Výlet do staré Anglie s Pýchou a předsudkem

Výlet do staré Anglie s Pýchou a předsudkem - titulní obrázek

Stále se nemohu nabažit krásou této knihy. Již od začátku jsem věděla, že je to jedna z nejúspěšnějších knih na světě, proto jsem ani v nejmenším nepochybovala, že by se mi nelíbila.

Víc než jen vztahy

Traduje se, že knihy, které už několik set let dobývají srdce čtenářů, by si měl každý alespoň jednou v životě přečíst. Já s tímto tvrzením souhlasím, protože jsem milovníkem klasické literatury. Slovy nedokážu popsat, jak jsem si knihu vychutnala.

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek

Jane Austenová

239 s DPH

Nedostupné

Někteří si myslí, že Pýcha a předsudek je jen o dobovém způsobu sňatků. Neboli jinými slovy o tom, jak matka potřebuje dobře provdat svých pět dcer. Byla by hloupost uvěřit tomuto naivnímu názoru. Příběh v sobě skrývá něco navíc, co musíme objevit sami.

Různorodé povahy

V této knize jsme svědky boje proti sňatku z rozumu. To znamená vkročení do svazku manželského z donucení (třeba kvůli majetku). Dovoluji si pronést osobní názor na sestry hlavní hrdinky Elizabeth. Myslím, že se chovaly jako afektované husy. Díky bohu dvě nejstarší dcery těchto příšerných vlastností byly ušetřeny. Kdyby nebyly, tak by román Pýcha a předsudek nebyl celosvětově známým dílem.

Zde se musím přiznat, že jsem využila své náklonnosti k vážné hudbě. Věřte mi, že ať vám dám jakoukoli radu, tato je nepostradatelná. Kombinace Pýchy a předsudku s Beethovenem dělá opravdové divy. Když jsem dlouhé zimní večery trávila čtením, tak mi tato dovolila se do příběhu z první poloviny 19. století úplně vžít. A tak jsem tento překrásný příběh nepřečetla, ale zhltala.

Půvabný styl

K tomu, aby se kniha v mém žebříčku stala číslem jedna, nepotřebuje originální zápletku, ani jiné zvláštnosti. Ale styl slov vycházejících z pera Austenové, ten je svou prostotou půvabný. Je to také jedna z knih, kvůli které si ženy a dívky pro své ideální partnery nastavily velmi vysoká měřítka. Já jsem asi jedna z nich. Nevím, zda toho mám litovat, ale za toto rozhodnutí jsem ráda.

Díky nakladatelství Omega jsem našla knihu, která se automaticky zařadila k mým nejoblíbenějším. Právě jsem ji dočetla, takže jsem se vám snažila alespoň z části nastínit pocity, emoce a zážitky, které ve mě toto dílo vyvolalo. Pokud jste se stejně jak já zamilovali do obsahu a obálky Pýchy a předsudku, tak knihu vřele doporučuji.

Mohlo by vás zajímat

Pýcha a předsudek - Jane Austenová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Není to jen příběh o potížích spojených s provdáváním dcer odehrávající se na počátku devatenáctého století a pečlivý popis života na...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články