Pes baskervillský, Sherlock Holmes s nádechem mystiky

Pes baskervillský, Sherlock Holmes s nádechem mystiky - titulní obrázek

Původně jsem chtěl napsat, že Sherlock Holmes, hlavní postava románu, je akčnější verze Hercule Poirota. Ale nebyl by to korektní úvod. Je totiž víc elementů, které tyto dvě ikony anglických detektivek odlišují.

Detailně promyšlená zápletka

Ať už jsou to metody vyšetřování, myšlenkové pochody nebo způsob rozmluvy. A tak zůstanu u toho, že Sherlock Holmes je jistě první slavní detektivní postavou, která kdy spatřila světlo světa. Teď už ke knize samotné. Pes Baskervillský je román, nikoli soubor povídek, jak bychom mohli být u sira Arthura Conana Doyla zvyklí.

Pes baskervillský Pes baskervillský

Sir Arthur Conan Doyle

159 s DPH

Nedostupné

Románová forma slavného detektiva mně osobně sedí víc. O to větší překvapení bylo, když jsem se dověděl postoj samotného autora. Psa Baskervillského uveřejňoval časopis Strand Magazine v roce 1901 na pokračování. Následující rok vyšel příběh knižně. A. C. Doyle se vyjádřil, že příběhy o Sherlocku Holmesovi ho vyčerpávají. Potom nastala pauza.

Naštěstí však autor Sherlocka nikdy neopustil (přestože ho v jedné povídce zabil). Musím ale připustit jednu věc. Zápletka je dobře promyšlena, a proto se není čemu divit, že ho psaní vyčerpávalo. Navíc Pes Baskervillský obsahuje prvek nadpřirozena, což může detektivní příběh ještě víc zkomplikovat.

Tísnivá atmosféra

Výše zmíněný prvek se v knize objevuje v podobě pověsti o Psu Baskervillském (jak napovídá sám název díla). Během čtení se víckrát stane, že ve vás určité scény tento pocit ještě umocní. Dokonce si myslím, že prvek přetrval až do konce knihy a tam skvěle vyvrcholil. Nejedná se o žádnou fantasy, samozřejmě, ale právě pekelná stvůra z močálů dělá z příběhu tak neobyčejný zážitek.

Kniha je rozdělená do několika kapitol, přičemž některé jsou psány formou dopisů nebo deníkových zápisků. Styl je archaický a náročný, k této knize však neodlučitelně patří. Tísnivá atmosféra na zámku Baskervill doslova prosakuje skrz řádky. V příběhu nenajdete jediného hluchého místa. Všechno spolu souvisí a nic nevyšumí do prázdna.

Jako celek působí kniha skvělým dojmem. Můžu potvrdit zařazení mezi sto nejvýznamnějších literárních děl dvacátého století. Jediným mínusem je starší překlad, jsou to ale spíš drobnosti, co mě rušilo (např. přírodozpytec místo přírodovědec). Milovníkům detektivek by Pes Baskervillský určitě neměl uniknout. A abych nezapomněl, grafika knihy je opět úžasná. Podle knižní předlohy bylo natočených i několik filmových podob, ta nejvydařenější pochází z roku 1983.

Mohlo by vás zajímat

Pes baskervillský - Sir Arthur Conan Doyle Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Sir Karel, pán na Baskervillském zámku, zemřel za záhadných okolností. Stála za jeho smrtí stará kletba, která podle legendy jeho rod...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články