Seriál Zaklínač - RECENZE (Adamovo Geek okénko)

Seriál Zaklínač - RECENZE (Adamovo Geek okénko) - titulní obrázek

Nástupce Hry o trůny se nekoná. Zaklínač je přesto důvod k radosti.

Buďme upřímní. Seriálový Zaklínač měl neuvěřitelně složitou startovací pozici. Věhlas literární předlohy je monumentální. Cesta k srdcím čtenářů / diváků byla navíc vyšlapána skvělými hrami, které v podstatě determinovaly vizuální pojetí celého světa i hlavních postav. A k tomu ta zpropadená Hra o trůny. Navázat na seriál, který zasáhl desítky milionů diváků, překročil hranice fantastiky a stal se podívanou pro masy, je úkol hoden velmi ostrého meče. Zaklínač má naštěstí dva, byť jeden tasí relativně zřídka.

 

 

Začnu trochou faktů, ale pouze stručně. Literární série Zaklínač, patří mezi naprosté pilíře fantastiky. Čtenářům dokázala přinést postavy, které se staly popkulturními ikonami a nedá se na ně zapomenout. Na pozadí mocenských bojů si světem kráčí zaklínači. Nezajímají se o přízemní moc a bohatství. Jejich život je meč a denním chlebem očista světa od nestvůr. Zde se dostáváme k úplnému jádru příběhu, který Zaklínače odlišuje a navždy bude odlišovat od ostatních fantasy publikací.

Protože zaklínači nejsou lidmi, ale nepřirozenými mutanty, setkávají se s opovržením a nenávistí. Lidé v tomto světě nenávidí vše cizí. Na elfech v podstatě páchají genocidu, nestvůry kosí po stovkách a pomalu zapomínají, že právě tyto bytosti zde žily dávno před nimi. Zaklínači jsou nositelé těchto vzpomínek a bohužel je lidé často vidí spíše jako ony nestvůry, než partnery, kteří jim chtějí pomoci (a samozřejmě si za to nechat řádně zaplatit).

A právě v tom je základní rozdíl mezi Zaklínačem a Písní ledu a ohně. G. R. R. Martin nám předložil a stále vlastně předkládá politický thriller, kde je násilí, magie, zrada, láska i přátelství součástí mocenských her. Fantastika je zde pouze určitým doplňkem, byť skvěle použitým. Teoreticky by bylo možné větší část příběhu Hry o trůny přesunout do současnosti, místo železného trůnu postavit třeba americké primárky a bude to fungovat dost obdobně. To Zaklínač nezmůže. Je mnohem čistší fantastikou a tedy mnohem čistší žánrovkou. Nástupce Hry o trůny se tedy konat nemohl. Je to pro mě jiný sport. Řekněme, že místo šachů jsme dostali rugby. A já mám rugby rád...

 

 

Superman potkal Legolase… Jak dopadl casting?

Začněme hereckými výkony a castingem. Chtě nechtě jsou u seriálů naprostým základem úspěchu a sebelepší triky nikdy z Tommyho Wiseaua neudělají Leonarda DiCapria. Casting Geralta vzbuzoval mnohé diskuze, ale já věřil. Henry Cavill je geek a milovník literární předlohy. Pro úspěch seriálu by udělal opravdu vše a já věřil, že do svého výkonu přidá něco navíc. To se mi potvrdilo. Jako Geralt je uvěřitelný a má potřebné charisma. Zdá se mi, že je výrazně mlčenlivější, než v literární předloze, ale do pojetí seriálu sedí. Vytváří protipól svým spoluhráčům i protihráčům, což bylo myslím záměrem. Je zde určitý střet s pojetím této postavy ve hrách, ale já s tím problém nemám. Zde to bylo plně na tvůrcích seriálu a já jejich rozhodnutí akceptuji. Doplňme, že Cavill výborně vypadá a všechny triky dělal sám. Palec hore Supermane, tedy nyní Geralte! Zůstaneme-li u castingu dalších hlavních postav, tak bych pozitivně hodnotil i Ciri. Její postava zatím dostává relativně málo prostoru k vývoji, ale to se spraví v příštích řadách. Freya Allan je jako její představitelka uvěřitelná a uvidíme, jak se podaří její přerod v zaklínačku… Ups spoiler, ale koukejte si přečíst knížky!

 

 

Je téměř jistotou, že Henry Cavill ukousl z rozpočtu pořádnou sumičku a na další herecké hvězdy úplně v prasátku nezůstalo. Nicméně to nemusí být vždy na škodu. Nechť nové herecké hvězdy povstanou. Mají ovšem potenciál? Joey Batey v roli Marigolda nenadchne, ale snad ani příliš neurazí. Já jsem si vždy do této role představoval spíše drzouny z ranku Jamese Franca. Nicméně je jeho pojetí postavy široce chváleno a pozitivně přijato, tak asi není co řešit. Pojďme ovšem k dvěma hlavním čarodějkám.

Obrovský průšvih se zrodil v postavě Triss Ranuncul, která sice nedostává téměř žádný prostor, ale jest to pouze drobnou úlevou. Casting neodpovídá knize, neodpovídá hrám a neodpovídá snad vůbec ničemu. Herecky naprosto nevýrazná postava, která působí extrémně zakřiknutě. Velká škoda.

Mnohem rozporuplnější reakce ovšem přinese druhá hlavní ženská postava, kterou je Yennefer, osudová láska našeho zaklínače. Anya Chalotra má velmi málo hereckých zkušeností, což není ve 23 letech úplně překvapením. Jejího herectví si ovšem můžeme užít mnoho a pro mě to nebyl příjemný zážitek. Seriál mne překvapil, kolik prostoru dává právě jejímu zrodu a občas jsem si říkal, zda nesleduji spíše origin story Yennefer. Zde si ještě dovolím tvrdit, že by postavě slušela více herečka cca o dekádu starší.

 

 

Jedno jméno z castingu jsem si ještě schoval do zásoby. Tím je Emma Appleton v naprosto skvělém podání Renfri. Na prostoru jedné epizody vykouzlila rozhodně nejlepší a nejzapamatovatelnější ženský charakter první série. I díky jejímu výkonu pro mě seriál nejvíce zazářil úplně na začátku a to i díky neotřelé choreografii masakru v Blavikenu. Jinak bych akční sekvence Zaklínače označil za spíše uspokojivý průměr a místy lehce zmatečnou podívanou. Je zde ještě prostor pro zlepšení. A skočme tedy rovnou k výpravě a seriálu jako celku.

Bude u Zaklínače divák zmaten?

Mohu prozradit, že se seriál odehrává ve více časových rovinách, které se k sobě postupně přibližují. Jednou je Geralt, druhou Ciri a třetí Yennefer. První dvě jsou za mě v podstatě uspokojivé a relativně dodržující literární předlohu. Dochází zde samozřejmě k výraznému zjednodušování a vypouštění určitých aspektů příběhu, ale většinou je to snesitelné. Byť musím uznat, že v knihách jsou častěji myšlenky a závěry mnohem lépe podloženy a vypointovány.

Dějová linie s Yennefer je pro mě docela úletem, byť chápu proč byla do seriálu přidána. Jedná se myslím o nejslabší dílek skládačky. Je to kombinace špatného herectví Anya Chalotra, nevhodného castingu a snahy být ihned absolutně doslovní. Kouzlo postavy Yennefer tkví v její nejednoznačnosti, tajemnu a postupném odhalování všech vrstev. To zde nefunguje vůbec a je to ohromná škoda. Vzhledem k tomu, jak důležitou je Yennefer postavou, tak doufám, že se z této chyby tvůrci poučí. Jinak bude postava působit jako Rakeťáci ze seriálu Pokémon. Nahodile se někde objeví, udělá něco očekávaného a nakonec její činy ovlivní jiná aktuálně důležitější postava.

 

 

Rozhodnutí nevyprávět chronologicky, byť knihy chronologicky psány samozřejmě jsou, je diskutabilní. Z pohledu diváka jde o ozvláštňující aspekt, který má vyústit v překvapivé a dramatické momenty. Já s tím divácky problém nemám, ale první epizody působí jednoduše zmatečně. Pro nečtenáře knižní předlohy by zde mělo být ideálně uvedeno, že sledujeme děj před x lety. Seriál je velmi doslovný a často využívá vypravěčských zkratek. S divákem si tedy tvůrci nemuseli hrát na kočku a myš, ani v tomto případě několika různých časů a ničemu by to neublížilo. 

Osobně bych rád viděl více epizod, kde je děj posouván primárně obrazem a hutnou atmosférou. Rozpočet, herce i zajímavé prostředí k dispozici máme, tak nechme děj plynout. Vše nemusí být jasně řečeno a diváci nejsou hlupáci. Když postava někoho nenávidí, umí to říci o očima a nemusí to nutně vykřikovat do kamery. To je ovšem problém velké části současné seriálové produkce, tak to berte jako drobné povzdechnutí.

Jak Zaklínače vidí další kolegové

Seriál hodnotím na základě jednoho relativně pozorného sledování a druhého rychlého, kde jsem viděl konkrétní scény a momenty. V Knihy Dobrovský ho ovšem sledujeme v mnohem více lidech a naše názory se zatím v mnohém shodují i rozcházejí. Vybral jsem tedy ty nejdůležitější postřehy z našich diskuzí, které vedeme již několik dnů.

Kolega Martin seriál hodnotí primárně jako svébytnou adaptaci, která je určena pro diváky 21. století. To má svá pro i výrazná proti. Původní literární předloha vznikla v úplně jiné době a pro jiné publikum. Vyznění seriálu se tedy liší a je potřeba se od knih oprostit. Jinak budete zklamáni. To se promítlo i do castingu postav, které jsou mladší, než by měly být.

Taktéž očekává, že skalní fanoušky seriál spíše nenadchne a budou ho kritizovat. S tímto postojem souhlasím. Na sociálních sítích jsem již četl stovky ohlasů a zdá se, že se Netflixu podařilo zasáhnout úplně nové publikum, které je se seriálem spokojeno. Obecně je zajímavé, že mnohem více chválí ženy divačky. Muži jsou výrazně kritičtější a zřejmě i z důvodu, že právě oni jsou těmi skalními čtenáři této knižní série.

Literární předloha byla upravena značně, byť se drží hlavních dějových os. Rozhodně je vhodné na seriál koukat se znalostí knih. Věřím, že to zlepší divácký zážitek. Některé původní povídky jsou opravdu ochuzeny o mnoho děje a v seriálu je jejich vyznění značně obecnější, až banální.

Ještě doplním několik postřehů kolegy Michala, který je specialistou na historii a velmi klade důraz na historickou přesnost oděvů či zbroje. Můžete namítnout, že je Zaklínač čistokrevné fantasy, tak to zde nehraje roli. To bych ovšem netvrdil. Literární předloha je zasazena do našeho prostoru a silně inspirována hlavně polskou kulturou a historií. Zásadně ho tedy nadzvedává ze židle například kožené brnění Nilfgardu a další detaily. Obecně lze jeho názor shrnout tak, že kostýmní výtvarníci milují Nekonečný příběh a k natáčení bylo vhodné pozvat více konzultantů historiků.

 

 

Suma sumárum a „Mám číst knihy?“

Pro mě byl vždy Zaklínač o neuvěřitelně charismatických a uvěřitelných osobnostech. Henry Cavill svůj úkol splnil a hlavně díky němu je Zaklínač obstojným a zajímavým dílem. Výprava, efekty, celkově režie jednotlivých dílů to vše by vydalo na další článek. Zde se spokojím s tímto: myslím, že byla odvedenaslušná práce, často nadprůměrná, ale zatím ničím zásadně vybočující a ohromující. Získali jsme charismatického Geralta a na tom se dá stavět!

Určitě doporučuji knihy a znovu knihy. Pro sledování seriálu je to myslím dost podstatné a co je hlavní, seriál jim zatím nešlape na paty. Ten v podstatě kombinuje první a druhý díl série. Nicméně se nám zde zjevila opravdu fajn žánrovka, která nesnese příliš srovnání. Rozhodně se budu na další sezónu těšit a tiše doufat, že se tvůrci poučí ze svých chyby. Kdyby dostal Geralt více prostoru a mohl nám ukázat ještě více ze svého řemesla, tak bych to jen kvitoval.

Hodnocení první série: 65 %
Nejlepší epizoda: 1. epizoda - Začátek konce 
Nejlepší herecký výkon: Henry Cavill / Emma Appleton / Klepna
Nejlepší choreografie souboje: Blaviken

Mohlo by vás zajímat

Vesmírníček - Petr Brož BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha nominovaná na ocenění Magnesia Litera Už jste někdy zažili, že ve vás něco vyvolalo neodbytnou otázku proč? Začal vám v hlavě...

399 Kč

Běžně 499 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 2 Sdílet

Nejnovější články