Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy - titulní obrázek

Nejen čtením živ jest knihomol. Dlouhé letní večery si přímo říkají o posezení ku příležitosti vychutnání si prvotřídního kinematografického zážitku. K parádnímu filmečku přidejte ještě něco na zub a o fajn zážitek máte postaráno. No, a protože jsme všichni knižní nadšenci, tak samozřejmě sáhneme po tvorbě, která se inspirovala našimi oblíbenými jednorozměrnými hrdiny, se kterými jsme si ve své fantazii užili nejednu legraci.

Obecně patřím mezi fanoušky streamovacích služeb. Bez svého předplatného Netflixu, či HBO GO nedám ani ránu, proto svá četná doporučení budu směřovat právě tímto směrem. Pokusím se vám v krátkosti nastínit to, co mně a mému kritickému pohledu v poslední době padlo do noty.

Romantika

V období slunných dnů vždycky dostanu chuť na něco romantického se šťastným koncem, a tak se můj „to read“ a „to watch“ seznam točí převážně okolo milostné tématiky. Z této škatulky se mi vybavuje zdařilý počin Jenny Han. Její série „Všem klukům, které jsem milovala“ se jednoznačně řadí mezi „feel good“ počtenou, u které sice tak nějak tušíte, kam se zhruba bude ubírat, ale stejně si vychutnáváte každou stránku a držíte hlavní hrdince palce, aby se se svým životním úskalím v podobě dospívání a první lásky poprala na výbornou.

 

 

Filmová adaptace je stejně sladká, jako její předloha, plná muffinů a roztomilých klišé. Pilotní protagonisté charakterově přesně kopírují své původce. Atmosféra střední školy, i obava z první pusy ve vás probudí vzpomínky na dospívání. Dějově se jedná o slabší počin, nicméně kulisy a herecké výkony se postarají o to, že si z téměř dvouhodinového Netflix original dílka odnesete maximální zážitek.

A pokud už patříte mezi fandy téhle jednohubky, tak si rozhodně vychutnáte i všemi opěvovaný „Stánek s polibky“, jež svou wattpadovou tvorbu rozhodně o mnoho předčil. Sice se jedná o parádní přehlídku endorfinů, u které bude zejména ženská část obecenstva slintat blahem, ale i tak se u ní zasmějete. Navíc prostředí Los Angeles spolehlivě srazí do kolen i ty náročnější diváky.

Hledání Aljašky

U středoškolské tématiky ještě chvíli zůstaneme, ale tentokrát zabrousíme na jinou platformu. HBO GO před časem do světa vypustilo opravdu velmi kvalitní seriálovou minisérii, která věrně kopíruje tvorbu Johna Greena. Adaptace „Hledání Aljašky“ v sobě odráží osobitost, která je vlastní jen tomuto autorovi. Stejně jako v knize, tak se i v případě seriálu dotkneme citlivých témat, které jsou trnem v oku nejen v období dospívání. Otázka sebepoznání, hledání vlastní identity i vypořádání se s těžkým životním traumatem – tohle a mnohem víc v sobě ukrývá tato na první dobrou „nevinná“ mini série.

Hunger Games

Z dalších young adult trháků lze určitě směle doporučit „Hunger games“, i když tři velkofilmy jsou navzdory urputné snaze režisérů přeci jen o něco chudší než jejich inspirace. Brzy spatří světlo světa také prequel k této trilogii: Balada o ptácích a hadech. Otázkou však zůstává, zda si i on najde cestu na filmové plátno?

Alenka v Říši divů

Nesmím opomenout ani skvostné Disney dílo v podobě „Alenky v Říši divů“ a „Alenky v Říši divů: Za zrcadlem“. Tyhle dva filmy si můžu pouštět pořád do kola a stejně mě nikdy neomrzí. Herecké výkony Heleny Bonham Carter či Johnnyho Deppa dávají příslib dlouhým hodinám zábavy.

Mary Poppins a Sirotčinec

A když už přišla řeč na „Disney world“ tak mohu jen vyzdvihnout skvělý muzikál „Mary Poppins se vrací“ v čele s Emilly Blunt, či „Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti“, ve kterém zazářila Eva Green.

Sedmilhářky

Starší osazenstvo jistě ocení výborně obsazené série „Sedmilhářky“, či „Ostré předměty“. Jistě, od své knižní „maminky“ se odklonily možná více, než bychom chtěli, ale ve finále nám tento drobný přešlap kompenzují několika poctivými hodinami napětí.

Je libo trochu napětí?

Milovníci thrillerů nastražte uši, teď to přijde – dle mého skromného názorů jeden z nejlepších snímků tohoto žánru „Zmizelá“, které knížku následuje celkem věrně. Pořádná dávka úzkosti, očekávání a emoční bouře je jasná věc. A pokud vám ani tohle nestačilo, tak „Zaklínač“ jistě vaše touhy uspokojí – okousané nehty jsou téměř garantované!

Co se chystá?

Na závěr tohoto všehochuť koktejlu přidám ještě pár nadcházejících želízek v ohni. Netflix oznámil natáčení „Selekce“ z pera Kiery Cass a také „Školy dobra a zla“ jež napsal Soman Chainani, obojí by se k nám mělo dostat v seriálové podobě.

Mohlo by vás zajímat

Všem klukům, které jsem milovala - Jenny Hanová Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty