RECENZE: Možnost B

RECENZE: Možnost B - titulní obrázek

Ptáte se, o jakou možnost to tady vlastně jde? Pokud jste se vy, anebo někdo z vašich blízkých ocitli v situaci, kdy už zkrátka nemůžete dál, Sheryl Sandbergová a Adam Grant vám přinejmenším ukážou cestu. Ať už je důvod vašeho trápení jakýkoliv, moudrost, logika, a především osobní zkušenost obou autorů vám nabízejí východisko. Co myslíte? Nestálo by za to do knihy alespoň nahlédnout?

O autorovi

Sheryl Kara Sandbergová (1969) je v současné době provozní ředitelkou Facebooku. Má zajímavou kariéru. Předtím pracovala pro Google, dále v kanceláři ministra financí USA a ve společnosti McKinsey, a dokonce i jako poradkyně prezidenta Trumpa. Řadí se mezi sto nejvlivnějších osobností světa. Někdo by řekl, že je díky svým názorům možná feministkou. Ona však muže nezavrhuje, jen s nimi chce rovnoprávně spolupracovat, a to se jí daří. K tomu všemu zvládá své dvě děti, se kterými nyní žije v Kalifornii.

 

 

 

Knihou Možnost B (Option B), kterou napsala ve spolupráci s americkým psychologem, autorem a profesorem Adamem M. Grantem (1981), se u nás představuje už podruhé. Její debut Opřete se do toho: Ženy, práce a vůle uspět (Lean In: Women, Work, and the Will to Lead), jehož téma je myslím zjevné, vydalo v překladu nakladatelství Dokořán roku 2013.

„Všichni lidé jsou nevyhnutelně lapeni do spárů vzájemnosti, svázáni v jednotném rouše osudu. Cokoli zasáhne jednoho přímo, zasáhne nepřímo všechny.“ (Martin Luther King, Jr.)


O knize

Sheryl náhle a nečekaně zemřel manžel. Okamžik, kdy jej našla bez známek života ležet v posilovně, tuto doposud silnou a statečnou ženu úplně zlomil. Jak můžeme, já a moje děti, ještě někdy být šťastní? Jak budeme žít dál? Bez člověka, který byl naší oporou a součástí? Jak mohu ještě chodit do práce a mluvit s lidmi? Co bude dál? To jsou otázky, které si Sheryl kladla stále dokola a nedokázala si na ně nijak odpovědět. Vždyť není žádná možnost!

Na pomoc jí však přispěchal její přítel, psycholog Adam Grant. Řekl: „Možnost A není k dispozici,“ a vymyslel možnost B. Spolu pak napsali tuto knihu, která i na mnoha dalších příkladech radí, jak využít různé metody k zaplnění prázdnoty, zotavení se a nalezení nové chuti do života. Rány osudu mají podle nich širokou škálu. Nemoc, ztráta zaměstnání, přírodní katastrofa, násilí…a samozřejmě i smrt blízké osoby. Ale širokou škálu má i lidská odolnost. Není u všech stejná, ale je možné ji posilovat a naučit se hledat radost i uprostřed neštěstí. Možnost B zahrnuje také způsob, jak v krizi nejlépe pomoci druhým. Jakým způsobem vyjádřit soucit, zejména dětem, aniž bychom zraňovali, a jak citlivě prolomit tabu.

Dívala jsem se na Daveův hrob a uvědomila si, že už není co říct nebo udělat. Už mu nikdy znovu neřeknu, že ho miluju. Už ho nikdy nebudu znova objímat nebo líbat. Naučila jsem se, jak to udělat, abych o něm neustále mluvila, aby si ho naše děti pamatovaly, ale s ním už si o nich nikdy nepopovídám…

Recenze

Osobní zážitky Sheryl a Adamův výzkum mohou těm, kdo o to stojí, mnoho dát. A to i přesto, že úplně všechno, dle mého názoru, v našich podmínkách převzít nelze. Jejich závěry totiž vycházejí z amerického prostředí a také z předpokladu, že máte peníze. Nenacházíte-li se vysoko na společenském žebříčku, pak budete v Evropě, zvláště v té střední (natož východní), možnost B aplikovat docela těžce. Vyrovnat se se smutkem není nikdy lehké, ale s chůvami, psychology, sociálním zázemím a hromadou peněz, to může být přece jenom trochu jiné. Pravdou ale je, že to ani jeden z autorů nepopírá. Kniha je psána lehce a čtivě, je zajímavá a určitě, když nic jiného, dodá odvahu. Své místo by ve vaší knihovně měla mít a možná, že si dokonce něco i (obyčejnou) tužkou podtrhnete.

Všude na světě je vyvíjen kulturní tlak na to, nedávat negativní emoce příliš najevo. V Číně a Japonsku představuje klid a vyrovnanost ideální citové rozpoložení. Ve Spojených státech máme rádi vzrušení (Panebože!) a elán (Paráda!). Jak poznamenal psycholog David Caruso: Americká kultura vyžaduje, aby odpověď na otázku Jak se máš? Nebylo pouhé Dobře…Musíme se mít Skvěle! Caruso dodává: Je zde určitý neúprosný tlak, co nás nutí maskovat ty skutečné pocity pod povrchem. Přiznat, že procházíte náročným obdobím, je téměř neslušné.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Možnost B - Adam Grant,Sheryl Sandberg Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

SEBEROZVOJOVÁ KNIHA, NA NÍŽ SE PODÍLELA PROVOZNÍ ŘEDITELKA FACEBOOKU | Psychická odolnost vychází z hloubi naší osobnosti a z podpory...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 1 Sdílet

Nejnovější články