Dokonalý cizinec je vydařený psychothriller

Dokonalý cizinec je vydařený psychothriller - titulní obrázek

Stejně jako Stieg Larsson a jeho Millénium spustil obrovskou lavinu severských krimi, tak Gillian Flynn a její Zmizelá rozdmýchala u čtenářů touhu po nervydrásajících psychothrillerech.

Není proto divu, že nakladatelé tomuto volání vždy rádi vyhoví. Vzpomenout tak můžeme například na Caroline Kepnes a její TY či Paulu Hawkins s Dívkou ve vlaku. Do této společnosti nyní přichází i Renée Knight s debutem Dokonalý cizinec.

Minulost se připomíná

Již samotný přebal knihy hlásá „Nutnost pro fanoušky Zmizelé a Dívky ve vlaku“. Přestože je použití tohoto prohlášení více než jasné, v nejednom čtenáři přeci jen zavládne pochybnost a nejistota. Neboť již mnohokrát se stalo, že po podobných prohlášeních na nás čekalo spíše zklamání. Spadne do stejné kategorie i Dokonalý cizinec nebo se mu na svých 256 stranách podaří naše pochybnosti rozptýlit? 

Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec

Knight Renée

299 s DPH

Nedostupné

Pokud se vám nechce čekat až na konec recenze, asi mohu naznačit, že pokud nebudete mít přehnaná očekávání, zklamáni rozhodně nebudete. Přesto ale nečekejte druhou Zmizelou. Dostáváme spíše hodně příjemnou jednohubku, která rozhodně dokáže zaujmout především svým námětem. Ten může být v té či oné podobě blízký každému z nás.

Asi každý z nás má nějaké to tajemství. Jedno má i hlavní hrdinka Dokonalého cizince Catherine Ravenscroftová. Ta se již více než dvacet let snaží zapomenout na události jednoho dne, který mohl navždy změnit život jí i její rodiny. Dokonce se jí to i docela dobře daří, čas je v tomto ohledu milosrdný. Tedy až do dne, kdy se na jejím nočním stolku objeví záhadná kniha Dokonalý cizinec.

Psychothriller se vším všudy

Catherine se rázem ocitá v té nejhorší noční můře. Přestože by tato kniha měla být pouhou fikcí, do detailu popisuje den, na který se Catherine snaží zapomenout. Kdo je záhadným autorem? A proč se rozhodl zaútočit právě tímto způsobem, navíc po tak dlouhé době? Catherine se tak musí postavit vlastnímu strachu a vypořádat se se svými kostlivci ve skříni jednou pro vždy…

Dokonalý cizinec je psychologickým thrillerem jak má být. Autorka svou hrdinku nijak nešetří a to i přesto, že vzhledem k rozsahu knihy zde není moc prostoru na nějaké větší rozvíjení děje. To je asi i největší přednost tohoto románu. Díky tomu, že je kniha poměrně krátká, autorka neměla čas se zabývat přílišnými zbytečnostmi a předkládá tak čtenářům opravdu jen to nejpodstatnější. Díky tomu má celý příběh skvělý spád, který vás ke čtení doslova připoutá a nedovolí vám knihu odložit až do poslední strany.

Povedený debut

Na druhou stranu však nemůžeme očekávat ani nijak rozvitý děj, ten je striktně lineární a plyne po předem vytyčené trase. Možná i díky tomu chybí Dokonalému cizinci to příslovečné NĚCO, co by jej vyvyšovalo nad konkurenci stejně jako například Zmizelou. To však samozřejmě neznamená, že by se jednalo o špatné čtení, to rozhodně ne. Jen si z něj zkrátka po dočtení nesednete na zadek.

Buď jak buď, Dokonalý cizinec je opravdu příjemnou četbou, která sice asi nebude útočit na nejlepší psychothriller roku, ale rozhodně má šanci zaujmout. A pokud ke knize budete přistupovat bez přílišných očekávání a nenecháte se zlákat vábivým nápisem na obálce, rozhodně nebudete zklamaní. Dokonalý cizinec je navíc autorčin knižní debut, bude tedy zajímavé sledovat s čím přijde Renée Knight příště.

Mohlo by vás zajímat

Dokonalý cizinec - Knight Renée Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Román, který by neměl uniknout žádnému fanouškovi Zmizelé nebo Dívky ve vlaku! Známé dokumentaristce Catherine Ravenscroftové se...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články