Vombat Jirka naučí vaše děti na nočník

Vombat Jirka naučí vaše děti na nočník - titulní obrázek

Vombat je zvláštní zvíře, které hrozně rádo spí a taky hrozně rádo hrabe díry. I malý vombatí kluk Jirka je rád hrabal. Jenomže i malí vombati musí chodit na nočník. A tak maminka rozhodne – nejdřív nočník, pak hrabání.

Vombat obecný (Vombatus ursinus) je vzácné, chlupaté, mírně zavalité zvířátko, které obývá oblast Austrálie. Je chráněný. Zajímavostí je, že trus vombatů je podobný hranatým kostkám. Ale o tom více v knize.

Kdo je vombat? Vombat je tak zvláštní zvíře, hodně spí a žije v díře. Protinožci v Tasmánii vědí, jak je vombat milý. Když upadneš do bláta, volej honem vombata. A když musíš na nočník (což je mámin známý trik), je tu, než bys řekl švec, vombat – přítel na konec!

Kdo Jirkovi pomůže?

Jak již bylo řečeno, hrdinou knihy je zvláštní vombatí kluk Jirka. Kniha vypráví o tom, jak se malému Jirkovi nechtělo na nočník, kam ho máma posadila. Až poté může jít vyhrabávat noru do lesa jako jeho tatínek. A tak celou dobu sedí na nočníku, a přestože se snaží, nedaří se mu to.

Dokonce ho navštíví jeho kamarádi (klokan Fred, husa Anka a myška Líza), kteří mu udělují rady, aby se mohl „vyprázdnit“ a jít s nimi za zábavou. Jenomže ani tato motivace nezabírá. Až jeho tatínek řekne nebo udělá něco, co na Jirku zabere. Ale to se dozvíte až v této knize.

Kdo jiný, než-li naši rodiče, by nás měl učit od malička těmto základním věcem. A kdo jiný, než-li naši rodiče, by se měl podílet na naší výchově, aby z nás byli dobří, spravedliví, rozumní či empatičtí lidé. A to platí i v říši zvířat. Takový vombat Jirka má starostlivé rodiče, kteří o něj dobře pečují a věnují mu svůj čas. Proto se Jirka může stát i vzorem vašich dětí, kteří se zrovna učí na nočník.

Když to zvládne neposedný vombat Jirka, musí to zvládnout i vaše dítě. Když se chce, všechno jde. Kniha je určena pro děti od narození, kdy jim rodiče nebo starší sourozenec budou předčítat příběh o vombatovi Jirkovi. O krásné obrázky knihu obohatila známá ilustrátorka Galina Miklínová, jíž se roztomilá zvířátka opravdu povedla.

Mohlo by vás zajímat

Kosprd a Telecí - Eva Papoušková Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Příběh ze školky zachycuje každodenní momenty, které se mohly přihodit v kterékoliv mateřské školce, stejně jako vypovídá o dětské...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články