TOP 7: Horory, které nesmíte přehlédnout!

TOP 7: Horory, které nesmíte přehlédnout! - titulní obrázek

Ač by se dříve tzv. „pokleslý“ žánr mohl považovat za podstatně méně obsáhlý, nežli kupříkladu početnější detektivky, řadí se rozhodně mezi ty nejbarvitější a nejnápaditější. Mysteriózní, psychologický, s prvky detektivky, sci-fi, fantasy – druhů hrůz je mnoho a často se prolínají s jinými žánry, kde byste to možná nečekali. Horory mají svůj prapůvod v ústní lidové slovesnosti, mýtech a pohádkách, které si před dávnými časy pro temnější, děsivé výjevy rozhodně nechodily daleko. Dnes patří mezi, zejména ve filmu, nejpopulárnější odvětví a není proto divu, že i v knižním světě obzvláště poslední dobou vystrkují příslovečné růžky.

Rozhodl jsem se dát dohromady hned několik neokoukaných, ale za to výborných knižních hororů, jež by rozhodně neměly chybět v knihovničce žádného fanouška děsuplné literatury… V nadcházející sestavě jsem se snažil vyvarovat naprostých klasik a zaměřit se na knihy co možná nejnovějšího data v rozmezí maximálně pár let od tuzemského data vydání. Zároveň jsem z žebříčku záměrně vyřadil Stephena Kinga, neboť by si možná celý článek uzurpoval on (a jím napsané horory by vydaly hned na několik samostatných), a další „profláklejší autory.“ Které hrůzou přetékající tituly se tedy na regálu knihkupectví nevyplatí přehlédnout?

Rituál

Tento titul britského spisovatele Adama Nevilla byl pro mě dost možná největším knižním překvapením loňského roku. Protože mne již nalákala krásná obálka, a povedená filmová adaptace na Netflixu, měl jsem od Rituálu velmi vysoká očekávání. A nutno dodat, že rozhodně oprávněná!

 

 

Jedná se o mrazivě děsivý horor, ve kterém se túra party starých známých skandinávským pralesem promění v živoucí noční můru. Bloudění mezi prastarými stromy, tajemné zříceniny, záhadný kult a monstrum ze severské mytologie – to vše vás přinutí číst až do poslední stránky. Nutno dodat, že čtení není při slabší povahy a pokud máte podobně jako já při večerní cestě domů trasu okolo stromů, bude vás mrazit v zádech s pocitem, zda se v širokých zastíněných větvích něco přeci jen nepohnulo…

Z negativ se dá zmínit snad jen poněkud slabší druhá polovina, která s dynamikou a záhadností té první jen ztěžka drží krok. Jinak Rituál považuji za opravdu uchvacující zážitek.

Temné léto

Dan Simmons je zavedený autor, známý zejména pro dnes již naprosto kultovní sci-fi space operu Hyperion, či úžasně propracovaný Terror, pojednávající o tragické Franklinově expedici. V Temném létě se s lehkým závanem nostalgie vrací do dětství a servíruje čtenáři docela jiný zážitek. Takový, jaký spadá do hororového žánru. Temné léto je už dle anotace a úvodního doporučení Stephena Kinga knihou, jež atmosférou a pojetím zdaleka nejvíc připomíná děsu plné To, či populární seriál Stranger Things. S kultovním To má společnou zejména hlavní dějovou kostru, která jej opravdu v mnohém připomíná, přesto se liší nejen stylem psaní a pevně stojí na vlastních nohou.

 

 

Jedná se o retro horor, jehož děj je zasazen do amerického městečka Elm Heaven ve státě Illinois počátkem šedesátých let. Hlavními hrdiny jsou v tomto případě děti. Za vyzdvihnutí stojí zejména množství a nápaditost jednotlivých monster (přestože autor mohl trochu víc sáhnout do egyptské mytologie, z níž místy vychází), poutavě vykreslené a nečernobílé postavy, nepředvídatelnost a hlavně něco, co je celou knihou prodchnuté už od první kapitoly: plíživý děs a pohlcující a temná atmosféra s letmými náznaky, které dají čtenáři dokonalý smysl až v závěru, kdy je příběhová mozaika kompletní.

Zimní přízrak

Jde o volné pokračování Temného léta, ve kterém se autor i nyní již dospělý hrdina (který byl jedním z protagonistů knihy předešlé) vrací na „místo činu“. Kniha je psychologický horor, říznutý duchařinou s náplní v podobě deprese a hořkosti vztahů. Největší devizou tohoto románu je fakt, že na Temné léto navazuje opravdu jen velice volně. Což jistě řadu lidí odradí hned v zárodku. Pak je tu ještě dosti pozvolné tempo vyprávění, které je ovšem pro Simmonsovy horory hodně typické.

 

 

O to víc pak ale stojí za to pečlivě budovaná atmosféra a následující katarze v podobě adrenalinového finále a konec, při kterém si s určitostí uvědomíme, že autor svým hrdinům rozhodně nedává nic zadarmo. Na knize je zajímavá i zvolená vypravěčská forma, kdy je na děj a události okolo hlavního hrdiny občas nahlíženo skrze jinou postavu.

Dalo by se říci, že mnohem více než horor plný krve a děsivých výjevů se jedná o psychologické drama o člověku co se snaží vyrovnat se silnými depresemi, tvůrčí krizí (hrdina je spisovatelem), a nepřekonanými démony minulosti, kteří se vracejí...

Trajekt

Očekáváte-li od hororu drsnější, krvavou řežbu, i pro vás se něco takového najde. Trajekt je výborným upířím hororem, který zubatá monstra navrací k jejich kořenům a zároveň je tak trochu kombinuje se zombie prvky, kdy čerstvě proměnění upíři bezmyšlenkovitě šílí po krvi. Zasaďte takovouto pohromu na palubu trajektu, izolovaného od světa v moři na plavbě mezi Švédskem a Finskem, a máte pořádně rudý výbušný koktejl.

 

 

Autor nám nejprve po kingovsku (inspirací známým spisovatelem a „králem hororu“ se ostatně nijak netají) představí všechny aktéry příběhu (nechybí i výborně napsaný vhled do myšlení záporných postav), načež rozjede pěkně drsnou upíří jízdu, při které o děsivé momenty rozhodně není nouze. Mats Strandberg zde efektně přesedlal z autora Young Adult literatury k hororům a rozhodně stojí za to přečíst si i jeho další, v češtině vydaný horor, který už má zase blíže ke klasické duchařině – Domov.

Kořist

Darcy Coates možná na českou knižní scénu vstoupila poměrně nedávno (první u nás vydanou knihou je Duch domu Ashburnů, 2019), ale s o to větší razancí. Dokázala si získat stále se rozšiřující základnu věrných čtenářů. Její knihy skládají velkou poctu klasickým duchařským příběhům a zpravidla se točí okolo tajemného opuštěného domu. Ne však v Kořisti.

 

 

Podobně jako v Rituálu, i zde se velká část děje točí okolo záhadného monstra, skrývajícího se v lesích. V Kořisti se tedy čtenářům dostává survival hororu s prvky klasických slasherů. Příběh, točící se okolo pátrání po ztracené Eileen v lese Ashlough, dokazuje, že autorce změna prostředí od domů k hlubokému lesu svědčí, a tedy že je skutečně mistryní žánru.

Noc oživlých mrtvol

Tohle je opravdová lahůdka, kterou ocení zejména kovaní fanoušci zombie hororů. Noc oživlých mrtvol je legendárním filmem od režiséra George A. Romera, který je považován za zakladatele právě zombie žánru jako takového. Tato povídková antologie od různých autorů pak snímkem představený svět ještě rozšiřuje a prohlubuje. V knize najdeme například dosud nikde nepublikovaný příspěvek od samotného Romera, Johna A. Russoa (spoluautor scénáře k filmu) nebo od spisovatele Jonathana Maberryho, a bezpočtu dalších.

 

 

Sbírka není určena jen pro milovníky stejnojmenného snímku, ale pro kohokoli, kdo má rád zombie subžánr a chtěl by si přečíst krátké příběhy, vážící se všechny k počátku zombie apokalypsy z těch nejrůznějších možných úhlů pohledů – a tedy i nábojů dění. Kniha tak skvěle poslouží jak samostatně, tak jako předstupeň či doplněk kultovního filmového počinu, který ani po tolika dekádách neztratil na přízračně děsivé atmosféře…

Kill Creek

A na závěr zůstává dost možná největší a nejzářivější z perel zde vyzdvihovaných. Horor v hororu, nominovaný na cenu Brama Stokera, a pravděpodobně jeden z nejlepších příběhů o strašidelném domě, jaké kdy budete číst. Čtyři slavní hororoví spisovatelé jsou pozváni, aby strávili Halloween v zapomenutém domě sester Finchových a zúčastnili se interview v přímém přenosu s internetovým magnátem. V onom domě za tragických okolností zemřelo hned několik lidí. Přesto ony hrůzy k postavám nepřijdou během rozhovoru, ani noci, kterou zde stráví, ale poněkud později…

 

 

Výborně rozehraná partie, která vám vyrazí dech a dost možná nadchne tak, že ji zařadíte na čestné místo do své výstavky hororů. Autor Scott Thomas je původně scénáristou, a tak jeho kniha nepostrádá filmový spád, obraznost a vlastně i jistou úspornost. Píše nezaměnitelným a osobitým stylem, což rozhodně svědčí hororu, jenž staví na postupném rozvíjení paranoii a strachu v hlavách čtyř protagonistů, jakož i pomalý propad do šílenství

Bonus na závěr

Jelikož včera vyšel nový, zajímavý horor, a další brzy obohatí knižní trh, představím vám ještě dva tituly, které se potenciálně mohou ucházet o nejlepší, u nás vydané hororové knihy letoška. Pojďme si je tedy představit:

Rybář

John Langan je u nás dosud neznámým spisovatelem, který ovšem patří mezi nejvýraznější pokračovatele kultovního autora H. P. Lovecrafta, vyjma vlastních děl se podílel na několika antologiích, přičemž jedna z nich se tematicky točila okolo mýtu Cthulhu. Lovecraftovský má právě být i román Rybář, jenž se točí okolo Abea a Dana, kolegů stižených krutými ranami osudu, kteří v rybaření hledají lék na své ztráty.

 

 

Román je jakýmsi mixem kosmické hrozby, temného folklóru (figuruje zde záhadná postava, známá jako Der Fischer – Rybář), a lidské slabosti. Děj je rozvětven hned do dvou linek. To vše jsou ingredience, jež dávají dohromady vidinu lákavého, významného díla, ostatně jak uvádí citace na přebalu, půjde o: „Čelisti lovecraftovského hororu...“

Země divů

Chystaná kniha od Zoje Stage; autorky bestselleru Dětské zoubky, upoutává zrak už jen výraznou (a krásně vyvedenou) obálkou, ale jistě i příběhem. Ten se má točit okolo umělecky založené rodiny Bennettových, která se z rušného velkoměsta stěhuje do osamělé usedlosti v Adirondackém pohoří. Radost z nového života uprostřed lesů se ale brzy mění v noční můru, když s nimi začne komunikovat záhadná bytost a rodina se tak stává svědkem řady nadpřirozených jevů…

 

 

Datum vydání: 19. července

Mohlo by vás zajímat

Vesmírníček - Petr Brož BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha nominovaná na ocenění Magnesia Litera Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě...

399 Kč

Běžně 499 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty