Klára a Slunce

Autor Kazuo Ishiguro Interpret NULL

Audiokniha (CD)

Audiokniha

Na prodejně

402 Kč s DPH
Běžně 449 Kč Nápověda Jsme transparentní

E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Chápou umělé bytosti věci, které jejich tvůrcům unikají?Až doteď robotka Klára, umělý přítel generace B2, čekala ve výloze obchodu na puberťáka, jemuž by sloužila jako submisivní společnice. Přitom vůbec nepatří do výprodeje: snad trochu divně mluví a nerozumí plně souvislostem světa „tam venku“, zato je všímavá a má i solidní kapacitu emocí, byť… Přejít na celý popis

Michala Ries: Zadrž dech Nenávidí její pokřivený odraz. Mohl by milovat její skutečné já? Co se stane, když ji dožene minulost, před kterou chtěla utéct? Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Chápou umělé bytosti věci, které jejich tvůrcům unikají?
Až doteď robotka Klára, umělý přítel generace B2, čekala ve výloze obchodu na puberťáka, jemuž by sloužila jako submisivní společnice. Přitom vůbec nepatří do výprodeje: snad trochu divně mluví a nerozumí plně souvislostem světa „tam venku“, zato je všímavá a má i solidní kapacitu emocí, byť stále neodpovídají běžné lidské spontaneitě. Pak se jí konečně poštěstí. V rodině dospívající Josie se však střetne s realitou z masa a kostí – dívka trpí nevyléčitelnou chorobou a zbývají jí poslední měsíce… Noblesní britský nobelista Kazuo Ishiguro znovu tiše přitvrdil v kritice elitářství a diskutuje s odkazem Raye Bradburyho a Arthura C. Clarka o tom, kde hledat meze robotiky a kde kaňky na obrazu lidskosti. A mezitím jeho nejnovější svědomitá služebnice Klára bere publiku dech. S utkvělou vírou v solární pohon totiž hodlá požádat Slunce – odnepaměti považované za zjevení boží tváře –, aby její svěřenku uzdravilo. Bude to na spásu stačit?
************
délka nahrávky: 9 hodin 55 minut

Sdílet 0

Nakladatel
OneHotBook
datum vydání
21.11.2022
Vazba
CD
jazyk
čeština
Rozměr
126 x 143 x 9
ean
8594169485270

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.3 z 5 3 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček Daniel Pelikán registrovaný uživatel

    Skvělá kniha. Nečekejte akci, ale zamyšlení. Četl jsem v originále, a tak mě velmi pobavily některé neštastně přeložené názvy a skutečnosti.

    Kniha, Argo, 2022, 9788025738610

  • 3 z 5 hvězdiček David Slezák registrovaný uživatel

    Román Klára a Slunce na mě zapůsobil dost rozporuplně. Na jednu stranu některé myšlenky, které Ishiguro předkládá jsou hluboké a zaměstnají mozek, na straně druhé mi připadalo, že obsahuje příliš mnoho laciných ulívek a zejména mi při čtení absolutně chyběl pocit jakéhokoliv napětí. Klářina víra ve Slunce se jeví v kontextu její značné inteligence a obecné vzdělanosti, kterou vykazuje naprosto nelogická a zarážející. Nedokážu se v tomto případě ztotožnit ani s možným vysvětlením v doslovu, že Klára možná chápe zakonitosti lépe, než my. Nesouhlasím ani s Ishigurovým pohledem na nahrazování lidí roboty. Můj názor je takový, že pokud k tomu dojde, bude to v duchu předchozích průmyslových revolucí a pro lidi vznikne jiné uplatnění. Nemyslím, že by mělo dojít k takovému rozdělení společnosti, jak je popsáno. Nevím, jestli jsem správně pochopil ony "povznesené", kteří by měli být lepší, než běžní lidé. Chybělo mi vysvětlení v čem jsou lepší, Josie se v příběhu nezdála geniálnější než třeba Rick. Líbilo se mi, že je příběh vyprávěn z pohledu robotky Kláry, což bylo originálně svěží a přineslo na příběh zajímavý pohled. Z předložených témat na mě nejvíce zapůsobila myšlenka plného nahrazení člověka robotem. S postavami jsem se ovšem nedokázal příliš sžít a na jejich osudu mi nezáleželo, napětí mi v knize velmi chybělo. Je dost možné, že mi něco uniklo, ale mě tento román nezaujal na více, než 3*.

    Kniha, Argo, 2022, 9788025738610

  • 5 z 5 hvězdiček Dana Pongrácová registrovaný uživatel

    Ke knize jsem se dostala náhodou a jsem za to velmi ráda. Poutavě napsaný příběh Kláry ,,Upečka" , která nahlíží na svět lidí okem stroje s inteligencí. Asi ne každého, ale mě donutila k zamyšlení, zda je to opravdu pohled umělé inteligence, nebo dnešních lidí. Její touha pomoci svým lidem , bez nároků na odměnu , je skutečně zvláštní. Přečteno jedním dechem a toto je kniha , ke které de budu určitě vracet.

    Kniha, Argo, 2022, 9788025738610

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 402 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora