Kráska a zvíře trochu jinak. Jaký je Dvůr trnů a růží?

Kráska a zvíře trochu jinak. Jaký je Dvůr trnů a růží? - titulní obrázek

Americká bestsellerová spisovatelka Sarah J. Maasová se viditelně proslavila už díky své prvotině s názvem Skleněný trůn, jíž si získala nadšené čtenáře po celém světě. Tato podmanivá fantasy série s nájemnou vražedkyní Celaene v hlavní úloze, se v našich končinách dočkala prozatím tří velice úspěšných dílů.

Čekání na čtvrtou knihu s dalšími osudy neohrožené Celaene však těšícím se fanouškům může připadat nesnesitelně dlouhé. Pokud patříte mezi nás, nedočkavce, věřím, že s radostí přijmete pozvání do kouzelné země víl v novince z pera Sarah J. Maasové s názvem Dvůr trnů a růží. Připravte si luk, přesnou mušku a seberte veškerou svou odvahu! Čeká nás strhující bitva o samotnou existenci lidské říše.

Dívka Feyre a Tamlin, vládce vílí říše

Devatenáctiletá Feyre přísahala své umírající matce na smrtelné posteli, že se postará o tatínka a své dvě sestry. Složila tak slib, který ji svazuje na celý život. Špatnými investicemi přišel otec o veškeré jmění, rozzuření věřitelé mu zlomili nohu a nebýt toho, že se Feyre naučila lovit, by dávno všichni zemřeli hladem. Jednoho zasněženého dne se mladá lovkyně opět vydá do lesa čelit kruté smrti vyhladověním. Štěstí je dnes na její straně, ulovila totiž laňku a zabila obrovského vlka. Vlčí kůži na trhu snadno prodá a z vydělaných peněz rodina nějakou dobu vyžije.

Když ale vtrhne do jejich chatrče děsivý mluvící tvor a žádá náhradu za mrtvého vlčího přítele, dávná kletba může být konečně zlomena. Bestie odvleče dívku do svého doupěte daleko za zdí, kde se nachází hranice mezi lidmi a obávanou říší víl, a vyděšená Feyre zjišťuje, že ne všechny legendy o krutosti vílích vladařů se zakládají na pravdě. Tamlin, vládce Jarního dvora, by nikomu z lidské rasy nezkřivil ani vlásek. Počáteční nenávist se postupně mění v lásku a Tamlinem okouzlená Feyre musí přijít na způsob, jak odvrátit zkázu lidí i víl a zachránit to, co miluje na světě nejvíce.

Suriel a Bogge

Sarah J. Maasová opět potvrdila, že si svůj přídomek bestsellerový autor po právu zaslouží. Ve své novince Dvůr trnů a růží stvořila napínavý romantický příběh plný nečekaných zvratů a ještě zajímavějších postav. Ačkoliv je hlavní mužský hrdina Tamlin pořádný sympaťák, čtenářky jistě osloví i věčně sarkastický vílí pán Lucien či nebezpečně vyhlížející Rhysand s fialovou září v očích. Rovněž mne zaujaly i kouzelné bytosti, které Maasová pro Dvůr trnů a růží vytvořila.

Osobně se ve fantasy žánru vždy nejvíce těším na magická stvoření, místa a kouzla. Až v knize dojdete k pasáži, kde se Feyre pokusí vymámit odpovědi z temného Suriela, či se ji snaží zabít hrůzostrašný Bogge, vzpomeňte si na mne. Dvůr trnů a růží bych si přečetla už jen kvůli přítomnosti těchto odpudivých stvůr. Co se týče Feyre, stejně jako v případě hrdinky ze Skleněného trůnu, i ve Dvoře trnů a růží se jedná o mladičkou dívku, kterou ukovali z oceli snad samotní bohové. Pokud jste si zamilovali Celaene, pak si oblíbíte i Feyre, protože ani ona se nikdy nevzdává.

Romantická fantasy

Kniha se mi moc líbila a věřím, že mezi mladými čtenářkami sklidí Dvůr trnů a růží opravdový úspěch. Pokud dáváte přednost romantice, zbožňujete young adult literaturu a zároveň ve vaší knihovničce nikdy nesmí chybět dobrá fantasy, pak jste na správném místě. Pro věrné fanynky Sarah J. Maasové je potom Dvůr trnů a růží vysloveně nutností.

Netroufám si tvrdit či odhadovat, kolik pokračování si nakonec Feyre a její statečný boj se zlem vyslouží, ale už nyní se těším na každé z nich. Nechme se překvapit, co nového si pro své čtenáře Sarah J. Maasová do budoucna přichystá a jak se odvěká nenávist mezi lidmi a nesmrtelnými vílami vyvine v druhé knize s názvem Dvůr mlhy a hněvu.

Mohlo by vás zajímat

Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maasová Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, zaútočí na ni podivný tvor. Odvleče ji do svého doupěte, které se ukáže být jiným...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články