RECENZE: Vyhazovač

RECENZE: Vyhazovač - titulní obrázek

Tahle kniha toho na první pohled nabízí strašně moc. Pletky s mafií, zapojení FBI a CIA, gangsterku říznutou s detektivkou, to vše zabalené do všudypřítomného černého humoru. Jak je to ale doopravdy? Podařilo se, do poměrně útlé knížečky, Davidovi vecpat komplexní a doširoka pojatý příběh?

Joe to odhadl dobře. Když už tě na nějakou svatbu pozvou, tak skotsko-korejská rozhodně stojí za pokus. Naštěstí bylo jídlo převážně korejské a whisky převážně skotská...

Příběh

Joe Brody je ten typ chlapíka, kterého si pořádně nevšimnete ani kdyby s vámi stál ve výtahu. Zkrátka nepůsobí nikterak zajímavě a koneckonců, ani jeho práce zajímavě nevypadá. Vyhazovač v pochybném nočním klubu, to asi není představa hvězdné kariéry. Přesto je ale Joe vážený přítel majitele klubu, místního mafiánského bosse.

 

 

Poněkud šedivý a nudný obraz Joeovy osobnosti výrazně narušuje jeho minulost a zkušenosti z ní plynoucí. Bojový výcvik speciálních jednotek, působení v armádě na tajných misích, psychické problémy, výčitky a drogová závislost. Tohle už tak nudně nepůsobí.

Když se Joe rozhodne přijmout pochybný kšeftík, aby si přivydělal, dosavadní relativně klidný život rychle vezme za své a prudce změní směr. Od chlápka, co působí jako vyhazovač, se velmi rychle dostaneme až k nejhledanějším teroristům na světě a cestou potkáme překupníky zbraní, agenty FBI, nájemné vrahy, zloděje a řadu mafiánů z různých koutů světa. Tohle vypadá na hodně divokou čtenářskou jízdu.

Vždycky věděla, že smrt číhá někde za rohem a že ji životem a prací neustále provází, ale rozhodně nečekala, že přijde jako přítel s útěšným pohledem...

Recenze

Jak už jsem zmínil v úvodu, Vyhazovač rozhodně není žádná bichle. A v tom je možná ten největší problém. 232 stran nenabízí zrovna moc prostoru pro román, ale spíše se hodí pro oddychovou novelu na jedno odpoledne. Proč o tom píšu? Tento titul se snaží zapůsobit několika příběhovými liniemi a nespočtem postav, ale chybí mu na to prostor, a tak to ve výsledku působí trošičku přeplácaně. Charaktery vedlejších postav jsou popsány zkratkovitě, přičemž ta hlavní záporná už je vyloženě plochá. Dobrá, nádech a výdech, další odstavec už bude v pozitivnějším duchu.

Primární příběhová linka spolu s hlavním hrdinou, to je dvojka která funguje dobře a dělala mi radost. Očekával jsem více kousavého humoru a hlášek, nakonec jich moc nebylo, ale ani málo. Každopádně se jedná o příběh spíše ve vážnějším duchu. Postava lehounce melancholicky působícího bývalého vojáka Joea Brodyho se mi opravdu zalíbila. Rozhodně v ní vidím dost potenciálu pro další díly. O jeho pestré minulosti bych si rád přečetl více než Vyhazovač prozradil.

Riskovat a ztrácet čas se vyplatí jen v nevyhnutelných případech. A sám život je taková nevyhnutelná potíž. Sex je jenom další komplikace. Navíc žádná láska není bez rizika. Jsou holt hry, ve kterých se nedá nic vyhrát...

Snad autorovi došly papíry do tiskárny, a tak se rozhodl svůj rukopis zkrátit, nedovedu si to vysvětlit. Očividně má o čem psát a to, co napíše, se dobře čte. Kdyby Vyhazovači věnoval alespoň 400 stran, výsledek by byl mnohem lepší. To, co slibuje anotace, v zásadě dostanete, ale v poněkud menší míře, než to může vyznít. Čínské Triády, italská, ruská a židovská mafie, to všechno v příběhu opravdu je, ale pouze okrajově, bez zásadnějšího vlivu na děj.

Kdybych to měl shrnout, napsal bych, že se jedná o svěží román s akční zápletkou, obsahující náznaky detektivky a sympatickou hlavní postavou. Pokud vaše srdce tluče pro plnotučné detektivní romány, asi bych se poohlédl po něčem jiném. Pokud dáváte přednost krátkým akčním příběhům, Vyhazovač bude tím pravým čtivem. Volba je samozřejmě na vás.

 

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Vyhazovač - David Gordon Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Svěží, odlehčená a lehce humorná detektivka z newyorského podsvětí je plná akce i napětí, ale kdo hledá pouze krvavé orgie, vraždící...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články