Tomáš Baťa zblízka přibližuje inspirativního podnikatele

Tomáš Baťa zblízka přibližuje inspirativního podnikatele - titulní obrázek

Tomáš Baťa. Co se vám vybaví při přečtení tohoto jméno? Obuv, Zlín, podnikání? Anebo člověk, který dokázal nemožné?

Tomáš Baťa byl podnikatel, který chtěl pro své zaměstnance jen to nejlepší. A v neposlední řadě i muž, který neměl tak lehký život, jak se zdá. Nevypočitatelná závist byla totiž na světě vždy.

Láska k rodinnému řemeslu

Kniha začíná 3. dubna 1876 ve Zlíně, tedy v den narození Tomáše Bati. Již od útlého dětství se začala projevovat jeho láska k rodinnému řemeslu, obuvnictví. Ve spojení s precizností, vytrvalostí a cílevědomostí z toho vzniklo podnikání.

Tomáš Baťa zblízka Tomáš Baťa zblízka

Pavel Hajný

279 s DPH

Nedostupné

Tomáš se rozhodl založit vlastní obuvnický závod v roce 1884, spolu se svými staršími sourozenci, Antonínem a Annou. Chce však něco více než pouze vyrábět boty. Zaměstnancům nabízí neobvyklý komfort a přátelství. O rok později se všechno komplikuje a podnik se dostává na pokraj bankrotu.

Vše zachrání návštěva Ameriky, kde je průmysl na jiné úrovni než v Čechách. Cesta do zahraničí přinesla mladému podnikateli nový nadhled. Mohl dál pokračovat ve zdokonalování svého závodu. Jedny z věcí, kterými se v Americe inspiroval, jsou například takzvané baťovské domky nebo inovace výroby.

Boty pro každého

Jako jeden z prvních zaměstnavatelů rozhodl o pevné pracovní době od pondělí do pátku, modernizoval organizaci a výrobu, zavedl závodní jídelnu a učňovské školy pro mladé chlapce. Jeho království však nezůstalo pouze ve Zlíně. Vlastnil více než tisícovku prodejen po celém světě a ještě k tomu chtěl expandovat i do Indie. Pro českého obuvníka bylo nepředstavitelné, aby lidé chodili bosi.

Jeho boty byly pro každého. Pro bohaté i chudé, pro Čechy i cizince. Vydával tovární noviny, otevřel závodní knihovnu či mateřskou školku. V závodě také probíhaly zdokonalovací odborné kurzy pro zaměstnance. Nemohla chybět ani hudba, firemní spořitelna, zdravotní a sociální oddělení, systém účasti na zisku a ztrátě nebo Baťova škola práce. Zoologickou zahradu v Lešné ve Zlíně má na svědomí také on.

Věděli jste, že dříve se boty prodávaly obě stejné? Pravá či levá bota neexistovala. Tomáš Baťa však vymyslel, že každá bude jiná. Když byla v Československu krize, jeho boty se prodávaly za polovinu z původní ceny. Když byla první světová válka, dodával obuv na fronty vojákům. Díky tomu zaměstnával ještě více lidí, kteří nemuseli jít do války. Tímto činem mi trochu připomněl Schindlerův seznam.

Dělej vše nejlépe, jak umíš

Až na to, že Tomáš Baťa nezachraňoval lidi před koncentračními tábory, ale před krutou válkou. Bohužel se o tomto úhlu pohledu příliš nemluví. Kniha o Baťově životě je báječná. Nejenže obdivuji zlínského génia Tomáše, ale i autora, jehož dílo je napsáno poutavým a čtivým stylem. Když jsem se do příběhu začetla, kniha mě pohltila a já si připadala, jako kdybych u všeho byla, vše viděla na své oči, ba i slyšela.

Titul doplňují úryvky z Tomášových spisů či proslovů. Ty mě bavily nejvíce. Divila jsem se, jak byl energetický, vzorný, perfekcionalistický a houževnatý. Na tuto českou osobnost bych vymyslela desítky kladných přívlastků. Ale kniha vám nevypráví pouze o osudu Tomáše Bati. Dodá vám odvahu v tom, co děláte. Bude vás inspirovat k lepší budoucnosti, lepší práci, k čemukoli. Ať děláte cokoliv, dělejte to nejlépe.

Po přečtení si budete tak nějak uvědomovat, že všechno, co děláte, má smysl. Že je všechno možné. U mě tento podnět zatím funguje. Po přečtení se mé myšlení stalo více produktivním. Snažím se vše dělat co nejlépe po vzoru jednoho z nejúspěšnějších českých podnikatelů. Obdiv si zaslouží už jen kvůli tomu, že sám pocházel z chudé rodiny a svou pílí se dopracoval do pozice nejznámějšího obuvníka historie. Tomáš Baťa zblízka si v mé knihovně vydobyl čestné místo.

Mohlo by vás zajímat

Tomáš Baťa zblízka - Pavel Hajný Nedostupné

4.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Dostat se k Tomáši Baťovi tak zblízka je skoro dobrodružství. Z jeho image by si z Čechů přivlastnil kousek kdekdo. V této knize najdete...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články