Kraig Casebier - barber, který nejen stříhá, ale také skvěle vaří a maluje

Michaela Kováříková

Michaela Kováříková

Kraig Casebier - barber, který nejen stříhá, ale také skvěle vaří a maluje - titulní obrázek

Kraig Casebier se rozhodl přestěhovat z USA do Prahy, aby si zde otevřel vlastní barber shop. Naše redaktorka Míša ho neváhala vyzpovídat a vy se tak v následujícím rozhovoru dozvíte, proč se Kraig přestěhoval právě do srdce Evropy, kdy se rozhodl stát barberem a jestli existují rozdíly mezi barberstvím, kadeřnictvím a kosmetikou.

 

  • 4.2 z 5 hvězdiček

    pevná vazba

    Kraig pochází z rodiny pánských kadeřníků a už od dětství věděl, že i on se jednou stane barberem. Zato netušil, kam až ho život zavede. Potkala ho úžasná dobrodružství i všemožné patálie, zdravotní potíže, impulzivní...

    399 Kč

    Běžně 499 Kč

    Do košíku

 

Dobrý den, Kraigu, děkujeme, že jste si udělal čas na rozhovor. Mohl byste se našim čtenářům více představit?

Zdravím! Ano, pocházím z Kentucky na americkém Jihu. V Praze žiju od května 2011. Ve své rodině patřím ke třetí generaci barberů. Moje studio najdete na Andělu, nedaleko řeky. Propaguju styl, který považuju za takzvaný „classic men’s lifestyle“ a celý podnik propojuji se svými dalšími zájmy, abych v něm vytvořil neopakovatelnou atmosféru. K výše zmíněným koníčkům patří vaření, umění a hudba. Pořádám u sebe i živá hudební vystoupení, ve svém studiu jsem natočil řadu pořadů o jídle, show pro Eurovizi a další videa.

Co vás na profesi barbera baví ze všeho nejvíc?

Na to je těžké odpovědět. Barberské řemeslo a umění jako takové, interakce s klienty, schopnost někoho potěšit. Přijde k vám klient a nehledě na to, jestli je u vás poprvé, nebo už za vámi chodí roky, dokážete proměnit jeho náladu i jeho vzhled a on se po návštěvě u vás bude vznášet jako na obláčku. Na Jihu jsme známí svou pohostinností a tou, podle mě, proslulo i moje holičství. Myslím, že ze všeho nejradši mám pocit, který se dostaví, když vidím, že moji klienti vypadají dobře – a taky se tak cítí.

Přemýšlel jste někdy i o jiném zaměstnání, nebo povolání barbera byla volba číslo jedna?

Barberem jsem chtěl být už jako malý. Mám moc pěkné vzpomínky na dědečkovo a tátovo holičství. Jako dítě jsem v něm trávil hodně času a strašně se mi tam líbilo – že budu barberem jsem věděl už ve čtyřech nebo pěti letech. S tím řemeslem jsem vyrostl a po škole jsem pracoval v tátově podniku. Měl jsem i další zájmy, studoval jsem umění, vaření nebo bojová umění, ale soustředil jsem se právě na barberství.

Četla jsem, že ve vaší rodině má barberství dlouhou historii – mohl byste nám onu historii více popsat?

Můj dědeček vyrostl v západním Kentucky, což byla zemědělská oblast. Pokud šlo o práci, v té době jste měli zhruba dvě možnosti – buď jste pracovali na farmě, anebo v uhelných dolech. Dědečkova rodina vlastnila větší farmu, ale jeho otec mu dovolil, aby se vyučil holičem a v roce 1918 mu pomohl otevřít první holičství naší rodiny. Dědovi bylo šestnáct. Táta v tomhle řemesle vyrostl stejně jako já a automaticky si ho zamiloval. Měl velký talent a stal se vítězem v celonárodní soutěži amerických barberů. Byl jedním z prvních lidí v USA, kteří si otevřeli nový typ holičství – barber shop nabízející úpravu vlasů pro muže.

Odmalička jste se učil v otcových a dědečkových barber shopech, poté jste sbíral zkušenosti v jedné z předních světových akademií. Co jste se naučil od rodiny a co vám naopak dala akademie?

Mezi barberstvím, kadeřnictvím a kosmetikou existují jisté podobnosti, nicméně jde o rozdílné techniky. Mezi barbery a kadeřníky odjakživa panuje jisté nepřátelství – mnoho kadeřníků má za to, že jsou lepší než barbeři. Já sám učím barberství – a většinou právě kadeřníky. Rychle jim dojde, že i ty nejzákladnější střihy nejsou tak snadné, jak se zdají, a vyžadují mnohem víc dovedností, než je na první pohled patrné. Třeba takový short fade cut – tam když se vám něco nepovede, je to okamžitě patrné. U delších střihů si drobných nedostatků možná nevšimnete.

Na konci listopadu vám vyšla kniha Americký barber v Praze. Kde se vzal nápad napsat knihu? A na jaké zajímavosti se mohou čtenáři těšit?

Poskytl jsem hodně rozhovorů pro časopisy, podcasty i televizi. Zdá se, že lidé s mým příběhem cítí propojení. Jsem velmi otevřený člověk a hodně z toho, co se kolem nás děje, je falešné nebo povrchní. Přijde mi, že lidé chtějí něco, co je skutečné. Něco, s čím se mohou ztotožnit – a přesně to je podle mě důvodem, proč mě požádali, abych napsal tuhle knihu. Mluvím v ní o svých selháních i výzvách, kterým jsem musel čelit, stejně jako o svých úspěších. Stavím se tak do velmi zranitelné pozice, ale myslím a doufám, že to lidé ocení.

Může vaše kniha fungovat i jako průvodce pro začínající barbery?

Myslím, že v tomto ohledu obsahuje jisté prvky, ale kniha není průvodcem jako takovým. Na průvodci pro barbery už nicméně nějakou dobu pracuju.

Učil jste se barberství v Kentucky, poté vás cesty zavedly do Atlanty. Nakonec jste se usídlil v Praze, vzpomenete si na to, proč právě Praha zvítězila nad všemi ostatními městy?

Prahu jsem poprvé navštívil v roce 1992. Žil jsem u jedné rodiny, která mi město, stejně jako Českou republiku, představila v opravdu pozitivním světle – na což jsem nikdy nezapomněl. Během let jsem uvažoval o více místech k žití, ale Praha si získala moje srdce. Všem, kdo mě znají, je jasné, že mi byla souzená. Je to místo, které považuju za domov.

Nabízíte i soukromé kurzy pro zájemce?

Nabízím workshopy. Z většiny jsem učil v Německu a Švédsku. Před covidem jsem chtěl svou působnost rozšířit. Oba své barbery jsem osobně vyškolil. Kdybych dokázal najít ty správné učně, výuce bych věnoval víc času, jenže najít někoho s tím správným přístupem a pracovní morálkou je těžké. I kvůli tomu nabízím především pokročilá školení pro kadeřníky.

Stal jste se jedním z nejúspěšnějších barberů, založil jste soukromé studio, napsal knihu. Je ještě nějaký sen, který byste si rád splnil?

Ano, příští rok by mi měly vyjít dvě další knihy a taky bych měl uspořádat výstavu svých obrazů. Zároveň pracuju na řadě produktů na vlasy a vousy a na vývoji BBQ omáček. Rád bych se více věnoval také televizi.  

Mohlo by vás zajímat

Manželství - Patrik Hartl Bestseller

4.7 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Příběh o boji lásky s všedností.Když se do sebe Jana s Martinem zamilovali, všichni byli přesvědčení, že jejich vztah nemá žádnou...

379 Kč

Běžně 449 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty