Před 120 lety se narodil duchovní otec Malého prince

Před 120 lety se narodil duchovní otec Malého prince - titulní obrázek

Antoine de Saint-Exupéry se proslavil po celém světě svým alegorickým příběhem o Malém princi. Dnes je tomu přesně 120 let, kdy tento génius psaného slova přišel na svět. Pojďme alespoň na chvilku zavzpomínat na jeho život a dílo.

Exupéryho život

Již v dětství ho fascinovalo létání. Poprvé letěl ve svých 12 letech a od té chvíle věděl, že se chce stát pilotem. Kromě okřídlených strojů si Exupéry zamiloval i psaní, o čemž svědčí i hodiny, ne-li dny, které strávil v kavárnách diskuzemi o literatuře a setkáváním se spisovateli.

Když si mě ochočíš, budeme potřebovat jeden druhého. Budeš pro mě jediným na světě a já zase pro tebe jedinou na světě.

Po úspěšném složení maturitní zkoušky se chtěl Antoine věnovat letectví. Zapsal se ke studiu na námořní akademii, u přijímacích zkoušek bohužel neuspěl. Pilotování si k němu cestičku přeci jen našlo, a to v roce 1921, kdy nastoupil na povinnou vojenskou službu. Vyučil se leteckým mechanikem a časem se skutečně stal pilotem. Jeho kariéra ale netrvala příliš dlouho. O dva roky později došlo k nehodě a Exupéry byl těžce zraněn. I přes protesty rodinných příslušníků se k létání časem vrátil, což se mu stalo osudným. Naposledy vzlétl roku 1944 z Korsiky a už se nevrátil. Trosky jeho letounu byly nalezeny ve Středozemním moři blízko přístavu Marseille. Dodnes se vedou debaty, za jakých okolností zemřel.

Co jste možná nevěděli

Exupéryho Malý princ dodnes rozdmýchává v srdcích čtenářů pocit něhy, inspiruje je k hledání životní moudrosti a k přemýšlení o ztraceném mládí. Ne nadarmo mnozí tvrdí, že této pohádce lépe porozumí dospělí než děti. Co ale tímto příběhem chtěl říci samotný autor? Psychoanalytik E. Drewermann tvrdí, že Exupéry ve svém díle připodobnil několik postav k členům své rodiny. Samotný Princ je vypravěčovo alterego a rozhovor pilota s Malým princem je ve skutečnosti rozmluva mezi dospělým Exupérym s jeho duší dítěte. Růže je údajně vyobrazení vyčítavé matky s hysterickými rysy, která autorovi neumožňuje se od ní citově odpoutat. Liška poté ztvárňuje jeho partnerku. Údajně se tedy autor napsáním Malého prince snažil vyrovnat s přerodem z dítěte v dospělého jedince.

A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá… Lidé zapomněli na tuto pravdu, ale ty na ni nesmíš zapomenout. Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jsi zodpovědný za svou růži.

Vydání Malého prince

Malý princ se dočkal hned několika vydání a mnoha dalších se dozajista ještě dočká. Mezi těmi nejkrásnějšími či nejzajímavějšími musíme zmínit verzi s grafickými prvky od umělkyně Elišky Podzimkové, Malého prince s ilustracemi Agnes de Lestrade a Valerie Docampo nebo například Malou obrazovou knihu.

Pokud jste ovšem zastánci absolutní klasiky, doporučujeme toto vydání:

 

 

Dárkové předměty s Malým princem

Malý princ si po celém světě získal srdce tolika čtenářů, že kromě nejrůznějších ilustrovaných vydání vznikl i film a rozličné dárkové předměty. Můžete si tak zakoupit Plátěnou tašku s naším malým hrdinou, zápisníky, kalendáře, záložky, penály, deštníky, láhve na pití, hrnečky a další skvosty.

Další Exupéryho díla

Přestože se Exupéry proslavil Malým princem, byla by škoda opomíjet i jeho další knihy. Z nich můžeme jmenovat například Citadelu, Kyrýra na jih, Dopis rukojmímu, Kameny chrámu a další.

Mohlo by vás zajímat

Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

kniha

Havárie letadla donutí vypravěče příběhu, který je zároveň autorovým alter egem, k přistání uprostřed pouště. Má zásobu pitné vody sotva...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty