5 skvělých sci-fi knížek (nejen) na léto

5 skvělých sci-fi knížek (nejen) na léto - titulní obrázek

Máte rádi science fiction příběhy? Pak zkuste tyto současné trháky, které pro vás vybrala naše redaktorka Dáša. Ve výběru nechybí závěr trilogie Vzpomínka na Zemi, ani nejnovější kniha od autora Marťana. A podíváme se i na pár méně známých titulů.

vzpomínka na zemi

Vzpomínka na Zemi

Trilogie Vzpomínka na Zemi se dočkala závěrečného, stejnojmenného dílu. Přenese nás do doby půl století po Bitvě soudného dne. Mezi lidmi a Trisolarany přetrvává křehké příměří. Trisolaranské technologie zajišťují nevídanou éru prosperity. Lidé ve vědeckém bádání postupují mílovými kroky kupředu. Trisolarané přejímají pozemskou kulturu. Skoro se zdá, že tyto dvě civilizace mezi sebou dokážou v klidu žít – bez hrozby vzájemného vyhlazení. Jenomže to by lidstvo nesmělo vynikat svou samolibostí…

 

 

Z hibernace se probouzí Čcheng Sin, letecká inženýrka z jedenadvacátého století. Na povrch tak vyplouvají dávno zapomenuté projekty z počátku trisolaranské krize. Její existence může narušit křehkou rovnováhu mezi oběma světy, a tak se ocitá v ohrožení života.

Oceňuji, že Vzpomínka na Zemi hned na začátku vysvětluje časovou souslednost ér, funkce organizací a popisuje také postavy z první a druhé knihy, což čtenářům velmi pomůže se v příběhu zorientovat.

Vzpomínku na Zemi doporučuje i prezident Barack Obama: „Divoce nápadité, opravdu podnětné“. Tvůrce Hry o trůny, George R. R. Martin, ji popsal takto: „Průlomová kniha […] Unikátní směs vědeckých a filozofických spekulací, politiky a historie, konspirační teorie a kosmologie."

Poslední výzva: přejete si ukončit svůj život? Pokud ano, stiskněte trojku. Pokud ne, stiskněte nulu.

 

mise saturn

Mise Saturn

Držitel Pulitzerovy ceny, John Sandford, stvořil mistrné sci-fi dílo, které se stalo vyhledávaným titulem mezi fanoušky tohoto žánru.

K Saturnu se přibližuje neznámé těleso a zpomaluje. To znamená, že se jedná o kosmickou loď. A co je horší? Ten, kdo ji stvořil, je v technologiích nejméně sto let napřed. Kdo se tohoto vesmírného plavidla zmocní a dopraví ho na Zemi, nebude mít žádnou mocenskou konkurenci.

 

Pomalu začíná nejdůležitější cesta v historii výzkumu vesmíru. Nechte se vtáhnout do vyprávění plného odvahy, zrady, vynalézavosti, tajemství a udivujících objevů. Sílu a rozum členů narychlo složené mezinárodní posádky otestují nepřátelé i mimo Zemi.

Takže abych to shrnula, už pouhá existence té lodi představuje hrozbu pro přežití lidstva, proti které se v podstatě nedá nic dělat. A my nevíme, nakolik je tato hrozba skutečná nebo pravděpodobná. Je to tak?

 

 

ready player one

Ready Player One

Pro geeky, culíčkáře i sci-faře není Ready Player One žádnou velkou novinkou. Příběh o zdevastované planetě Zemi, kde každý raději utíká do virtuálního světa, se těší velké oblibě, a proto nemohl na mém seznamu současných sci-fi trháků chybět.

Píše se rok 2045, tedy ne příliš vzdálená budoucnost. Svět je v hluboké krizi, na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé nacházejí spásu v OASIS – bezplatné online videohře, přístupné prakticky komukoliv. Můžou zde cestovat, studovat nebo třeba vést milostné životy.

 

Tvůrce OASIS ale jednoho dne zemře. Zanechá po sobě vzkaz, který tvrdí, že je ve hře ukryto velikonoční vejce, které nálezci zaručí doživotní bohatství. Stopy k němu vedou Wadea Wattse, který má těsně před maturitou. Honba za pokladem se stane jeho jediným smyslem existence. Jenže do hry vstupují i mocnosti, které se všemi dostupnými prostředky snaží jeho plány zhatit.

Každý večer mě vždycky musela nutit, abych se zase odpojil, protože se mi nikdy nechtělo vracet do skutečného světa. Protože skutečný svět byl hnusný.

A jaký je film ve srovnání s knihou? →

 

 

zrcatko

Zrcátko

Jsme obklopeni technologickými vymoženostmi. Bez smartphonu a sociálních sítí si už nedokážeme představit život. Vlastníme chytrá auta, chytré hodinky a chytré kartáčky na zuby. Neřítíme se ale pod rouškou snadnějšího života do katastrofy, která bude znamenat náš konec? O tom pojednává kniha Zrcátko. Nahlédněte do budoucnosti, ve které se technologie stává děsivě inteligentní.

 

Zrcátka, jako digitální odrazy lidí, mapují jejich nálady a pocity a snaží se, aby se cítili co nejlépe. Zároveň ale řídí jejich chování. Je to v pořádku? Tuto otázku si klade i novinářka Freya. Její Zrcátko se totiž chová podivně. Začne tedy pátrat po tom, jakou moc tyto přístroje vlastně mají. Když se pozná s autistou Andym, zjistí, že se Zrcátka míchají do života lidí mnohem více, než by si kdokoliv mohl myslet – a dokonce i proti jejich vůli. Jakmile s tímto poznatkem vystoupí na veřejnosti, dostává se do smrtelného nebezpečí.

Andy zaraženě zíral na přístroj. Ještě nikdo nikdy tak dobře nepopsal, jak se cítí: jako člověk mezi mimozemšťany.

 

 

artemis

Artemis

Edice světový bestseller přináší další knižní lahůdku. Autora Andyho Weira pravděpodobně znáte díky úspěšnému titulu Marťan, který se dočkal i neméně populárního filmového zpracování. Nyní se vrací zpět s napínavou sci-fi noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci. Že tato kombinace zní lehce prazvláštně? Nenechte se vyděsit.

Jak přežít na jediném osídleném místě na Měsíci, když si poctivou cestou vyděláte sotva na jídlo? S touto situací se potýká i Jazz Bašarová – hlavní hrdinka tohoto příběhu. Jazz se živí jako kurýrka. Ve snaze přijít k penězům sem tam kývne i na nelegální zakázky. Jenže ani to jí nevystačí na jídlo a na splacení dluhu, který jí přerostl přes hlavu.

 

Jednoho dne obdrží nabídku na tak skvěle ohodnocený kšeft, že by si mohla dovolit splatit veškerý se dostane do pořádných problémů. Zaplete se do hry, v níž jde o mocenskou nadvládu nad Artemidou. Do hry, kterou by nemusela přežít…

Kniha ve mně vzbudila zvědavost díky jejímu autorovi, protože Marťan byla prostě pecka. Zaujala mě ale i samotná obálka a pochválit musím i mapku Měsíce, kterou zdobí první stránky.

Utíkat se sto kilogramy výstroje je těžké – dokonce i v měsíční gravitaci. Divili byste se ale, jakou rychlost vyvinete, když vám jde o život.

Chci si prohlédnout další sci-fi knihy →

Mohlo by vás zajímat

Marťan - Andy Weir Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty