Cestování v čase, historický podklad a sci-fi prvky? Tento dokonalý koktejl se jmenuje Nové Pompeje!

Cestování v čase, historický podklad a sci-fi prvky?  Tento dokonalý koktejl se jmenuje Nové Pompeje! - titulní obrázek

Téměř dva tisíce let zaniklé město znovu ožívá, vstává z popela a s ním i jeho obyvatelé...
Starověké italské město Pompeje se nacházelo v blízkosti metropolitního města Neapol. Asi všichni jsou si vědomi toho, že bylo toto město v roce 79 n. l. doslova pohřbeno vinou jedné z nejznámějších sopek, tedy Vesuvem! Město bylo ve svém nejlepším rozkvětu, když sopka udeřila svou smrtící silou. Zmizela celá města, zmizeli lidé, ale nikdy nepadli v zapomnění...

 

 
 
Daniel Godfrey v sobě nezapře vystudovaný obor, jímž je geografie. Autor je milovníkem sci-fi a historické fikce, což se značně projevuje i v jeho knize Nové Pompeje. Klobouk dolů, tato kniha má vážně svoje osobité kouzlo a je nabitá nejen historií, ale i napětím a - v neposlední řadě - cestováním v čase!
 
Žijeme v době, kdy vědci učinili velmi nečekaný a kontroverzní objev. Ovšem přináší s sebou také velké a životu nebezpečné riziko! Nick Houghton už delší dobu usiluje o přidělení výzkumného projektu, bohužel však marně. Jednoho dne ho ovšem nečekaně osloví společnost Novus Particles, jež se zabývá různými historickými projekty a je obdivována, avšak i odsuzována za svoje objevy na vědecké půdě - zjednodušeně - transportování hmoty po časové ose.
 
Cestování v čase je kontroverzním tématem v jakékoli době, existuje různé množství konspiračních teorií a kniha Nové Pompeje je jich plná.
A najednou to bylo před ním. Pohled, který se nikomu nenaskytl po celých dva tisíce let. 

Pompeje vrácené k životu.
 
Nick po velkém váhání nabídku práce přijímá, ačkoli okolo Novus Part kolují různé zvěsti o nepovedených přenosech, které napáchaly více škody než užitku. Projekt, jehož název jsou Nové Pompeje, se Nickovi jeví jako sen. Dávno zaniklé město, obyvatelé s dosud neprobádanou kulturou, kolik otazníků by mohlo být zodpovězeno? Novus Part totiž do přítomnosti přenesl celé město včetně všeho, co těsně před zánikem bylo jeho součástí. Jednoho dne se Pompejané modlili za další zítřek a ráno se probouzeli do nového dne s naprosto odlišnou krajinou. 
 
Nick má na sobě dobové oblečení a stojí před branami města, chybí přístav, Vesuv a okolní krajina se změnila k nepoznání, ale to nevadí. Právě se vrací o několik stovek let zpět a může být součástí minulosti. Možná v ní má splnit i nějaký důležitý úkol, který ovlivní jak přítomnost, tak dalekou budoucnost....
 
Díky této knize se vracíme zpět v čase téměř o dva tisíce let zpět. Kniha nabízí mnoho konspiračních teorií a skvěle vykreslený historický podklad. Zaručuji vám, že milovník historie bude hltat stránku za stránkou a bude bažit po informacích, které doposud nezná.
 
Spisovatel Daniel Godfrey přichází s velmi zajímavou knihou, jejímž námětem je zmrtvýchvstání starověkých Pompejí, příběh opepřil napínavou linkou, která potěší i příznivce tématu cestování v čase.
 
Já jsem byla z knihy naprosto uchvácena, ale jednu výtku mám. Je ale možné, že tento problém se bude týkat jen mě a nebo jen malé hrstky ostatních čtenářů. Ohledně teorie cestovatelství časem a fyzikálních popisků celé této části jsem se maličko ztrácela. Jednoduše, někdy jsem to prostě nechápala a potřebovala bych asi jednodušší popis celého procesu. Ke konci knihy jsem měla nepatrný dojem, že mi něco uniklo a nejsem si jistá, jestli za to mohu jen já. 
 
Ve výsledku jsem ale s příběhem více než jen spokojená, dostala jsem mnohem víc, než jsem očekávala a velmi ráda se ke knize znovu vrátím. Nové Pompeje doporučuji všem, kteří baží po historických románech a nebojí se sci-fi podtextu. Věřím ve vaši maximální spokojenost. Nejen, že si obohatíte historická fakta, ale také si užijete spanilou starověkou jízdu plnou nástrah a nebezpečí.
 
Hodnocení:    *    *    *    *
 

Mohlo by vás zajímat

Temná hmota - Blake Crouch Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

„Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ Book Reporter „Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články