RECENZE: Hra na nikdy

RECENZE: Hra na nikdy - titulní obrázek

Pokud hledáte fakt dobrý thriller, jste tu na správném místě. Představím vám nejnovější počin amerického spisovatele Jefferyho Deavera s názvem Hra na nikdy.

Jeffery Deaver je v oblasti krimi thrillerů známou a osvědčenou personou. Svými knihami nás obšťastňuje už téměř tři dekády. Jeho nejznámějším dílem je určitě Sběratel kostí, který byl i zfilmován a odstartoval sérii knih s ochrnutým kriminalistou Lincolnem Rhymem. Hra na nikdy však do této ani žádné jiné existující série nepatří. Co víc to vypadá, že odstartoval z brusu novou sérii. Podtitul knihy totiž zní: První případ Coltera Shawa.

 

Příběh

Tím jsem vám prozradil i jméno hlavního hrdiny. Colter Shaw. Nejedná se ani o detektiva ani o soukromé očko, nýbrž o lovce odměn. Když někdo vyhlásí pátrání o pohřešované osobě a vypíše odměnu, on se onu osobu snaží vypátrat. Zasloužená odměna je pak jeho zdrojem obživy. Většinou se tedy vydává po stopách unesených obětí s cílem nalézt je, dokud jsou ještě naživu. V jednom z těchto případů se Colter snaží najít mladou dívku. Postupem času zjistí, že stopy vedou do, jím neprobádaných, vod herního průmyslu. Vše totiž nasvědčuje tomu, že existuje únosce, který se snaží přivést k životu jednotlivé levely hry Našeptávač. V této hře se ocitnete na odlehlém místě s pár předměty, které vám mohou pomoci najít jedinou cestu k úniku. Pokud se vám to nepovede, zemřete. Zkušený lovec odměn se tak ocitá uprostřed hry, kterou si hrát nepřál.

Postava Coltera Shawa sama o sobě je velice zajímavá. Kniha vám postupně odkrývá střípky z jeho dětství, které vám pomáhají pochopit jeho dovednosti. Colter je totiž vynikající stopař. Umí zacházet se zbraněmi a rád jezdí na crossové motorce. Pro něj však nejspecifičtějším umem je schopnost dedukce a správného rozhodnutí. K tomu využívá speciální procentuální systém. V něm přiřazuje jednotlivým hypotézám a teoriím procenta, s jakou pravděpodobností by se mohly stát reálnými. Zaručuji vám, že jeho myšlenkové pochody vás uchvátí.

Recenze

Hra na nikdy je pro mě velmi příjemným překvapením. Na tohoto autora jsem skoro zapomněl, protože naposledy jsem od něj četl Sběratele kostí, a to už je hodně dávno. Po přečtení jeho poslední knihy však musím konstatovat, že by byla velká chyba na něj zapomenout. Velice se mu povedlo přizpůsobit děj tohoto thrilleru nejnovějším trendům. Velkou měrou totiž do knihy proniká téma hraní počítačových a konzolových her. Opravdu mě tedy těší, že kolem postavy Coltera Shawa by mohla vzniknou nová série, kterou si s největší pravděpodobností oblíbím.

Hru na nikdy bych doporučil především všem, kdo mají rádi kvalitní krimi thrillery. Je jasné, že zvolenou tematikou potěší spíše mužské čtenáře, ale myslím, že si najde příznivce i u opačného pohlaví. No a v neposlední řadě by měli zbystřit také příznivci spíše modrých obrazovek než papíru a inkoustu, protože příběh se odvíjí také v jejich světě a věřím, že tohle by je mohlo bavit. Možná je tu počátek hodně povedené série, nenechte si to ujít!

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Hra na nikdy - Jeffery Deaver Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Colter Shaw se živí jako lovec odměn. V Silicon Valley se právě snaží najít zmizelou ženu, jejíž stopy vedou k neblaze proslulé videohře...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články