Mami, miluju E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Vztah mezi matkou a dcerou patří k těm nejdůležitějším, ale také nejsložitějším. Co dělat, pokud se mateřská láska vůbec nenastartuje a místo vřelosti přijde odmítnutí? Jak se na vztahu mezi matkou a dcerou projeví, když do něj vstoupí vnější agrese? A naopak, jaké to je bát se devastujícím způsobem o svou dceru?… Přejít na celý popis

Lena Kiefer: Westwell: Tíživá lehkost lásky Jejich starší sourozenci zemřeli, protože se milovali. Oni byli předurčeni k tomu, aby se nenáviděli. Ale proti citům jsou bezmocní. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Vztah mezi matkou a dcerou patří k těm nejdůležitějším, ale také nejsložitějším. Co dělat, pokud se mateřská láska vůbec nenastartuje a místo vřelosti přijde odmítnutí? Jak se na vztahu mezi matkou a dcerou projeví, když do něj vstoupí vnější agrese? A naopak, jaké to je bát se devastujícím způsobem o svou dceru? Nechápat ji, ztrácet ji. Je to boj, ve kterém je dovoleno úplně všechno? Rány z takového střetnutí nelze jen tak zacelit.

Pětice dívek a žen, se kterými hovořili Aleš Palán a jeho dcera Anna, hledá svou cestu, jak se vypořádat s nákladem těžkostí. Jsou mladé, ale to, co mají za sebou, by vydalo na devět životů. Do těch jejich něco zasáhlo. Možná to byl osud, dispozice, jedno chybné rozhodnutí, hloupá souhra okolností. Poznamenalo to ženy samotné i vztahy, které navazují. Přesto jsou stále dcerami a některé z nich už také matkami. Navzdory všemu se pokoušejí vyslovit: „Mami, miluju.“ Navzdory všemu to samy potřebují slyšet.

Fotografie v knize jsou dílem Libuše Jarcovjákové.

 

 

 

Aleš Palán (1965) je dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera (rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak a sborník Brnox, který připravil s K. Šedou), dvakrát byl na toto ocenění nominován (rozhovor Být dlužen za duši a román Ratajský les). Rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině zvítězily v anketě Lidových novin Kniha roku.

 

Anna Palánová (1994) vystudovala Arts management na VŠE v Praze. Je zakladatelkou kulturní akce Na den pod zem. Podílela se na rozhovorech s pamětníky do knihy Ten den (2019) o událostech 17. listopadu 1989. Je autorkou podcastu Probořit zeď. V současné době žije v Kanadě.

 

Oceňovaná fotografka, dlouholetá středoškolská a vysokoškolská pedagožka Libuše Jarcovjáková (1952) vytvořila svůj první zásadnější soubor Noční směna během práce v tiskárně v letech 1972–1976. Dokumentovala romskou a vietnamskou komunitu v Československu a také pražský T-Club, zaměřený na homosexuální menšinu. Výstavu Evokativ, s níž výrazně uspěla na slavném fotografickém festivalu Les Rencontres d‘Arles, označil deník The Guardian za nejlepší výstavu roku 2019.

Sdílet 0

Nakladatel
Prostor
Počet stran
224
datum vydání
1.01.2023

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.7 z 5 3 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 4 z 5 hvězdiček Zuzka-Knižníček registrovaný uživatel

    Další kniha rozhovorů autora, který si tentokrát přizval i svoji dceru, protože se jedná o rozhovory točící se kolem vztahů dcera-matka. Samozřejmě každý ten rozhovor (celkem je v knize 5 rozhovorů) je směřován ke všem otázkám žití (či přežívání) dané ženy, ale ústřední téma je prostě dáno. Knížka se čte velmi dobře, stejně jako kniha Nevidím ani tmu, obě tyto knihy mě oslovily a u obou jsem musela konstatovat jak krásné jsem měla dětství, atd. U spoustu věcí člověku zůstává rozum stát, ale je dobré (a důležité) si o tom mít možnost přečíst. Už teď se těším na nějakou další knihu a tuto stávající můžu doporučit.

    Kniha, Prostor, 2023, 9788072605644

  • 5 z 5 hvězdiček Eva Francová registrovaný uživatel

    Rozhovory s pěti ženami, které v životě potkaly takové těžkosti, které si ani neumíme představit. Vztahy mezi matkou a dcerou jsou ty nejdůležitější, ale ne vždy se vydaří. Někde chybí láska a přidá se agrese, jinde matka svou dceru nechápe a ztrácí ji. Aleš Palán tentokrát přizval i svou dceru Annu a představí nám zajímavé příběhy matek a dcer. Knihy Aleše Palána mám moc ráda. Rozhovory o zajímavých, ale převážně těžkých, osudech lidí, které nám lidsky přibližuje. Tušila jsem, že tato kniha bude silná a náročná, ale že až tak…. Už při úvodních slovech autora mi běhal mráz po zádech a pak jsem se seznámila s jednotlivými příběhy. Každý je úplně jiný, a přitom jsou všechny nepředstavitelné. To, čím si musí někteří lidé projít je neskutečné, těžké a smutné. Některé z příběhů byli pro mě až šokující, vůbec jsem nečekala, na co všechno můžu v této knize narazit. Knihy psány formou rozhovorů mám moc ráda, když se spojí zajímavé otázky a odpovědi přímo z úst obyčejných lidí, je to tak nějak víc uvěřitelnější a celkově lidštější. Samozřejmě nesmím zapomenout na fotografie. Tentokrát stála za objektivem, jak jinak, žena. Fotky Libuše Jarcovjákové dokreslují atmosféru každého příběhu. Anička, Aneta, Dorota, Laura a Jana – pětice žen, které dokazují, že zvládnout se dá cokoliv.

    Kniha, Prostor, 2023, 9788072605644

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 497 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora