Bílý tesák, drásající román o přátelství zvířete a člověka

Bílý tesák, drásající román o přátelství zvířete a člověka - titulní obrázek

Příběh Bílého tesáka se odehrává během zlaté horečky v Kanadě a v západní části Spojených států. V tomto dobrodružném prostředí má čtenář možnost sledovat osudy vlka, který se snaží přežít.

Může se divoká šelma stát věrným přítelem člověka? Dokáže rozlišit dobro a zlo? Je obyčejné zvíře schopné najít smysl života? Co charakter formuje silněji, láska nebo násilí?

Vlk mezi lidmi

Nesmrtelný příběh vlka mezi lidmi patří mezi ty výjimečné knihy, které si vychutná jak teenager, tak dospělý s mnoha životními zkušenostmi. Kniha několikrát inspirovala filmaře, ale jejich zpracování nikdy nedosáhla kvality a hloubky tištěné předlohy.

Bílý tesák Bílý tesák

Jack London

183 s DPH

Nedostupné

Bílý tesák je příběh vlka. Postupně můžeme sledovat jeho život – od malého štěněte, poznávajícího krásy přírody, až po dospívání a dospělost samotnou. Na formování Tesákova charakteru se nepodíleli jen zástupci jeho druhu, ale také člověk. Tesák se stal cenným pomocníkem jednoho z nich. A také přítelem. Našel se ale i takový člověk, který si prostřednictvím jeho vlastnictví dokazoval svou moc.

Autor se nezabývá zbytečně dlouhými popisy, ale pokud něco popisuje – ať už je to způsob života vlků nebo krása přírody – dokáže skvěle zachytit atmosféru. Až si připadáte, jako kdybyste se sami ocitli uprostřed lesů v Severní Americe.

Lidský charakter a síla lidskosti

Na první pohled se celý děj soustředí na život jednoho vlka, ovlivnění jeho povahy s ohledem na to, co prožil a s kým se setkal. Když se pokusíte číst mezi řádky, už si nebudete jen klást otázky, jak by probíhal vývoj Bílého tesáka, kdyby potkal dřív ty správné lidi.

Spatříte i to, že se lidé často chovají k ostatním tak, jak se chovají ke zvířatům. Je snad možné, aby se člověk, který ubližuje zvířatům, choval přívětivě k lidem? Lidskost tu hraje důležitou roli. Pokud ji v sobě někdo potlačuje, tak nejenže zraňuje okolí, ale hlavně sám sebe.

Zároveň by nikdo neměl odsuzovat někoho, aniž by předem věděl, co jeho jednání předcházelo. Tuto knihu doporučuji úplně všem. Ale hlavně by si ji měli přečíst ti, kteří si ještě nejsou úplně jisti tím, že se za pomoci laskavosti, vlídného slova a hlavně lásky můžeme změnit k lepšímu.

Mohlo by vás zajímat

Bílý tesák - Jack London Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Příběh Bílého tesáka se odehrává během zlaté horečky na sklonku devatenáctého století v Kanadě a západní části Spojených států. V tomto...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články