DOBRO.DRUH | Velké téma: Knižní reparát

DOBRO.DRUH | Velké téma: Knižní reparát - titulní obrázek

K čemu Knižní reparát? No přeci k tomu, abyste mohli plynule navázat na rozečtené knižní série!

Vybavujete si ty chvíle na začátku prvního září, kdy jste odpočatí po prázdninách zasedli do školních lavic s myšlenkou, že prvních pár dní se stejně nebude nic dít? Že si poslechnete školní řád, poznamenáte, co je nutné dokoupit a zopakovat, ale myšlenku na samotné učení můžete ještě chvíli odložit.

A pak přijde jeden z těch učitelů, kteří nezahálí. „Vyndejte si papíry, dáme si opakování z minulého ročníku.“

Pot orosí vaše čelo, oči hledí v sloup, ostatní jen zmateně koukají kolem sebe, zda je to vážně pravda. Vždyť už si téměř nikdo nepamatuje to, co si přečetl před několika měsíci.

Něco nám to připomíná – pokračování knižních sérií. My vám ale právě teď přinášíme osvěžení na následujících stranách, díky nimž nebudete muset dělat knižní reparát. Ohledně knížek, které jste už přečetli, vám jistě bude stačit drobné připomenutí, než se pustíte do dalšího dílu. Ti největší nadšenci si před vydáním nového dílu přečtou předchozí knihy, ti, kteří se už nemohou dočkat novinek, budou potěšeni následujícími řádky, které shrnou to, co již mají v knihovně. A potom se můžete natěšeně vrhnout na očekávaná pokračování.

Pojďme se společně kouknout na knížky, jejichž pokračování vychází po prázdninách a vy se na ně už určitě velice těšíte.

Duch domu Ashburnů a další dílo Tajemství sídla Craven Manor

Duch domu Ashburnů potěšil fanoušky dobré knižní duchařiny

Pamatujete si, jak se jmenoval Adriennin kocour?

Víte, co Adrienne před přízraky zachránilo?

Nebudeme mlžit a hned ze začátku vám prozradíme, že pro čtení další knihy z pera Darcy Coates není nutné znát odpovědi na tyto otázky. Pokud máte Duch domu Ashburnů přečtený, zkuste se nad nimi zamyslet, ale i bez odpovědí se můžete směle pustit do dalšího duchařského pokračování. Pokud by vám to moc vrtalo hlavou, napovíme, že kocour se jmenoval Wolfgang a v tom, aby Adrienne nezešílela, hrát velikou roli!

Chcete-li další klasiku o místě, v němž se dějí strašlivé věci, ale jeho obyvatelé se jen tak nenechají zastrašit, začtěte se tento podzim do knihy Tajemství sídla Craven Manor. Hlavní postava tentokrát není žena, ale muž jménem Daniel, jehož osud řídí podivné obálky přislibující velký finanční obnos. Jako většina mladíků na to slyší, ale ve chvíli, kdy se objeví na schodech sídla Craven Manor, si přestává být jistý, že balík peněz stojí za pobyt v domě, který je zchátralý a pravděpodobně v něm straší.

Pane Danieli Kane, Rád bych vám nabídl místo zahradníka sídla Craven Ma- nor, s okamžitým nástupem. Vydejte se po Tilbrook Street až k místu, kde se u starého uschlého dubu rozdvojuje. Zahněte doprava a po dalších třech kilometrech dojdete k budově. Těším se na vaši bezprostřední odpověď. Bran

Craven Manor si pro něj však nepřichystal pouze situace, kdy mu naskočí obyčejná husí kůže. V této knize půjde o život. A vše bude mít na svědomí obyčejný plamen svíčky…

Bez kůže a Nordbovo pokračování Ledový strach

I neznalým je jistě v tuto chvíli jasné, že jsme se ocitli na poli severských detektivek. Mads Peder Nordbo nás minulý rok zasvětil do vyšetřování několika vražd v Grónsku.

Ale pamatujete si vůbec, jaké bylo Matthewovo povolání?

A jak se jmenovala hlavní ženská postava s potetovaným tělem?

Ačkoliv se zde vyšetřuje nejeden zločin, hlavní postavou není v případě knihy Bez kůže kriminalista, nýbrž novinář. Žurnalisté a jejich přirozená zvědavost mnohdy vzbudí mnohem více otázek, než byl původní záměr. Matthew je ve městě Nuuk nováčkem, ale ani neobvyklé přivítání a jeho rychlé ocitnutí se v centru vyšetřování vraždy ho neodradí od jeho nadšení. Netrvá dlouho a ze psaní novinového článku se stává pátrání na vlastní pěst.

Naštěstí má Matthew po boku drsnou posilu, která mu pomáhá zvládat mnohdy kruté nástrahy nehostinného Grónska. Není jím muž, ale mladá Tuparnaaq, žena, která neumí budit příliš dobrý první dojem. Je velice svérázná, potetovaná a právě se vrátila z vězení…

V navazujícím Ledovém strachu budeme mít opět tu čest se setkat s těmito dvěma inteligentními postavami. Tentokrát se dozvíme i něco dalšího o jejich osobním životě, jelikož hlavní zápletka je vystavena na zmizení Matthewovy sestry. Opět se můžeme těšit na mnoho nečekaných zvratů v ději, nemilosrdné líčení krutých zločinů a prostředí mrazivého Grónska, které tvoří nezaměnitelnou atmosféru této severské detektivní série.

Nyxia a Nyxia 2 s přízviskem Nespoutaná

Nyxia byla pro nás čtenáře pomyslným odstartováním knižní sezóny 2019. Toto fantastické sci-fi s mladými ambiciózními hrdiny prahnoucími po lepším životě se zrodila pod rukama talentovaného a sympatického Američana Scotta Reintgena. Není snad jediného knihomola, kterého by tato senzace minula. Vraťte se s námi v čase a zavzpomínejte na okamžiky, které zažili pasažéři Genesis 11.

Co přimělo Emmetta, aby se této nebezpečné vesmírné mise zúčastnil?

Trénink na vesmírné lodi měl soutěžící naučit dvěma základním věcem. Jaké dovednosti si tedy (více či méně) osvojili?

Jistě si pamatujete, že ani před tím, než se Emmet vydal na planetu Eden, nežil zrovna jako bezstarostný mladý muž. Jeho rodiče tvrdě pracovali, přesto nevyrůstal v nejdůstojnějších podmínkách. To nebylo však všechno, co osud dospívajícímu Emmetovi a jeho rodině přichystal. Emmettova maminka trpí vážnou nemocí a zdá se, že mise Nyxia může být odpovědí a řešením této nepřízně osudu. Výherce získá obrovský obnos peněz, a navíc doživotní bezplatnou a luxusní lékařskou péči pro sebe i své blízké.

Trénink na Genesis 11 nebyla žádná procházka růžovým sadem, soutěžící byli rovnou vhozeni do víru divoké hry a tvrdé dřiny. Nejen práce se hmotou nyxia, která je v misi zcela zásadní, ale i způsoby chování na planetě Eden a integrace s místním obyvatelstvem – Adamity – to a mnoho dalšího si všichni museli osvojit.

Začít znovu pokračuje knihou Věřit znovu

Tato série osloví především mladší čtenáře a něžné duše, které prahnou po romanci, špetce erotiky, svěžích postavách a happy endech. Mona Kasten se na českém knižním trhu uvedla dílem Začít znovu, které pracuje s tématem, které se na první pohled může jevit jako klišé, ale během čtení pochopíte, že rozhodně nejde o žádný plytký příběh. Setkáváme se s mladou Allie, která se rozhodla opustit zlatou klícku, vyprostit se z vlivu bohatých, avšak chladných rodičů a konečně začít budovat život, jaký si přeje. Jak už to tak bývá, štěstí by nebylo úplné, kdyby chyběla láska. Netrvá dlouho a do Allieina života vstupuje Kaden, mladý muž, jehož ego se jeví až příliš obrovské. Tito dva si k sobě cestu najdou, ale nebude to snadné. A teď přichází ona zásadní otázka.

Pamatujete si, jak se jmenovali nejlepší přátelé hlavních hrdinů Začít znovu?

Právě o nich to totiž celé bude. Dosud nevýrazná Dawn a milý Spencer svůj vztah posunou dál než za kamarádskou hranici. Spencer ví přesně, po čem touží – být Dawninou oporou a ukázat jí, že ačkoliv už se v oblasti partnerských vztahů spálila, všichni muži nejsou stejní bídáci. Dawn je úplný protiklad. Vůbec neví, co dělat s nastalou situací a přitažlivostí ke Spencerovi. Jako kamarádům jim přece bylo tak hezky, přirozeně, co když o vše přijde? A dokáže se vůbec někdy přenést přes těžký rozchod, jehož podrobnosti nezná nikdo jiný než ona?

Měla jsem radost, že ho vidím. To bylo prostě k podělání. Ještě víc pak, když jsem pohledem jaksi zůstala viset na jeho rtech. V břiše se mi vzmáhal vražedný žár. Pak se Spencer uculil. Jako by přesně chápal, co se ve mně právě odehrává. Přitom nerozuměl vůbec ničemu. Nemohl vědět, že mě skutečnost, že si chci ten polibek zopakovat, neuvěřitelně dopaluje. Nevěděl nic o strachu, který se ve mně usazuje, když mi při pohledu na něj začne poskakovat srdce. To, co se tu ve mně rozvíjelo, vůbec nebylo dobré. Spencer pro mě nebyl dobrý. Rozhodně si k němu nevypěstuji žádné city a nepustím si ho k sobě tak blízko, aby získal moc ranit mě tak, jako to udělal Nate. Už nikdy kvůli chlapovi nepocítím bolest. Takže Spencer si svůj všeználkovský úsměv může strčit někam.

Kniha Věřit znovu je sympatická tím, že se opět setkáváme se známou partičkou, ale jsme vtaženi do zcela nového příběhu, který je i přes svou romantickou atmosféru nesmírně napínavý a plný zvratů. Věřit znovu je milá teen story, u které si krásně odpočinete.

Lháři, lháři navazuje na Sběratele trofejí a Maminčina mazánka

Od něžných vyprávění přejdeme opět k drsným detektivkám, které si čtenáři tolik oblíbili. Maminčin mazánek rozzářil českou knižní scénu v roce 2017, všichni milovníci napínavých krimi příběhů jej ihned chtěli mít ve své knihovně. O tom, že Sarah Flint umí výborně psát o policejní práci není pochyb, vždyť sama má za sebou dlouhou kariéru u Metropolitní policie. Četli jste Maminčina mazánka i Sběratele trofejí? A pamatujete si…

...kdo je Charliein největší kariérní vzor?

...jaké trauma si s sebou Charlie v životě nese?

 

Ačkoliv Charlie neumí chodit včas a nesnáší oslovení Charlotto, většinou s ní není těžké vyjít. Jak už to tak v životě bývá, s některými kolegy se snáší lépe, s některými hůře. Její nadřízený je však jedním z těch lidí, ke kterým Charlotte vzhlíží a s Hunterem společně tvoří výborný a schopný tým.

Charlie se pro práci policistky rozhodla z několika důvodů. Jedním z nich je bezesporu jakýsi vnitřní pocit viny a nesmíření se s nešťastným osudem, který potkal jejího mladšího bratříčka. Ten přišel v nízkém věku o život a dodnes není chvíle, kdy by si na něj Charlie nevzpomněla. Přestože se Charlie může na první pohled jevit jako bytost, která existuje pouze pro svou práci, řeší i své osobní problémy a umí být velice citlivá.

 

MAGAZÍN K PROLISTOVÁNÍ

 

Dobrovskou počtenou!

Mohlo by vás zajímat

Vesmírníček - Petr Brož BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha nominovaná na ocenění Magnesia Litera Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě...

399 Kč

Běžně 499 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty