Knihy k zamyšlení

Knihy k zamyšlení - titulní obrázek

Chcete od knihy něco více než jen odreagování? Přečíst si díla, jejichž posláním je přimět vás zamyslet se nad sebou, svým životem, fungováním světa? Odnést si nezapomenutelný čtenářský zážitek? Poté sáhněte po jedné z knih, jež tyto nároky dokonale splňují.

Neodolatelné

Adam Alter

 

 

O tom, že používání moderních technologií a komunikačních prostředků může být návykové, víme asi všichni.

Vůbec nejvíce o tom však vědí samotní tvůrci a vývojáři, o čemž pojednává předmluva knihy Neodolatelné. Věděli jste, že děti Steva Jobse nikdy nevlastnily iPad? Ti, co za pokrokem technologií stojí, totiž razí heslo „Nikdy se nesjížděj vlastním zbožím“.

Jak tenká hranice je mezi pohodlím, potěšením a závislostí? Co má společného závislost na návykových látkách s behaviorální závislostí? A věděli jste, že za první behaviorální závisláky mohou být považovány už dvouměsíční děti?

Komerční neodolatelnost – to je to, čím se Adam Alter ve své knize zabývá. Neřeší pouze elektroniku, ale také další lákadla, která jsou v současnosti na vzestupu a díky tomu značně nebezpečná – sociální sítě, seznamky, nakupování na e-shopech,... Adam Alter je profesorem psychologie a marketingu, a právě proto, že tyto dva oboru spolu úzce souvisí, dokázal vytvořit komplexní studii novodobých závislostí.

Navíc své poznatky předkládá čtenáři ve čtivé formě, takže nemusíte mít strach, že by vám z příliš odborného pojetí šla hlava kolem. Vše vysvětluje na reálných příkladech, u kterých si mnozí z nás budou pokyvovat hlavami a poznávat sebe či někoho ze svého okolí.

Nesvá

Emily Lockartová

 

 

 

Sociální chameleon a nespočet rolí – to je Jule. Holka, která hledá sama sebe, ale přitom nechce, aby byla nalezena. Spřádá si o sobě hromadu lží a skrývá mnohá tajemství. Má jich tak moc, že se v nich možná sama ztrácí. Co motivuje mladou dívku tak moc potlačit svou vlastní identitu a schovávat se za pohádky, které si o sobě vymýšlí?

Jule se stala sirotkem, ale dlouho se nedozvíte, jak. Také nevíte, jak je možné, že cestuje napříč státy a její konto se zdá bezedné. Kam, proč a před čím vlastně utíká. Víte jen, že si jde tvrdě za svým. Že má na vše vyhraněný názor, zdá se, že nikomu nedá nic zadarmo a její schopnost rvát se s nepříznivými nástrahami osudu je vážně obdivuhodná. Pro ránu ani sprosté slovo nejde daleko. Co ji takto zocelilo a udělalo z ní v jejím věku životem vybroušenou nezávislou ženu? S každou další přečtenou stranou se vám v hlavě vyrojí další a další otázky.

Nesvá je psychologický román, který řeší niterné záležitosti dospívající Jule a jejích vztahů s lidmi kolem sebe. Nenechte se však mýlit, nejde o plytky young-adult románek, ale náhled do duše raněného, psychicky zlomeného člověka.

A každé ráno je cesta domů delší a delší

Fredrik Backman

 

 

Fredrika Backmana známe především jako autora humorných publikací, které se zabývají mezilidskými vztahy a společností. Připomeňme si například Muže jménem Ove, který se potácí na hranici tragičnosti a satiry a jehož milý tón, celkové vyznění, a především zajímavý hlavní hrdina si získali srdce mnoha z nás.

V jeho nejnovějším do češtiny přeloženém díle se i nadále zaobírá otázkou lidského bytí. V popředí je tu však především úvaha o čase, který je nám dán. O mozku, který si toho je moc dobře vědom a o nás, kteří se podle toho nechováme.

Tuto úvahu nám předkládá prostřednictvím dialogu mezi Noahem a jeho dědečkem. Jsme svědky emocí, které v dědečkovi vzpomínání vyvolává - myslí na svou drahou, na mládí, na loučení, na změny…

Fredrik Backman v této netypické novele líčí boj stárnoucího muže o zachování nejdražších vzpomínek. Zamilujete se do tohoto příběhu, který umí rozplakat i vykouzlit ten nejupřímnější úsměv na tváři.

Pád FIFA Milionová korupce v srdci světového fotbalu

David Conn

 

 

David Conn je sportovním redaktorem britského deníku The Guardian už mnoho let, a tak není divu, že patří mezi ty, kteří mají ke světovému šampionátu FIFA co říct.

Letos usedneme u televizních obrazovek či přímo na tribunách ruských stadionů k již 21. mistrovství světa ve fotbale FIFA. Není tedy od věci připomenout si nejen historii této prestižní soutěže a její hvězdné momenty, ale i odvrácenou stranu této akce a vůbec celé federace FIFA. Ta existuje již od roku 1863, přesto se první oficiální mistrovství konalo až v roce 1930.

Od té doby o možnost být hostitelským státem šampionátu soupeří mnoho zemí světa. Jde o nejen o prestiž, ale také o velké peníze. A s těmi téměř v každém odvětví, kdekoliv na Zemi, jde ruku v ruce korupce. Nad mnoha rozhodnutími však zůstává rozum stát. Tedy až do chvíle, než se do celé problematiky ponoříte a zjistíte, že je to jasné jako facka. Oznámení o Kataru jako pořadatelské zemi mistrovství světa v roce 2022 nejdříve všem vyrazilo dech, později však vyvolalo rozhořčení. Půjde o vůbec první fotbalové mistrovství FIFA, které se nebude konat v letním období, ale kvůli vysokým teplotám si jej můžeme „vychutnat“ jako předčasný vánoční dárek. Jeho konání je totiž naplánováno od 21. listopadu do 18. prosince. Jsou tu však i jiné okolnosti, které svědčí o tom, že Katar není ideálním místem pro konání tohoto šampionátu. I naprostý laik v tuto chvíli pochopí, že s organizací světového fotbalu je něco zásadně v nepořádku.

Rozhodnutí o Kataru jako pořadateli není jediný krok, který znehodnocuje jméno FIFA. Jaké nekalé praktiky její členové vyvíjí a jaký dopad to má na nás, sportovní fanoušky a celý fotbalový svět? Na mezinárodní politiku? Co vše je pouhý obchodní krok a co už je za hranicí nejen morálky, ale i zákona? Na to vše si posvítil David Conn v knize Pád FIFA - Milionová korupce v srdci světového fotbalu.

Případ Collini

Ferdinand von Schirach

 

 

Tento příběh vám bohužel nemůžeme přiblížit tak moc, jak bychom chtěli. V tu chvíli by totiž byla vyzrazena celá zápletka a čtenář by neměl ze čtení prožitek, jaký by sis zasloužil. Případ Collini je na pomezí několika žánrů, najdeme v něm stopy thrilleru i detektivky, má však také značný filozofický přesah a pojednává o otázce viny, trestu a pomsty.

Nic není černobílé, ale zákon většinou hovoří jasně. Pokud jste úmyslně zabili člověka a vaše pohnutky byly jakékoliv jiné, než ochrana sebe či svého okolí, jste vrah. Život však takto jednoznačný není. Stejně tak je to v případě Fabrizia Colliniho, tichého důchodce, který není špatný člověk a rozhodně se nevyžívá v ubližování ostatním. A už vůbec byste si netroufli uvažovat o tom, že by někoho mohl zabít. Přesto tento čin provede. Motiv neprozradí, jasné však je, že měl s tím, koho zabil, speciální vztah.

Případ Collini je poměrně úzkou knížečkou, která však rozehraje neopakovatelonu symfonii vašich mozkových buněk s emocemi, dostanete se do situace, kdy se ve vás bude přít racionální názor s tím, co duševně cítíte. Chvíli se přikloníte na tu stranu, poté zas na onu. Možná ani jedna není správná a možná, že jsou správné obě. Faktem však je, že knížka se vás opravdu dotkne a nebudete litovat ani minuty strávené s ní.

Společnosti

Josef König

 

 

Společnosti jsou dílem, které, stejně jako nekonečno dalších, může mít vícero interpretací. Každý čtenář, utvářen svými zkušenostmi, vzpomínkami, svou osobností a SPOLEČNOSTÍ kolem sebe si zařídí naprosto jiný čtenářský zážitek. To, jak do společnosti zapadáte, či ne, utvoří i váš dojem z knihy.

Tento debut Josefa Königa je souborem osmi povídek, z nichž každý je úplně jiná, a přesto všechny spolu tvoří ucelený komplex. Tato sbírka nehodnotí, jen konstatuje. Není negativní kritikou, pouze pobízí k zamyšlení. Některé povídky vynikají svou lyričností víc než jiné, v dalších postupujeme v ději pomocí četných dialogů, které nás okamžitě vtáhnou do dění. Setkáme se zde s osobami, které jako by byly vystřižené z našich životů, se všedními zážitky, ke kterým tvoří protipól naprosto absurdní situace a šílené role, do kterých nás život občas obsadí.

Společným jmenovatelem všech povídek je schopnost navodit dojem, že půjde o úplně obyčejné vyprávění. Pak si však naprosto nečekaně přečtěte pasáž, která vám vyrazí dech a s každou další povídkou tyto šokované pocity gradují.

Mohlo by vás zajímat

Eleanor se má vážně skvěle - Gail Honeymanová Nedostupné

4.4 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Svérázné Eleanor je jedno, co si o ní kdo myslí. Vystudovala literaturu, ale pracuje jako účetní. Miluje křížovky, po Glasgow chodí s...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty