Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) nadchnou svým humorem

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) nadchnou svým humorem - titulní obrázek

Tři muži – Harris, Jiří a Jerome – jsou staří kamarádi, kteří se jednoho dne sejdou a začnou si stěžovat na různé nemoci, kterými trpí. Shodnou se na tom, že by jim prospěla dobrá dovolená.

Jenže výběr takové dovolené není jen tak, musíte zvážit všechna pro a proti a vybrat tu nejvhodnější pro všechny tři a psa k tomu. Nakonec je odhlasována plavba po řece. Nutno dodat, že pes Montmorency byl proti, ale přehlasovali ho. A výlet může začít!

Typický britský humor

Tři muži ve člunu Tři muži ve člunu

Jerome Klapka Jerome

199 s DPH

Nedostupné

Tři muži ve člunu jsou klasickým humoristickým dílem, které v originálním znění vyšlo v roce 1889 a baví čtenáře po celém světě už přes sto let. O které klasické knize dnes můžete říct, že jste se u ní s chutí zasmáli? Moje odpověď zní: Tři muži ve člunu. Svým britským humorem zpříjemnila jedno krásné letní odpoledne nejenom mně, ale i lidem okolo – při mém předčítání humorných pasáží. O radost se musíme dělit, že.

Harris, Jiří a Jerome jsou tři staří kamarádi, kteří se cítí být nemocní a mají každou nemoc, o které jim někdo řekne, že existuje. Já bych spíš soudila, že mají trochu problémy s hypochondrií, nicméně oni to tak nevidí a naordinují si dovolenou. Dovolená to má být odpočinková. A jelikož jsou to chlapi dobrodružní, dohodnou se na zapůjčení člunu.

Během čtrnácti dní se chystají poznat krásy Temže a jejího blízkého okolí. Pes Montmorency, který se samozřejmě bude účastnit také, z toho ale nadšením neskáče. Jak on sám řekl:

„Pro vás, chlapíci, je to dobré, vám se to líbí, ale mně ne, to není nic pro mě. Krajina mě nebaví a nekouřím. Když uvidím myš, nebudete chtít zastavit a když budu chtít spát, budete provozovat ve člunu různá bláznovství a hodíte mě do vody. Podle mého názoru je to velká ztřeštěnost." (úryvek z knihy)

Tragikomické situace

Nic naplat, byl přehlasován všemi třemi. Na výlet se tedy jelo a jelo se ve člunu a jelo se na Temži. Pro tři muže není nic jednoduché, a tak se i balení zásob na cestu stává tragikomickým aktem. Kniha je vyprávěna z pohledu Jeroma a hlavní dějovou linii, putování tří mužů na člunu, protkávají Jeromovy vzpomínky na úsměvné chvíle, které se více či méně hodí pointou k současné situaci tří mužů. Tyto vzpomínky tvoří velkou část knihy a většinou jsou to ony, které vás rozesmějí.

Komické situace jsou vám podávány jak na běžícím páse, přesto ale nemůžete říci, že by se některé situace opakovaly a že byste si vyslechli ten samý vtip na tisíc způsobů. Ačkoliv jsou tyto situace většinou poměrně bláznivé, můžete se s nimi setkat i ve vašem životě. Obzvlášť co se týče strýčka Podgera, toho má ve svém okolí snad každý.

Humor je to milý a příjemný, takový, o který se budete chtít podělit s okolím pokaždé, kdy se někdo zeptá, čemu že se to smějete. Kniha i přes svoje stáří přináší zábavu i současným čtenářům a nic nebrání v tom, abyste si vychutnali atmosféru, kterou zažíval Jerome se svou partou. Je psaná čtivě, srozumitelným jazykem a stránky vám jen plynou pod rukama.

Povedená grafika

Někdy bych ale vynechala pasáže, které se mi do stylu této knihy moc nehodily. Například popis dávné historie, která neměla s příběhem nic moc společného. Párkrát jsem také musela přimhouřit oči nad překlepy v textu, kdy byl z Montmorencyho najednou Monfmorency, což ale může být vtipné, pokud to zkusíte vyslovit nahlas.

Kniha je přehledně zpracovaná. Na začátku každé kapitoly najdete podbody, které naznačují, co se v dané kapitole bude dít a určitě vás na první pohled nadchne propracovaná obálka. Klasické knihy v tomto obalu určitě přitáhnou více pozornosti, než v těch starších, nicneříkajících vydání. Celkově se mi kniha velmi líbila. Mám ráda tento styl humoru a přesně takový příběh by se měl číst během líných letních odpolední.

Děj velmi rychle plynul, díky čemuž máte knihu přečtenou za jedno odpoledne. Perfektně se hodí na dovolenou, ale pokud si v zimě chcete připomenout něco příjemného z léta, tato kniha vám tut pravou atmosféru ráda poskytne. Po přečtení jsem si párkrát knihou jen tak prolistovala a vždycky našla pasáž, u které jsem se znovu zasmála. Tuto knihu doporučuji všem, kteří mají rádi britský humor a vůbec humor všeobecně. Dávám 4 body z 5.

Mohlo by vás zajímat

Tři muži ve člunu - Jerome Klapka Jerome Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Příběh začíná setkáním tří dobrých přátel. Obklopeni tabákovým dýmem si vzájemně začnou stěžovat na přerůzné neduhy, které je poslední...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články