Stručné dějiny každého z nás
Stručné dějiny každého z nás - Adam Rutherford Nedostupné

Kniha ( pevná vazba )

    • Produkt je nedostupný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Magazín Knihkupec

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 249 Kč dárek zdarma v hodnotě 69 Kč

Magazín Knihkupec

Z této knihy se dozvíme, co všechno už dnes dokážeme vyčíst ze struktury lidských genomů. Jde o podstatu nás samých, o naše předky, o celý náš minulý vývoj a o naši budoucnost – vlastně především o tu. Pátráme zde po ní jako v napínavé detektivce.V první části knihy se autor zaměřuje na dějiny lidstva od prvních hominidů až po dnešního Homo… Přejít na celý popis

Gillian McAllisterová: Stane se včera Zítra se stane matkou vraha, ale to nesmí dopustit! Je odhodlaná vracet se den za dnem tak daleko zpátky časem, dokud nenajde způsob, jak tomu zabránit. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Z této knihy se dozvíme, co všechno už dnes dokážeme vyčíst ze struktury lidských genomů. Jde o podstatu nás samých, o naše předky, o celý náš minulý vývoj a o naši budoucnost – vlastně především o tu. Pátráme zde po ní jako v napínavé detektivce.

V první části knihy se autor zaměřuje na dějiny lidstva od prvních hominidů až po dnešního Homo sapiens, jak nám je odhaluje analýza lidské DNA získané z fosilních nálezů a ze středověkých i současných lidských ostatků. Lze shrnout, že vývoj lidstva probíhal mnohem složitěji, než jsme si ještě nedávno mysleli.

Druhá část knihy je zaměřena na otázku, kým dnes vlastně jsme a co výzkum DNA v jednadvacátém století odhaluje o rodinách, národech, rasách, o našem zdraví a psychologii, dokonce o celém našem osudu. Převažuje názor, že genomika nakonec zcela promění velkou část medicíny. S tím jsou ovšem spojeny problémy etiky využívání výsledků genomiky a ostatně i celé vědy.

Genomika se ubírá prudce vpřed. Každý týden jsou publikovány nové významné výsledky: objasňování podstaty dědičných chorob, poznatky o nových virech, o genech kulturních rostlin, ale zejména výsledky úprav genomů modelových organizmů dosažených metodou CRISPR-Cas9. Tato metoda zcela změnila možnosti praktického využití výsledků genomiky. Nyní stojíme před otázkou: jaká omezení si má lidstvo při používání výsledků genomiky uložit? Máme právo upravovat lidský genom? Nastala už doba genové terapie, tedy postupů nahrazujících vadné geny zdravými a plně funkčními? Dokázali bychom už cíleně, přesně a bezpečně upravovat lidský genom v buňkách embryí? Jestliže ano, jsou takové úpravy morálně přípustné? Jaké hrozby pro životaschopnost budoucích generací vytvářejí?

Prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.

Sdílet 0

Nakladatel
Leda
datum vydání
13.12.2021
ean
9788073357122
Počet stran
444
jazyk
čeština
Vazba
pevná vazba
isbn
978-80-7335-712-2

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora