 

Celá zápletka příběhu je velmi zajímavá. Poměrně slavná instagramová influencerka Natalie se vydává z neznámého důvodu do rekreačního chatového resortu irského městečka Shanamore, kde mají problém naplnit kapacitu i v létě, a všude se vyptává na svého manžela. Viděl ho někdo? Byl tady? Sám? Ať Natalie zjistí cokoli, nedozvíme se to dřív, než ji někdo zabije. Ošklivě a chladnokrevně, ale ne beze svědků. Ve všech chatách má totiž jejich manažer Andrew nainstalované kamery, aby mohl nenápadně sledovat soukromí svých klientů. A tentokrát zachytí vraždu.

Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny do třech časových linií označených tlačítky videopřehrávače přehrát, pauza, přetočit dopředu/zpátky, někdy se tedy vracíme do minulosti, někdy skáčeme v čase do budoucnosti a jindy sledujeme příběh v současnosti. Tento systém pro mě byl ze začátku matoucí, až jsem se rozhodla označení ignorovat a orientovat se podle prvních vět každé nové kapitoly. Bylo to jednodušší a také rychlejší, než se pokoušet proniknout do systému. Každopádně nemůžu říct, že by to nějak narušovalo můj čtenářský zážitek.

Postupné odhalování minulosti postav navíc mělo pozlátko určité delikátnosti, každého jsme si mohli prohlédnout z více stran, v různých okamžicích jejich životů a vidět to dobré, ale zejména to nejhorší, co se v lidech může skrývat.

Kromě Natalie, sledujeme příběh ještě z pohledu několika dalších osob – manažera chat Andrewa, novinářky Audrey, policisty ze Shanamore Seanieho, shanamoreského povaleče Richarda a manažerky jiného hotelu z jiného města Jennifer. Všechny tyto postavy někde v příběhu sehrávají svou roli a jsou nepostradatelné.

Příběh mladé Natalie mě velmi zaujal. Ač jsem věděla, že zemře (ostatně se tak stane hned na začátku knihy), oblíbila jsem si ji a doufala, že odhalila to, po čem pátrala, že někde nechala nějaký vzkaz. Já osobně oceňuji zejména varování před sdílením každého svého kroku a náhled do úskalí veřejné činnosti na sociálních sítích, kterým je kniha prostoupena.

Odhalení vraha a jeho motivu pro mě nebylo velkým překvapením, což mě osobně tedy velmi potěšilo, protože jsem měla možnost cítit se jako pravý detektiv, ale nevyřešila jsem všechny záhady, které se po cestě za vrahem objevily a jejichž řešení bylo stejně důležité jako dopadení vraha, protože souviselo se všemi ostatními vypravěči příběhu.

Pro začínající čtenáře thrillerů a pro ty, jenž hledají jednoduchý detektivní příběh s originální zápletkou a kompozicí, je Víš, kdo se dívá? úplně ideální.

 

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

0.0 z 5 hvězdiček

kniha

PŘEHRÁTJe noc a Andrew, manažer rezortu Chaty Shanamore, sleduje skrytou kamerou svého jediného hosta – mladou ženu. Rád se dívá do...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články