Fuj! Nemohli jste udělat méně nechutnou obálku? – Mohli, ale…

Fuj! Nemohli jste udělat méně nechutnou obálku? – Mohli, ale… - titulní obrázek

Vyšla další kniha v poslední době velmi oblíbeného druhu: severský thriller. Má název Bez kůže. Jeho autorem je Mads Peder Nordbo, zasmušile vypadající Dán žijící poslední roky v Grónsku, který svou vizáží tak trochu připomíná o 10 let staršího norského kolegu ze spisovatelské branže Joa Nesbøho.

Bez kůže se v originálu jmenuje: Pigen Uden Hud, tedy doslovně Dívka bez kůže. Nakladatelství však název ponechalo bez dívky, protože, přiznejme si to, dívek tu v poslední době bylo už trochu moc.

 

 

„To jste nemohli udělat méně nechutnou obálku, než je tohle?“ ptají se nás někteří čtenáři. A pravda je, že když se podíváte na oficiální stránky autora, ze všech 14 přebalů, které na nich uvidíte, je ta naše česká opravdu nejdrsnější. Slováci a Poláci, Norové nebo Dánové použili motiv muže kráčejícího ve sněhu, na finském, italském nebo holandském přebalu se objevuje potetované ženské tělo… Ostatní nakladatelství kombinovala sníh a krev… Ano, „vykousnutý“ kousek kůže v dívčí tváři opravdu není pro slabší povahy. Jenže to není ani obsah tohoto thrilleru.

Pokud vás odrazuje už obálka, co si počnete později, až se dostanete například k této části?

Z kapsy na stehně vytáhla nůž připomínající dýku a zabodla ho tuleni až mezi zadní ploutve. Sevřela prsty kolem střenky a nechala čepel projet až ke středu tuleního břicha. Z otevřeného těla zasvítila tlustá vrstva tuku, jako rozevřené oko. Maso bylo tmavé. Skoro černé. Zavrtala do dosud teplého těla obě ruce a vytáhla dlouhý pás růžových střev. Někde uvnitř zvířete je musela uvolnit, aby je mohla vytáhnout.

Ochránci zvířat a vegani asi jásat nebudou. Ani ti, co jim dělá špatně čtení o nechutných vraždách, smrtelných autonehodách, úmrtí nenarozených dětí nebo podezření na incest… Jinými slovy, Bez kůže je drsná kniha, která vás zavede do prostředí tomu našemu středoevropskému vzdálené. Na místo, kde je normální, že ženy speciálním nožem ulu stáhnou celého tuleně z kůže a vykuchají ho, kde na svém prvním lovu musíte ochutnat teplá tulení játra a kde v minulosti neprobíhala výchova dětí vždy způsobem, který by nám (a dánskému autorovi knihy rovněž) připadal v pořádku.

Bez kůže je drsná obálka pro drsnou knihu a myslíme si, že je to tak správně. Dobře víte, co si nesete domů. Jak píše jedna čtenářka v recenzi v našem e-shopu: „Jako fuj, mrazí mě v zádech ještě teď – ale to jsem vlastně chtěla.“ Ostatně pochopitelně jsme se ptali na názor také autora. Jeho agentka nám tehdy napsala: „He LOVES your cover!

Zkrátka jestli chcete zažít mrazení v zádech a užít si v bezpečí domova s šálkem čaje nebo dobrou kávou trochu znechucení a zděšení, pak jsou zdrcený novinář Matthew a záhadná lovkyně Tupaarnaq dobrou volbou.

Mohlo by vás zajímat

Sněhulák - Jo Nesbø Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Je listopad. V Oslu napadl první sníh....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty